• A
 • A
 • Dossier Kwaliteitszorg
  140 artikelen  
  17 juli - Minister Bussemaker heeft met de NVAO, de Inspectie en de CDHO een notitie opgesteld om de drie instanties beter te laten samenwerken, bij het toezicht op de kwaliteit en doelmatigheid van het hoger onderwijs. Dit moet de lasten verminderen en kunnen er brede stelselanalyses worden gemaakt.
  (Foto: Ian L)
  17 juli - “Bij replicatiestudies moet je de lat altijd hoger leggen dan bij de oorspronkelijke studie, daarom is het niet makkelijk om die op te zetten.” NWO kende afgelopen week de eerste onderzoeksbeurzen voor replicatiestudies toe.
  (Promotie aan de TUDelft, Foto: ScienceGuide)
  4 juli - Ook aan de Universiteit Leiden is het slecht gesteld met de geestelijke gezondheid van promovendi, nog slechter dan in Vlaanderen zelfs. Dat blijkt uit onderzoek van het CWTS dat een enquête afnam en interviews deed met promovendi. Wat moet er gedaan worden?
  4 juli - “We moeten er eerlijk over zijn dat wetenschappers ook maar gewoon mensen zijn.” Volgens Arjen van Witteloostuijn is het niet voldoende om perverse prikkels weg te nemen. “Je moet ook prikkels inbouwen die aansporen om het juiste te doen.”
  (Foto: Andreas Schmidt)
  28 juni - De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen werkt sinds een jaar met een nieuw instellingsplan, opgesteld samen met partners uit de omgeving. Uitgangspunt daarbij is om de de professional meer ruimte te geven, maar de NVAO lijkt daarbij vaak een vervelende spelbreker bij te zijn.
  (Foto: cocozi)
  9 juni - Als we weten hoe valsspelers werken dan kunnen we ze ook opsporen. Chris Hartgerink en Jelte Wicherts van Tilburg University doen onderzoek naar methoden om frauderende onderzoekers in de kraag te vatten.
  (foto: Pierre-Yves Beaudouin)
  7 juni - Met welk doel nemen we toetsen af in het onderwijs? Dat was de vraag die centraal stond bij het vierde symposium van het Platform Leren van Toetsen in Rotterdam. “Formatief ‘toetsen’ moet een verboden woord worden,” zegt lector Dominique Sluijsmans (Hogeschool Zuyd). “Het werkt heel lastig in de praktijk.”
  (Foto: Hogeschool Rotterdam)
  6 juni - “We kunnen goed zonder de ITK”, stelt Ron Bormans in reactie op collegabestuurders Bert Verveld (AHK) en Jet de Ranitz (Inholland). “Het is druk op het speelveld van externe beoordelingen”, ziet de voorzitter van de Hogeschool Rotterdam. Toch spreekt hij zich niet vierkant uit tegen de instellingstoets.
  (Foto: Lena Sevcikova)
  26 mei - Deze maand spraken Jet de Ranitz en Kees Boele in hun briefwisseling over voor- en nadelen van de instellingstoets. Bert Verveld (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) praat mee en stelt dat de ITK een moment van reflectie moet zijn.
  22 mei - Het is vanzelfsprekend dat het HO ook in de toekomst kwaliteitsafspraken maakt. Dat stellen Frans van Vught en Henriëtte Maassen van den Brink in Het Financieele Dagblad. Opvallend is dat laatstgenoemde als voorzitter van de Onderwijsraad nog bezig is aan een advies over de functionaliteit van dergelijke afspraken.
  (Foto: Alex)
  10 mei - Steeds meer masteropleidingen stellen toelatingseisen of zijn selectief en dat is volgens Kamerlid Paul van Meenen een slechte zaak. “Ik vermoed dat universiteiten dit om de verkeerde redenen doen. Ze zijn bezorgd over hun rendement.”
  10 mei - Drie weken geleden schreef Kees Boele (HAN) collega Jet de Ranitz over zijn worsteling met de Instellingstoets Kwaliteitszorg. Die brief hield de gemoederen flink bezig ook bij Inholland. In haar reactie zet De Ranitz haar belangrijkste afwegingen op een rij: “Kwaliteit is gebaat bij vreemde ogen.”
  Het Panopticon van Foucault (foto: I Friman)
  5 mei - Als er meer regie in de regio moet komen om het beroepsonderwijs toekomstbestendig te maken heeft dit ook invloed op hoe het toezicht georganiseerd moet worden. “Vrijwel alle instellingen hebben gaandeweg meerdere stakeholders te bedienen.” Zo stellen Fred de Bruijn en Pieter Huisman van Hobeon.
  (De helft van de Vlaamse promovendi kampt met symptomen zoals stress, Foto: Freepht)
  24 april - Een grote studie wijst uit dat promovendi gezondheidsrisico’s lopen. Er was al eerder aandacht voor dit probleem, maar voor het eerst laat een internationaal onderzoeksteam zien dat geestelijke gezondheidsproblemen bovenmatig veel voorkomen bij jonge wetenschappers.
  20 april - Een nieuwe brief van Kees Boele (HAN) aan zijn collega Jet de Ranitz (Inholland). Dit maal over de worsteling van Boele met het wel of niet meedoen aan de Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK). “Ik merk in mijn hogeschool verdeeldheid. Ook tussen de belangrijke gremia van toezichthouder en medezeggenschap.”