• A
 • A
 • Dossier Lectoraten
  125 artikelen  
  25 maart - In het nieuwe stelsel van jeugdhulp is preventie één va de pijlers. Hogeschool Rotterdam-lector Patricia Vuijk onderzoekt het belang van een goede relatie tussen jeugdige en jeugdprofessional op dit vlak. Programma’s die Vuijk onderzoekt moeten bij succes opgenomen worden in PO, VO en HBO.
  (foto: Blake Patterson)
  23 maart - De Onderwijs Innovatie Groep (OIG) en het Welten-instituut van de Open Universiteit gaan met de HAN onderzoek verrichten naar de effecten van de ‘Steve Jobs scholen’, ook wel bekend als de iPadscholen.
  23 maart - Kinderen met een handicap bewegen aanzienlijk minder dan andere kinderen. Sporten is echter juist voor hen belangrijk. De Europese Commissie steekt € 500.000 in het lectoraat 'Kracht van Sport' van Inholland en HvA om participatie van kinderen met een handicap in Europa te verhogen
  (foto: Ed Yourdon)
  20 maart - Wat hebben jongeren met een psychische beperking nodig voor het volgen van een studie? Hanze-lector Lies Korevaar schreef een boek dat hen praktische handvatten biedt bij het kiezen, verkrijgen én behouden van een reguliere opleiding.
  (foto: Jasleen Kaur)
  24 februari - De HBO kenniscentra trekken steeds meer belangstelling, juist door hun regionale verankering en innovatieve rol daarbij. Premier Rutte bezoekt morgen bijvoorbeeld bij Fontys het nieuwe Expertisecentrum Gezondheidszorg en Technologie, terwijl de Koning vorige week bij Stenden kwam neuzen.
  (foto: Mr.TinDC)
  18 februari - Overgewicht van kinderen raakt veel professionals: diëtisten, jeugdverpleegkundigen, sportcoaches, gezinscoaches, docenten en nog veel meer. In ons land neemt obesitas enorm toe, met name onder niet-westerse migrantenkinderen. Lectoraal onderzoek bij Inholland pakt dit probleem met hen aan.
  (foto: Jasleen Kaur)
  4 februari - De zorg ondergaat grote versnelling en veranderingen. Innovaties zijn onontbeerlijk om aan de behoeften van professionals en cliënten te voldoen. Bedrijven, onderwijs en onderzoek zoeken ook hier elkaar op, zoals in het nieuwe Fontys Expertisecentrum Gezondheidszorg en Technologie.
  (foto: Techniekbeeldbank)
  2 februari - Ellen Klatter onderzoekt als lector Versterking Beroepsonderwijs bij Hogeschool Rotterdam de relatie tussen enerzijds docent en student en anderzijds tussen onderwijs en werkveld. “Onderwijs wordt momenteel sterk gedreven door wettelijke kaders en leidt tot output die meetbaar en schaalbaar is.”
  (foto: Sergey Galyonkin)
  30 januari - Wat voor maakproces heeft de hybride kunstenaar, en hoe leidt je die op? Die vraag wil Nirav Christophe beantwoorden als lector Performatieve Maakprocessen van HKU. “De hedendaagse kunstenaar werkt voortdurend met verschillende media, platformen en disciplines.”
  22 januari - “Onder druk van de bezuinigingen moet de zorg vermaatschappelijken,” vertelt Charlotte de Heer. Als lector aan de Hanzehogeschool gaat zij onderzoeken hoe dit proces succesvol kan verlopen. “Ik heb schrijnende gevallen meegemaakt waarvan ik dacht, de hulpverlening kan hier beter op insteken.”
  (foto: Shaun Merritt)
  15 januari - “Scherpzinnigheid maakt je geleerd, maar nog niet goed of wijs, waarschuwt Seneca.” Lector Wouter Sanderse (Fontys) doordenkt Bildung en 21e eeuwse vaardigheden als ‘leren voor het leven’. Bussemakers HO-tour blijkt ook een wandeltocht over de Via Appia.
  8 januari - In lerarenopleidingen wordt sterker de nadruk gelegd op het toetsen van ‘harde’ vaardigheden en kennis. Dat is tot op zekere hoogte terecht omdat het minimumniveau daarvan moet worden geborgd. Maar daardoor raakt het belang van persoonlijke reflectie bij leraren achterop, laat lectoraal onderzoek zien.
  8 januari - Chronisch zieken en ouderen hebben regelmatig last van ondervoeding. UMCG-diëtist-onderzoeker Harriët Jager-Wittenaar wil als lector Clinical Malnutrition and Healthy Ageing op de Hanzehogeschool dat “ondervoeding net zo’n belangrijk thema wordt voor burgers als overgewicht.”
  (foto: YolanC)
  5 januari - Computerspellen worden steeds vaker ingezet in de zorg en medische wereld. Ook de Hogeschool Rotterdam wil mogelijkheden daarvan onderzoeken. Een serious game moet depressieve jongeren in de toekomst gaan helpen met het versterken van hun mentale vitaliteit.
  (foto: Quinn Dombrowski)
  4 december - Op de HvA is gisteren officieel de Lectorenvereniging van start gegaan. Meer dan een ‘vakbond’ zo werd benadrukt. Minister Bussemaker omarmde de oprichting: “Nu begint het pas en de vereniging had op geen beter moment kunnen beginnen.”