• A
 • A
 • Dossier Kwaliteitszorg
  152 artikelen  
  19 september - “Wij kijken wel degelijk naar de kwaliteit van docenten.” In de Kamer verdedigde NVAO-voorzitter Anne Flierman zich tegen de SP die de NVAO verwijt te veel naar de papieren werkelijkheid te kijken. Flierman waarschuwde wel dat zonder opleidingsaccreditaties de lastendruk niet afneemt.
  (Beeld: Ritzo ten Cate)
  18 september - Steeds meer partijen beginnen met het gebruik van Blockchain- toepassingen in het onderwijs. Toch zijn er nog flink wat technische en juridische vraagstukken die wachten op een bevredigend antwoord.
  (Foto: Jelllserrine)
  12 september - In 2013 verscheen Het Academisch Manifest - Van een bezette naar een publieke universiteit. Deze publicatie van Hans Radder en Willem Halffman, leidde tot veel internationale respons vanuit de academische wereld. Deze zomer verscheen een bundeling van de internationale reacties.
  (Foto: vlrkmp)
  31 augustus - Wie in Nederland op eigen houtje een opleiding erkend wil krijgen, komt een hoop obstakels tegen. Maar wat betekent dat voor iemand die een losse opleiding van de grond wil krijgen? “Ik wil gewoon laten zien dat we een volwaardige vakopleiding zijn,” vertelt Elso Post van de Floral Academy.
  30 augustus - OCW houdt vast aan het opleidingspredicaat excellent van de NVAO. Bovendien kunnen ho-instellingen als geheel geen bijzonder kenmerk krijgen en worden evaluatiebureaus niet in de wet verankerd. Daarmee neemt OCW drie suggesties van de NVAO om het accreditatiebestel te verbeteren niet over.
  Universiteit Antwerpen
  30 augustus - Terwijl Nederlandse instellingen niet echt warmlopen voor meer prestatieafspraken, hebben Vlaamse universiteiten het gemunt op een ander financieringseuvel: concurrentie. Rectoren Herman Van Goethem en Caroline Pauwels breken een lans voor het herzien van het financieringsmodel voor universitair onderzoek en onderwijs.
  (foto: Ministerie van Defensie)
  22 augustus - De Nederlandse universiteiten zijn met een protocol gekomen om in de toekomst kwesties te voorkomen zoals met professor Maat, die pathologisch onderzoek deed naar slachtoffers van de ramp met de MH17. Bij dit gastcollege waren ook heimelijk twee journalisten aanwezig.
  (Foto: Wokandapix)
  13 augustus - Op een aantal Britse universiteiten hebben studenten de Engelse variant van de Nationale Studenten Enquête geboycot. De resultaten van de enquête worden vanaf dit jaar meegenomen in een ranglijst die bepaalt of universiteiten hun collegegeld mogen verhogen.
  (Foto: US Navy)
  11 augustus - Carrière maken als docent in het hoger onderwijs is niet makkelijk. Wie door wil groeien in de carrièreladder doet dat vaak door leidinggevende functies aan te nemen. De Hogeschool Rotterdam brengt daar nu verandering in door hun functiehuis aan te passen.
  9 augustus - “Een diploma wil je natuurlijk zo goed mogelijk bewaren, maar je wilt het ook goed gebruiken om te bewijzen wat je waard bent.” Theo Mensen ziet vele toepassingen voor Blockchain in het onderwijs. “Het gaat om het verminderen van administratieve rompslomp, om tijd vrij te maken voor het leerproces.”
  NVAO-voorzitter Anne Flierman tijdens de zomerborrel
  3 augustus - De Onderwijsinspectie gaat binnenkort in het basis- en voortgezet onderwijs werken met gedifferentieerde oordelen. In het hoger onderwijs werkt men al een paar jaar met dergelijke oordelen, maar de NVAO vraagt zich hardop of dit nu wel verstandig is.
  25 juli - Door de prestatieafspraken heeft de Universiteit Utrecht zich te veel gericht op het behalen van rendementsafspraken ten aanzien van studiesucces. Daarom gaat de UU zich meer richten op de intellectuele en maatschappelijke vorming van studenten, zo belooft men de NVAO voor de Instellingstoets Kwaliteitszorg.
  17 juli - Minister Bussemaker heeft met de NVAO, de Inspectie en de CDHO een notitie opgesteld om de drie instanties beter te laten samenwerken, bij het toezicht op de kwaliteit en doelmatigheid van het hoger onderwijs. Dit moet de lasten verminderen en kunnen er brede stelselanalyses worden gemaakt.
  (Foto: Ian L)
  17 juli - “Bij replicatiestudies moet je de lat altijd hoger leggen dan bij de oorspronkelijke studie, daarom is het niet makkelijk om die op te zetten.” NWO kende afgelopen week de eerste onderzoeksbeurzen voor replicatiestudies toe.
  (Promotie aan de TUDelft, Foto: ScienceGuide)
  4 juli - Ook aan de Universiteit Leiden is het slecht gesteld met de geestelijke gezondheid van promovendi, nog slechter dan in Vlaanderen zelfs. Dat blijkt uit onderzoek van het CWTS dat een enquête afnam en interviews deed met promovendi. Wat moet er gedaan worden?