• A
 • A
 • Dossier Lectoraten
  169 artikelen  
  (foto: Kevin Jarrett)
  18 november - Wie wordt de Lector van het Jaar? ISO en ScienceGuide zoeken ditmaal naar een lector met een krachtige Europese dimensie, aan de vooravond van het Nederlands EU-voorzitterschap. Uw hogeschool en studenten kennen ongetwijfeld een inspirator met zo’n brede blik om te huldigen met een voordracht.
  (foto: bonny brown)
  18 november - Lectoren vinden dat zij nauwelijks betrokken werden bij de lerarenagenda van de Vereniging Hogescholen en komen nu met een eigen notitie. Het document van de VH noemen zij weinig concreet. Met hun eigen voorstellen willen zij verdiepende doordenking aanmoedigen.
  Foto: iPabo
  10 november - De Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim prijst de hogeschool iPabo vanwege de gezamenlijke doelstelling van de stad en lerarenopleiding. Gelet op het succes daarmee en de nieuwbouw van de hogeschool wil zij met hen ook het huidige lerarencorps in Amsterdam helpen met bijscholing.
  (foto: Oskay)
  9 november - Er is al volop sprake van samenwerking, maar Saxion en de UTwente gaan nog nadrukkelijker de krachten bundelen op het gebied van micro- en nanotechnologie. Het opleidingsaanbod wordt op elkaar afgestemd en onderzoeksfaciliteiten worden intensiever met elkaar gedeeld.
  (foto: Jasleen Kaur)
  5 november - Hoe kan technologie helpen de toenemende kosten in de zorg het hoofd te bieden? Lector Linda Wauben (Hogeschool Rotterdam) gaat kijken welke innovaties helpen de zorg te verbeteren en de kosten beheersbaar te houden.
  30 oktober - Inholland reageert op berichtgeving dat een lectoraat over MKB-innovatie in handen zou zijn van een Turkse sekte. Men betreurt het “dat iemand met de staat van dienst van Gürkan Çelik op deze manier wordt neergezet. Dr. Çelik is gepromoveerd in Tilburg en is zes jaar lang associate professor geweest bij Windesheim.”
  (foto: Anna Longova)
  29 oktober - Slechthorenden zijn met een Cochleair Implantaat (CI) weer in staat om iets te horen. Het Prins Claus Conservatorium gaat samen met het UMCG deze groep helpen te revalideren met behulp van de inzet van muziek. Muziek kan er namelijk voor zorgen dat de spraak van slechthorenden beter wordt, blijkt uit onderzoek.
  13 oktober - Terwijl in Groningen de koning vandaag feestelijk het Energy Transition Centre (EnTranCe) opent, maakt de Hanzehogeschool al weer nieuwe bouwplannen. Een nieuw centrum moet studenten, onderzoekers en bedrijven samenbrengen rond innovatie in aardbevingsbestendig bouwen.
  (foto: Schnaars)
  7 oktober - Han de Ruiter wilde terug naar zijn passie. Van het CvB van de Hanzehogeschool is hij nu directeur van het Centre of Expertise Healthy Ageing. “Bedrijven, onderzoek en onderwijs hebben elkaar allemaal nodig.” En bij Hanze merkt men dat men hiermee zelfs sterker in Brussel staat dan in Den Haag.
  Jos Fransen en collegelid Huug de Deugd
  29 september - Jos Fransen werd begin 2015 benoemd als lector Teaching, Learning & Technology bij Inholland. In zijn rede schetst hij nu hoe technologie niet vanzelfsprekend bijdraagt aan onderwijskwaliteit. “Onderwijs kan alleen maar beter worden als technologie beredeneerd wordt ingezet.”
  (foto: o5com)
  22 september - Gürkan Çelik start als lector in een uiterst actueel thema. Hij opent met de intreerede ‘Crosscultureel ondernemen brengt business in beweging’ bij Inholland in Rotterdam. Hij benadrukt daarbij dat het voor ondernemers in het MKB “steeds interessanter wordt om ook buiten de eigen kringen groei te realiseren.
  21 september - Hoe steekt het midden- en kleinbedrijf precies in elkaar? Dat is de vraag die de conferentie Understanding Small Enterprises (USE) onderzoekt. Na edities in Denemarken en Nieuw-Zeeland is nu de Hanzehogeschool gastheer. “Het is een mooie kans om ook de internationalisering hierheen te halen.”
  17 september - Willem de Lange was bijna tien jaar lector bij Avans. In die jaren heeft hij het vak zien groeien. Samen met Daan Andriessen (lector Hogeschool Utrecht) blikt hij terug. “Ik ben blij dat ik een bijdrage hebben kunnen leveren aan de acceptatie van onderzoek in het HBO.”
  (foto: fdecomite)
  14 september - Minister Bussemaker wil het succes van lectoraten in het HBO nu ook introduceren in het MBO. Deze moeten dan net als in het HBO een brug slaan tussen onderzoek en praktijk om zo bij te dragen aan de onderwijskwaliteit. Ook komen er gemeenschappelijke MBO-HBO programma’s voor betere doorstroom.
  Industrie 4.0 op de Messe (foto: Tim Cardol)
  10 september - Nadat de Hogeschool Rotterdam eerder dit jaar het eerste lectoraat Smart Industry startte, volgt nu Saxion. Het thema staat dan ook als 'Industrie 4.0' op de internationale agenda, aangejaagd door de hightech wereld op de Hannover Messe. Saxion gaat daarom zelfs zeven bestaande lectoraten bundelen.