• A
 • A
 • Dossier Lectoraten
  161 artikelen  
  (foto: Schnaars)
  7 oktober - Han de Ruiter wilde terug naar zijn passie. Van het CvB van de Hanzehogeschool is hij nu directeur van het Centre of Expertise Healthy Ageing. “Bedrijven, onderzoek en onderwijs hebben elkaar allemaal nodig.” En bij Hanze merkt men dat men hiermee zelfs sterker in Brussel staat dan in Den Haag.
  Jos Fransen en collegelid Huug de Deugd
  29 september - Jos Fransen werd begin 2015 benoemd als lector Teaching, Learning & Technology bij Inholland. In zijn rede schetst hij nu hoe technologie niet vanzelfsprekend bijdraagt aan onderwijskwaliteit. “Onderwijs kan alleen maar beter worden als technologie beredeneerd wordt ingezet.”
  (foto: o5com)
  22 september - Gürkan Çelik start als lector in een uiterst actueel thema. Hij opent met de intreerede ‘Crosscultureel ondernemen brengt business in beweging’ bij Inholland in Rotterdam. Hij benadrukt daarbij dat het voor ondernemers in het MKB “steeds interessanter wordt om ook buiten de eigen kringen groei te realiseren.
  21 september - Hoe steekt het midden- en kleinbedrijf precies in elkaar? Dat is de vraag die de conferentie Understanding Small Enterprises (USE) onderzoekt. Na edities in Denemarken en Nieuw-Zeeland is nu de Hanzehogeschool gastheer. “Het is een mooie kans om ook de internationalisering hierheen te halen.”
  17 september - Willem de Lange was bijna tien jaar lector bij Avans. In die jaren heeft hij het vak zien groeien. Samen met Daan Andriessen (lector Hogeschool Utrecht) blikt hij terug. “Ik ben blij dat ik een bijdrage hebben kunnen leveren aan de acceptatie van onderzoek in het HBO.”
  (foto: fdecomite)
  14 september - Minister Bussemaker wil het succes van lectoraten in het HBO nu ook introduceren in het MBO. Deze moeten dan net als in het HBO een brug slaan tussen onderzoek en praktijk om zo bij te dragen aan de onderwijskwaliteit. Ook komen er gemeenschappelijke MBO-HBO programma’s voor betere doorstroom.
  Industrie 4.0 op de Messe (foto: Tim Cardol)
  10 september - Nadat de Hogeschool Rotterdam eerder dit jaar het eerste lectoraat Smart Industry startte, volgt nu Saxion. Het thema staat dan ook als 'Industrie 4.0' op de internationale agenda, aangejaagd door de hightech wereld op de Hannover Messe. Saxion gaat daarom zelfs zeven bestaande lectoraten bundelen.
  (foto: Bart Luyckx)
  7 september - Uit verschillende hoeken klinkt de roep om uitbreiding van het aantal lectoren. Jan Baljé en Marjan Groenhuis van de Hanzehogeschool zien liever investeringen in versterking van de lectoraten. “De volgende stap in de ontwikkeling van onderzoek in het hbo ligt volgens ons in professionalisering.”
  (foto: teralaser)
  4 september - Het HBO wordt niet adequaat bediend met cruciale arbeidsmarktinformatie. Men laat lectoraten daarin veel te weinig zelf aan de slag gaan. “Hoeveel van de beloofde 4000 extra arbeidsplaatsen zullen zich gaan bezighouden met dit soort onderzoek?” vragen onderzoekers van HvA en Rotterdam.
  (foto: Greg)
  28 augustus - Op Schiphol en langs de snelwegen komt gras van Inholland. Het Center for Biobased Economy gaat met ongebruikelijke sprieten en hennep zowel duurzame composieten en beton maken als de vogels verjagen die het vliegverkeer bedreigen. Een sterk staaltje ‘biobased economy’ is in de maak.
  26 augustus - “Het past bij het industriële profiel van de regio, zowel in Twente als in de Stedendriehoek,” zegt Saxion-lector Ger Brinks. Met ‘Living Technology’ als thema is de onderzoeksagenda van de Saxion nu vormgegeven. Dat werkt in alle disciplines door.
  18 augustus - Praktijkonderzoek van de HvA heeft impact tot in de haarvaten van de samenleving in de hoofdstad. De gemeente meldt dat men “in 2015 €46.500 extra uitgeeft aan mantelzorgers die te maken hebben met een complexe zorgvraag.” Dit vanwege inzichten over ‘respijtzorg’ die vanuit de hogeschool naar voren kwamen.
  (foto: Blake Patterson)
  17 augustus - “Mijn boek is ontstaan vanuit de lessen 'crossmedia', die ik geef bij de opleiding Communicatie aan Inholland.“ Docent en onderzoeker René Boonstra publiceert nu ‘Transmedia storytelling, stappenplan voor communicatieprojecten’. “De beleving staat centraal, waardoor de onderliggende boodschap veel beter blijft hangen.”
  (foto: Raymond Bryson)
  13 augustus - Hogescholen en Centers of Expertise moeten actief ‘in gesprek met’ de vragenstellers die hebben bijgedragen aan de Nationale Wetenschapsagenda. “Wij moeten laten zien waar we voor staan en op welke wijze we samenwerken,” zegt Hanze-collegelid Han de Ruiter.
  10 augustus - Door de snelle innovatie van allerlei paramedische producten is er in de revalidatie sector en de zorg “grote vraag naar expertise op het vlak van brede, interdisciplinaire toepassing,” stelt men vast bij de HAN. Daarom komt er een ‘associate lector’ e-Health bij, ingezet samen met de beroepspraktijk.