• A
 • A
 • Dossier Lectoraten
  72 artikelen  
  26 augustus - Hogescholen vragen een forse structurele impuls, naast de reeds geplande investeringen vanuit het studievoorschot. Deze impuls is nodig om de grote potentiële impact van het praktijkgericht onderzoek op de samenleving verder te kunnen realiseren, staat in de Onderzoeksagenda hbo 2016-2020.
  1 augustus - De overstap van HvA-lector Hans Henseler naar Hogeschool Leiden zorgt voor een nieuwe samenwerking op het gebied van Electronic Discoveryonderzoek. Het lectoraat Digital Forensics & E-Discovery is vandaag van start gegaan.
  (foto: Lori Greig)
  26 juli - Of het nu vertraagde treinen of te hoge parkeerprijzen zijn, mobiliteit is altijd en overal onderwerp van debat. Onderzoekers van Windesheim-lectoraat Area Development hebben nu de variëteit aan opvattingen over alles wat met reizen en verkeer te maken heeft.
  19 juli - In de hang naar nostalgie wordt er weer steeds meer naar ‘ouderwetse’ platen geluisterde. Samen met onder meer Fontys is Symcon gaat Veldhoven op zoek naar een innovatief en duurzaam productieproces om het ‘oude’ vinyl weer te produceren.
  7 juli - In 2009 werd Albert Cornelissen – voorheen decaan bij de Universiteit Utrecht – collegevoorzitter van Windesheim. Nu neemt hij afscheid in de wetenschap dat er veel is veranderd in het hbo. “Onderzoek heeft zijn plek gevonden. De herkenbaarheid en zichtbaarheid van lectoraten is enorm toegenomen.”
  14 juni - Hoe kunnen professionals invulling geven aan sociale inclusie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt? Op de Hogeschool Rotterdam zijn twee lectoren met dat vraagstuk bezig. Op 16 juni aanstaande spreken zij hun openbare les uit.
  (foto: Dierk Schaefer)
  13 juni - Praktijkgericht juridisch onderzoek haalt niet vaak de juridische vakbladen. “Het juridische werkveld ziet de waarde van deze resultaten, maar de redacties nog niet.” Promovendus en docent op Hogeschool Leiden Gerdo Kuiper hoopt op een kentering.
  6 juni - “Een vorm van erkenning,” zo noemt lector Daan Andriessen het rapport van het Rathenau Instituut over de rol van lectoraten in het HBO. “Het geeft bovendien nieuw inzicht in de identiteit van het onderzoek in het hoger beroepsonderwijs.”
  (foto: Bart Luyckx)
  3 juni - Een Lectoraat Onderzoek gaat bij Stenden uitzoeken hoe praktijkgericht onderzoek vorm krijgt binnen de hogeschool en welke bijdrage dit levert aan het onderwijs. Herman Blom sprak vrijdag zijn inaugurele rede uit. “Je kunt stellen dat zich een aparte tak van wetenschapssport heeft ontwikkeld.”
  (foto: Luke Jones)
  2 juni - Onderzoekers Marijke Timmermans en Theresia Grevinga van het lectoraat Smart Functional Materials van Saxion hebben een jurk ontworpen die volledig afkomstig is uit de 3D-printer. Kun je straks gewoon een ontwerp downloaden, op maat maken en uit de printer laten rollen?
  27 mei - Het HBO wil de discussie over de nationale wetenschapsagenda NWA flink naar zich toe trekken. Nog voor in september de investeringsagenda van 1 miljard van de NWA op tafel wordt gelegd, zullen de hogescholen een eigen plan ter versterking van het lectoraat presenteren met accent op bundeling, schaalvergroting en taakverdeling.
  25 mei - De rol van lectoren in het HBO is groeiende. Het worden er steeds meer en hun positie als verbinder van onderwijs, onderzoek en maatschappelijke partners is onmiskenbaar. Dat blijkt uit een rapportage van het Rathenau Instituut. Waren er in 2008 nog 350 lectoren, in 2014 kent het HBO er bijna 600.
  Pramodita Sharma (foto: Hogeschool Windesheim)
  25 mei - Of het nu een familiebedrijf in de regio Zwolle of in het noorden van India betreft, veel zaken zijn erg vergelijkbaar. Onderzoeker Pramodita Sharma was uit de VS overgekomen om op Windesheim haar kennis te delen. “Familiebedrijven kiezen hun eigen tempo. Ze laten zich niet leiden door de laatste managementtrends.”
  (foto: Martin de Witte)
  24 mei - “Afval is geen afval, maar grondstof.” Met de eerste graszode op het dak van het Urban Earthship in Alkmaar is een duurzaam innovatieconcept rond een ecologisch gezond en betaalbaar gebouw uit restmaterialen in gang gezet, waarmee Inholland-lectoren en studenten aan de slag gaan.
  18 mei - Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) gaat voor het eerst zijn naam verbinden aan een lectoraat. Het HAN-lectoraat Architecture in Health van Masi Mohammadi heeft de eer. Zij doet onderzoek naar slim en vernieuwend bouwen ten behoeve van een gezonde leefomgeving.