• A
 • A
 • Dossier Lectoraten
  111 artikelen  
  (foto: Quinn Dombrowski)
  4 december - Op de HvA is gisteren officieel de Lectorenvereniging van start gegaan. Meer dan een ‘vakbond’ zo werd benadrukt. Minister Bussemaker omarmde de oprichting: “Nu begint het pas en de vereniging had op geen beter moment kunnen beginnen.”
  Vredesduif door Banksy
  2 december - “Het gaat er om je open te stellen voor wat er in de wereld gebeurt.” Saxion-lector Ruud Welten wil dat het HBO eigen vormen van onderzoek naar vrede gaat doen. Juist in concrete disciplines als bijvoorbeeld toerisme en internationale handel is dat een heel relevant thema. Daarom zoekt Welten de dialoog.
  1 december - Door onderwijs op een andere manier te organiseren kan meer tijd en ruimte ontstaan voor onderwijsontwikkeling en individuele aandacht voor leerlingen. Dit kan het professionele isolement waar veel leraren in verkeren doorbreken. “Scholen zijn veelal nog vrij naar binnen gerichte organisaties”
  (foto: Lucélia Ribero)
  1 december - Het HBO poogt te redden wat er te redden valt van de toekomst van zijn pabo’s en 2e graadopleidingen. Hun kwaliteit blijft bedreigd en de universiteiten zetten een grote concurrent klaar, samen met het onderwijsveld dat tot nu toe HBO-docenten afnam.
  28 november - Saxion-lectoren Karin van Beurden en Ger Brinks hebben gisteren op het SIA-congres de RAAK-award gewonnen. Met het onderzoeksproject ‘Materialen in Ontwerp 2’ staan zij aan de basis van een nieuwe generatie ondernemers op het gebied van slimme materialen.
  (foto: Faramarz Hashemi)
  28 november - Naarmate het vertrouwen in de toekomst toeneemt, durven bedrijven meer plannen te communiceren. De meeste beursgenoteerde fondsen in Nederland durven niettemin nauwelijks strategische informatie te communiceren. Uitzonderingen daargelaten, laat Leids lectoraal onderzoek zien.
  (foto: Schnaars)
  27 november - Lector dr.ir. Masi Mohammadi van de HAN treedt vandaag aan. ‘Architecture in Health’ is haar praktijkonderzoek thema. Als promovendus ging zij al heel praktisch aan de slag met slimme domotica voor ouderen. Haar levensverhaal als vluchteling uit Iran is zeker zo boeiend en leerzaam.
  (foto: Josje Deekens)
  25 november - “Als we willen dat hogescholen zich tot regionale kenniscentra ontwikkelen, moeten ze daartoe ook de instrumenten hebben,” zegt Geert ten Dam van de Onderwijsraad. “Er zijn nog zorgpunten. Zo is niet iedere HBO-opleiding verbonden met onderzoek en heeft de scholing van docenten nog nadrukkelijk aandacht nodig.”
  (foto: Thinkpublic)
  25 november - De Onderwijsraad vindt het nodig dat de verbindingen tussen de drie kerntaken van het hoger beroepsonderwijs - onderwijs, onderzoek en innovatie van het beroepenveld - worden versterkt. Minister Bussemaker legt zelf de volle nadruk op het onderwijs in het HBO.
  19 november - De lectoren emanciperen nu echt. Met de oprichting van een beroepsvereniging wordt deze succesvolle loot aan de boom van het hoger onderwijs een eigen professie, met eigen thema’s en benchmarks. Minister Bussemaker komt dit op 3 december met hen luister bijzetten.
  (foto: Tony Atkin)
  18 november - “Er wordt nog heel veel klassiek lesgegeven.” Lector Remo Mombarg (Hanzehogeschool) wil daar verandering in gaan brengen. “We moeten kijken welke sport past bij welk kind, zodat kinderen plezier ervaren in sport. Dat is volgens mij het allerbelangrijkst.”
  10 november - De discussie over de betaalbaarheid van gezond ouder worden staat in ons land volop en soms politiek persoonlijk en heftig op de agenda. Bij de Hanzehogeschool doet men hier in het Center of Expertise Healthy Ageing al langer praktijkgestuurd onderzoek naar. Op 13 november wordt in Groningen de stand van zaken opgemaakt.
  10 november - “Die hele maatregel is niet nodig,” foetert Hans de Boer. “Ondeugdelijk” noemt VNO-NCW de ingrepen van het kabinet in de praktijk van zzp’ers. Het hoger onderwijs heeft daar alleen maar last van en zou daardoor precies de praktijk-toppers uit het MKB en kunsten kwijt raken in de curricula en lectoraten.
  (foto: Francisco Diez)
  24 oktober - Het Guangdong Museum of Art in Guangzhou heeft zijn ‘curatorial team’ voor de kunst-triënnale van deze miljoenenstad gepresenteerd. HKU-lector Henk Slager wordt hier met Zhang Qing van het National Art Museum Beijing co-director. Hun werk zal in heel de stad zichtbaar worden, ook in het Operagebouw.
  (foto: Blake Patterson)
  23 oktober - Dementerenden hebben veel behoefte aan één-op-één contact, maar daarvoor ontbreken vaak tijd en middelen. Games kunnen uitkomst bieden. Het project In Touch van Hogeschool Rotterdam laat zien dat mensen met dementie het spelen van simpele games als zeer plezierig ervaren.