• A
 • A
 • Dossier Kwaliteitszorg
  161 artikelen  
  (foto: Mark McCullough
  18 december - In 2015 bestaat de NVAO 10 jaar, maar denk niet dat de borging van HO-kwaliteit op haar lauweren rust. Grote dynamiek ontstond sinds de zomer in Vlaanderen. Ann Demeulemeester zat daar middenin. “De kosten-batenbalans van het nieuwe stelsel was niet okay en de verlichting van planlasten zag men er nauwelijks nog in.”
  (foto: W.J. Pilsak)
  18 december - “Bij differentiatie is het glas half vol, we zijn echt nog niet klaar.” Nu Marijk van der Wende naar Harvard en China vertrekt, kijkt ze naar hoe het Nederlands HO zich ontwikkelt. “Onze instellingen kunnen nog grote stappen nemen in de graduate fase. Bologna is nog niet af.”
  (foto: Denise Krebs)
  12 december - Door financiële regels en voorwaarden voor het onderwijs beperkt de overheid kennisinstellingen in hun vrijheid. Dit belemmert hun innovatiekracht. De bijscholing van leraren blijkt in dit kader bovendien niet stevig geborgd, meent de Onderwijsraad in een rapport over een veerkrachtig stelsel.
  (foto: Faramarz Hashemi)
  10 december - Als opleidingen en werkveld intensief kennis met elkaar uitwisselen gaat de ‘employability’ van hun afgestudeerden omhoog. Toerisme-opleidingen blijken daar zelfs heel sterk in te zijn, zo laat een studie van CHEPS voor de NVAO en haar Europese collega’s zien.
  (foto: Alberto G.)
  9 december - Op Europees niveau is er een tendens naar verdiend vertrouwen op basis van instellingsaccreditaties. Dit leidt nog niet altijd tot minder opleidingsaccreditaties, zo blijkt uit onderzoek van CHEPS van de UTwente. Het begrip verdiend vertrouwen blijkt in de praktijk nog moeilijk te zijn.
  (foto: Tiberiu Ana)
  9 december - Nu de centrale loting is afgeschaft, hanteren veel opleidingen met een numerus fixus een decentrale selectie. Het ISO constateert dat de hierbij gehanteerde procedures maar beperkt transparant zijn en stelt een raamwerk voor om tot eerlijke selectie te komen.
  (foto: Bart Luyckx)
  4 december - Op het tweede Science in Transition-symposium heeft VSNU-voorzitter Karl Dittrich ‘San Francisco Declaration on Research Assessment’ ondertekent. Een verklaring tegen het gebruik van impactfactoren bij de beoordeling van wetenschappelijke kwaliteit.
  (foto: Lloyd Morgan)
  27 november - “Onderzoekers zouden relatief meer tijd aan onderzoek willen besteden. Tegelijk geven veel onderzoekers aan dat ze in hun functiebeoordeling juist onderwijsprestaties zwaarder willen laten wegen.” Een rondgang langs universiteiten van het Rathenau Instituut toont hun dilemma.
  (foto: MattJP)
  26 november - HBO en WO mogen in Vlaanderen voortaan zelf kiezen welke 'piste' zij voor hun NVAO-borging verkiezen. NQA onderzocht of instellingen die hun ITK hebben gehaald, meer opleidingen kennen die ‘goed’ beoordeeld worden. “Het antwoord is ‘neen’.” Gaan die verschillende routes dus wel helpen?
  26 november - Doekle Terpstra was tien jaar lang niet weg te denken uit HBO en hoger onderwijs. Hart op de tong, Friese eigenwijsheid en emoties. Nu blikt hij terug op ‘the Real Why’ van de Inholland-perikelen en opent zijn strijd tegen “een taboe waar niemand meer aan durft te komen. Ik begrijp er niks van.”
  (foto: Willitron)
  24 november - In Vlaanderen worden al vanaf 16 december a.s. alle externe kwaliteitscontroles op HO-opleidingen tot 2020 opgeschort. De KU Leuven en de UGent melden dit in De Morgen. Minister Crevits wilde snel duidelijkheid voor zowel haar beleid als HBO en WO. Zij mogen kiezen welke 'piste' zij voor hun borging verkiezen.
  24 november - Langstudeerder en oud-LSVb'er János Betkó windt zich op over Vincent de Haan (UvA). "Bildung niet iets is dat per se te bereiken is met nog sneller en harder studeren, maar kan gewoon tijd nodig hebben. Opjagen heeft dan geen enkele zin." Zijn studenten echt "gewoon luie, verwende lapzwansen"?
  De UB in Leuven (foto: Hahnerauge)
  19 november - De doordenking van de toekomst van borging in HBO en WO krijgt flinke impulsen uit Vlaanderen. Ann Demeulemeester (NVAO) voorziet zelfs een eind aan de accreditatie van opleidingen en Lucien Bollaert presenteert het handboek voor kwaliteitszorg dat vooral kwaliteitscultuur in HO wil voeden.
  19 november - Geen opleidingsaccreditatie meer, ook in Nederland? Volgens Ann Demeulemeester van de NVAO “rijpen de geesten” daar nu voor. Minister Bussemaker zou al wel willen, maar “in Nederland redeneert men: vertrouwen moet je verdienen.” Een Vlaams studentenblad opent een Hollandse deur.
  18 november - “Maak het levend, gebruik geen jargon, beperk het niet tot een administratieve last die buiten het leerproces staat.” Dat is de boodschap van NVAO-bestuurslid Lucien Bollaert met zijn nieuwe boek over interne kwaliteitszorg in het hoger onderwijs.