• A
 • A
 • Dossier Kwaliteitszorg
  151 artikelen  
  (foto: Willitron)
  24 november - In Vlaanderen worden al vanaf 16 december a.s. alle externe kwaliteitscontroles op HO-opleidingen tot 2020 opgeschort. De KU Leuven en de UGent melden dit in De Morgen. Minister Crevits wilde snel duidelijkheid voor zowel haar beleid als HBO en WO. Zij mogen kiezen welke 'piste' zij voor hun borging verkiezen.
  24 november - Langstudeerder en oud-LSVb'er János Betkó windt zich op over Vincent de Haan (UvA). "Bildung niet iets is dat per se te bereiken is met nog sneller en harder studeren, maar kan gewoon tijd nodig hebben. Opjagen heeft dan geen enkele zin." Zijn studenten echt "gewoon luie, verwende lapzwansen"?
  De UB in Leuven (foto: Hahnerauge)
  19 november - De doordenking van de toekomst van borging in HBO en WO krijgt flinke impulsen uit Vlaanderen. Ann Demeulemeester (NVAO) voorziet zelfs een eind aan de accreditatie van opleidingen en Lucien Bollaert presenteert het handboek voor kwaliteitszorg dat vooral kwaliteitscultuur in HO wil voeden.
  19 november - Geen opleidingsaccreditatie meer, ook in Nederland? Volgens Ann Demeulemeester van de NVAO “rijpen de geesten” daar nu voor. Minister Bussemaker zou al wel willen, maar “in Nederland redeneert men: vertrouwen moet je verdienen.” Een Vlaams studentenblad opent een Hollandse deur.
  18 november - “Maak het levend, gebruik geen jargon, beperk het niet tot een administratieve last die buiten het leerproces staat.” Dat is de boodschap van NVAO-bestuurslid Lucien Bollaert met zijn nieuwe boek over interne kwaliteitszorg in het hoger onderwijs.
  13 november - “Er is een verdubbeling of verdrievoudiging te merken in het materiaal dat wij van hogescholen krijgen vergeleken met wat wij hen vragen voor onze beoordelingen.” Paul Zevenbergen van de NVAO nuanceerde de klaagzangen over regeldruk in het #HBOdiscours met verve. Bezieling hoeft niet te lijden onder bureaucratie.
  (foto: Maarten Schuth, Conference Photography Amsterdam)
  11 november - “Ik ga er vanuit dat de PvdA haar achtergrond als onderwijspartij niet zal verloochenen,” zeggen de Pabo-directeuren nu minister Bussemaker geen krimp geeft bij een ondoordachte doorvoering van nieuwe toetsing aan de poort. Vermurwen de gedoogpartijen haar nog?
  7 november - De master Logic aan de Universiteit van Amsterdam heeft het predicaat ‘excellent’ toegekend gekregen van de NVAO. Het visitatiepanel voor de accreditatie beoordeelt deze masteropleiding “als een van de beste, zo niet het beste programma op het gebied van logica ter wereld.”
  6 november - Het #HBOdiscours pakt een stevige controverse op. “Toezicht is doorgeschoten van verantwoording afleggen naar controledrift en bevoogding.” Legt nu in de hogescholen de bezieling, de Bildung het af tegen regeldrift? Daarover voeren Kamerleden, bestuurders, NVAO en OCW het debat.
  4 november - “De hele wereld kan meekijken en oordelen over het onderwijs dat in de MOOC wordt gegeven.” Bussemaker wil het HO opporren, maar haar departement voelt zich geremd in het krachtig uitzetten van de lijnen daarin, ondanks stevige steun vanuit de VVD op dit punt.
  3 november - D66 ziet politiek grazige weiden voor zich. Premier Pechtold is in aantocht en volgens waarnemers ook OCW-minister Pijlman. De Hanze-collegevoorzitter is al HBO-opinieleider, ook in Vlaanderen. “Plasterk wimpelde alles weg, wat met zorgen over de bureaucratie te maken had. Het viel volgens hem erg mee.”
  (foto: Tisign)
  28 oktober - De studentenbonden willen dat het oorspronkelijk doel van de HO-prestatieafspraken weer centraal komt te staan in het beleidsdiscours. “Rendementen moeten geen prioriteit krijgen boven kwaliteit,” zegt het ISO. Lessen hieruit moeten voor de 'kwaliteitsafspraken' met OCW getrokken worden.
  (foto: JSchot)
  24 oktober - Opnieuw is een kunstopleiding in het HBO door de NVAO als excellent gevalideerd. Die eer komt nu toe aan de opleiding Dans van de Hanzehogeschool Groningen. “De beoogde eindkwalifìcaties worden gerealiseerd op een niveau dat ver uitstijgt boven het bachelorniveau,” stelt het visiterende panel vast.
  24 oktober - Minister Hilde Crevits laat er geen gras over groeien. Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord voorziet in een studie naar soepeler accreditatiemethodes en al half november zouden conclusies op tafel liggen. Dat maakt de discussie tussen haar en collega Bussemaker op het NVAO-jubileum in Brussel nog boeiender.
  (foto: Klaas Vermaas)
  23 oktober - Wil de EU écht groeien op het gebied van onderwijs en R&D, dan zullen ook universiteitscampussen mee moeten in de vaart der volkeren. Alexandra den Heijer en George Tzovlas (TU Delft) stellen dat de kwaliteit van Europese campussen cruciaal is in de mondiale ‘battle for brains’.