• A
 • A
 • Dossier Lectoraten
  152 artikelen  
  (foto: Greg)
  28 augustus - Op Schiphol en langs de snelwegen komt gras van Inholland. Het Center for Biobased Economy gaat met ongebruikelijke sprieten en hennep zowel duurzame composieten en beton maken als de vogels verjagen die het vliegverkeer bedreigen. Een sterk staaltje ‘biobased economy’ is in de maak.
  26 augustus - “Het past bij het industriële profiel van de regio, zowel in Twente als in de Stedendriehoek,” zegt Saxion-lector Ger Brinks. Met ‘Living Technology’ als thema is de onderzoeksagenda van de Saxion nu vormgegeven. Dat werkt in alle disciplines door.
  18 augustus - Praktijkonderzoek van de HvA heeft impact tot in de haarvaten van de samenleving in de hoofdstad. De gemeente meldt dat men “in 2015 €46.500 extra uitgeeft aan mantelzorgers die te maken hebben met een complexe zorgvraag.” Dit vanwege inzichten over ‘respijtzorg’ die vanuit de hogeschool naar voren kwamen.
  (foto: Blake Patterson)
  17 augustus - “Mijn boek is ontstaan vanuit de lessen 'crossmedia', die ik geef bij de opleiding Communicatie aan Inholland.“ Docent en onderzoeker René Boonstra publiceert nu ‘Transmedia storytelling, stappenplan voor communicatieprojecten’. “De beleving staat centraal, waardoor de onderliggende boodschap veel beter blijft hangen.”
  (foto: Raymond Bryson)
  13 augustus - Hogescholen en Centers of Expertise moeten actief ‘in gesprek met’ de vragenstellers die hebben bijgedragen aan de Nationale Wetenschapsagenda. “Wij moeten laten zien waar we voor staan en op welke wijze we samenwerken,” zegt Hanze-collegelid Han de Ruiter.
  10 augustus - Door de snelle innovatie van allerlei paramedische producten is er in de revalidatie sector en de zorg “grote vraag naar expertise op het vlak van brede, interdisciplinaire toepassing,” stelt men vast bij de HAN. Daarom komt er een ‘associate lector’ e-Health bij, ingezet samen met de beroepspraktijk.
  6 augustus - We hebben de morele verplichting elkaar te verwelkomen. Met die boodschap trapten onderzoekers in het veld van het hospitality-onderzoek af bij een meerdaags congres op Saxion. De wereld van hospitality gaat over veel meer dan wat er gebeurt in hotels en restaurants, zo bleek.
  10 juli - Bussemaker verdient complimenten voor haar 4000 extra docenten. Maar als de minister haar Strategische Agenda wil verwezenlijken dan moeten docenten effectiever worden ingezet. Dat betekent minder vakantie, maar wel beter onderwijs en meer mogelijkheden voor onderzoek, aldus Hanze-voorzitter, Henk Pijlman
  (foto: Erik Westrum)
  6 juli - Tulpen zijn nog altijd een belangrijk Nederlands exportproduct. In de tulpenindustrie is grote zorg over besmetting van tulpenbollen door agressieve schimmel. Het Leidse Centre of Expertise Genomics Generade krijgt van Rabobank Bollenstreek €100.000 om hier onderzoek naar te doen.
  (foto: Yoel-Ben-Avraham)
  1 juli - Hoe kunnen organisaties voortdurend veranderen en belangrijker hoe gaan teams en medewerkers hier in mee? Michiel de Ronde gaat als lector ‘Begeleidingskunde’ bij Hogeschool Rotterdam met die vraag aan de slag.
  22 juni - Teveel is het onderwijs traditioneel ingericht, ziet Sjoerd Gehrels, lector ‘Innovation in Hospitality’ van Stenden. Juist ziet meer in co-creatie tussen studenten en docenten, gericht op innovatiekracht. “Eigenlijk meer een meester-gezel verhouding dus.”
  (foto: David Morris)
  19 juni - “De tijd van ‘one size fits all’ is voorbij.” Rutger Kappe gaat als lector Studiesucces bij Inholland onderzoek doen naar de instroom, doorstroom en uitstroom van studenten. “Daarbij speelt maatwerk om de studenten adequaat te bereiken een belangrijke rol.”
  18 juni - Hoe geef je docent onderzoekers in het HBO de juiste handvatten voor succesvol praktijkgericht onderzoek. Vijf instellingen uit Nederland en België pakken samen de handschoen op met een leergang hiervoor. Begin deze maand zijn de eerste vijftien cursisten van start gegaan.
  (foto: Thinkpublic)
  10 juni - Van de bijna 12.000 vragen voor de Wetenschapsagenda zijn er zo’n 150 gesteld door gericht daartoe bijeengekomen HBO-onderzoekers en docenten. Wat ziet het HBO als cruciale toekomstthema’s? Waar scoren hogescholen sterk, waar minder?
  5 juni - Betrokken ouders zijn essentieel voor de ontwikkeling van de jeugd op scholen. Mariëtte Lusse van Hogeschool Rotterdam onderzoekt hoe professionals de ouder hierbij kunnen ondersteunen. In haar lectorale rede pleit zij voor een leergemeenschap van professionals, opleidingen en ouders.