• A
 • A
 • Dossier Lectoraten
  102 artikelen  
  19 november - De lectoren emanciperen nu echt. Met de oprichting van een beroepsvereniging wordt deze succesvolle loot aan de boom van het hoger onderwijs een eigen professie, met eigen thema’s en benchmarks. Minister Bussemaker komt dit op 3 december met hen luister bijzetten.
  (foto: Tony Atkin)
  18 november - “Er wordt nog heel veel klassiek lesgegeven.” Lector Remo Mombarg (Hanzehogeschool) wil daar verandering in gaan brengen. “We moeten kijken welke sport past bij welk kind, zodat kinderen plezier ervaren in sport. Dat is volgens mij het allerbelangrijkst.”
  10 november - De discussie over de betaalbaarheid van gezond ouder worden staat in ons land volop en soms politiek persoonlijk en heftig op de agenda. Bij de Hanzehogeschool doet men hier in het Center of Expertise Healthy Ageing al langer praktijkgestuurd onderzoek naar. Op 13 november wordt in Groningen de stand van zaken opgemaakt.
  10 november - “Die hele maatregel is niet nodig,” foetert Hans de Boer. “Ondeugdelijk” noemt VNO-NCW de ingrepen van het kabinet in de praktijk van zzp’ers. Het hoger onderwijs heeft daar alleen maar last van en zou daardoor precies de praktijk-toppers uit het MKB en kunsten kwijt raken in de curricula en lectoraten.
  (foto: Francisco Diez)
  24 oktober - Het Guangdong Museum of Art in Guangzhou heeft zijn ‘curatorial team’ voor de kunst-triënnale van deze miljoenenstad gepresenteerd. HKU-lector Henk Slager wordt hier met Zhang Qing van het National Art Museum Beijing co-director. Hun werk zal in heel de stad zichtbaar worden, ook in het Operagebouw.
  (foto: Blake Patterson)
  23 oktober - Dementerenden hebben veel behoefte aan één-op-één contact, maar daarvoor ontbreken vaak tijd en middelen. Games kunnen uitkomst bieden. Het project In Touch van Hogeschool Rotterdam laat zien dat mensen met dementie het spelen van simpele games als zeer plezierig ervaren.
  22 oktober - Een boek met ‘100+ Management Models’ moet houvast bieden bij de paradoxale uitdagingen waar managers van nu mee worden geconfronteerd. De Leidse kenniskring ‘Management en bedrijf’ schreef het met de VU om het MKB en HBO-studenten te inspireren tot ‘duurzaam samenwerken’.
  16 oktober - Hoe moet het HBO er in 2025 uitzien? Frans van der Reep en Peter van den Heuvel (Inholland) schetsen de trends en ontwikkelingen en laten zien hoe het beroepsonderwijs ook in de toekomst relevant kan blijven. “Het HBO zal niet op moeten leiden voor banen, maar voor leven.”
  13 oktober - Roel Kuiper is hoogleraar in Rotterdam, VU-docent en lector Samenlevingsvraagstukken aan de Hogeschool VIAA. Hij wordt – voor de tweede maal – lijsttrekker van de ChristenUnie in de Senaat. Houdt hij Rutte en Bussemaker in het zadel?
  7 oktober - In 2030 zijn er een miljoen kwetsbare ouderen in Nederland. Hun zelfstandigheid wordt bedreigd door een opeenstapeling van functieproblemen. Deze zijn er vooral op het lichamelijke, psychische en sociale vlak. Lector Ton Bakker gaat hier in Rotterdam iets aan doen door preventie in praktijk.
  2 oktober - CHE-lector Jeugd en Gezin Martine Noordegraaf wordt door collega’s “het methodisch geweten van de groep” in het lectorenberaad genoemd. Haar eisen zijn hoog, “inhoudelijk veeleisend, op relatieniveau mild.” Dit overtuigde de jury van ISO en ScienceGuide haar te huldigen als 'de Lector van het Jaar 2014'.
  29 september - Inholland gaat met het werkveld in de ouderenzorg een lectoraat ontwikkelen in ‘multimorbiditeit’. Dit komt voor wanneer iemand meerdere zware ziekten heeft die elkaar onderling beïnvloeden, bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Met name de ouderenzorg worstelt hier steeds mee.
  29 september - De HAN, CHE, Hanze en Hogeschool Rotterdam moeten nog even nagels bijten. Een van hun lectoren wordt op 2 oktober tijdens de Summit Excellentie door ISO en ScienceGuide uitgeroepen tot de lector van het Jaar 2014. Wie zijn de genomineerden?
  (foto: o5com)
  25 september - Een onvoorspelbare markt en nieuwe wetgeving zetten organisaties er toe aan zich continu aan te passen. Dat heeft ook gevolgen voor het werk in die organisaties. Lectoren in het HBO doen veel praktijkonderzoek naar die veranderingen. Op 14 november bespreken zij in Rotterdam bij Inholland nieuwe uitkomsten daarvan.
  EnTranCe Groningen
  19 september - “We worden gezien als een heel mooi voorbeeld van een open innovatie omgeving,” kreeg Jan-Jaap Aué van de Hanzehogeschool. Afgelopen week bezocht een delegatie van de Europese liberalen van ALDE EnTranCe in Groningen. “We richten ons hier op het kapitaal van studenten, onderzoekers en docenten.”