• A
 • A
 • Dossier Lectoraten
  96 artikelen  
  22 oktober - Een boek met ‘100+ Management Models’ moet houvast bieden bij de paradoxale uitdagingen waar managers van nu mee worden geconfronteerd. De Leidse kenniskring ‘Media en bedrijf’ schreef het met de VU om het MKB en HBO-studenten te inspireren tot ‘duurzaam samenwerken’.
  16 oktober - Hoe moet het HBO er in 2025 uitzien? Frans van der Reep en Peter van den Heuvel (Inholland) schetsen de trends en ontwikkelingen en laten zien hoe het beroepsonderwijs ook in de toekomst relevant kan blijven. “Het HBO zal niet op moeten leiden voor banen, maar voor leven.”
  13 oktober - Roel Kuiper is hoogleraar in Rotterdam, VU-docent en lector Samenlevingsvraagstukken aan de Hogeschool VIAA. Hij wordt – voor de tweede maal – lijsttrekker van de ChristenUnie in de Senaat. Houdt hij Rutte en Bussemaker in het zadel?
  7 oktober - In 2030 zijn er een miljoen kwetsbare ouderen in Nederland. Hun zelfstandigheid wordt bedreigd door een opeenstapeling van functieproblemen. Deze zijn er vooral op het lichamelijke, psychische en sociale vlak. Lector Ton Bakker gaat hier in Rotterdam iets aan doen door preventie in praktijk.
  2 oktober - CHE-lector Jeugd en Gezin Martine Noordegraaf wordt door collega’s “het methodisch geweten van de groep” in het lectorenberaad genoemd. Haar eisen zijn hoog, “inhoudelijk veeleisend, op relatieniveau mild.” Dit overtuigde de jury van ISO en ScienceGuide haar te huldigen als 'de Lector van het Jaar 2014'.
  29 september - Inholland gaat met het werkveld in de ouderenzorg een lectoraat ontwikkelen in ‘multimorbiditeit’. Dit komt voor wanneer iemand meerdere zware ziekten heeft die elkaar onderling beïnvloeden, bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Met name de ouderenzorg worstelt hier steeds mee.
  29 september - De HAN, CHE, Hanze en Hogeschool Rotterdam moeten nog even nagels bijten. Een van hun lectoren wordt op 2 oktober tijdens de Summit Excellentie door ISO en ScienceGuide uitgeroepen tot de lector van het Jaar 2014. Wie zijn de genomineerden?
  (foto: o5com)
  25 september - Een onvoorspelbare markt en nieuwe wetgeving zetten organisaties er toe aan zich continu aan te passen. Dat heeft ook gevolgen voor het werk in die organisaties. Lectoren in het HBO doen veel praktijkonderzoek naar die veranderingen. Op 14 november bespreken zij in Rotterdam bij Inholland nieuwe uitkomsten daarvan.
  EnTranCe Groningen
  19 september - “We worden gezien als een heel mooi voorbeeld van een open innovatie omgeving,” kreeg Jan-Jaap Aué van de Hanzehogeschool. Afgelopen week bezocht een delegatie van de Europese liberalen van ALDE EnTranCe in Groningen. “We richten ons hier op het kapitaal van studenten, onderzoekers en docenten.”
  19 september - Daniel Ropes, lector Intellectual Capital van Inholland, doet onderzoek naar het overbrengen van praktijkkennis tussen verschillende generaties. Zijn onderzoek werd onlangs uitzonderlijk hoog gewaardeerd door de EU. “Een 90% score voor zo’n grootschalig internationaal EU-project is zeer bijzonder.”
  (foto: the_ewan)
  18 september - De Tegenbegroting van de SP liet op zich wachten in de APB, maar nu zij er is, is deze ook interessant. Er wordt geïnvesteerd in schoolgebouwen en 'plofklassen' in het PO, maar het HBO krijgt een lelijke streep door de rode rekening.
  17 september - Peer van der Helm, lector Residentiële Jeugdzorg van de Hogeschool Leiden, waarschuwt voor een ‘harteloze samenleving’ als gemeenten blijven bezuinigen op hulp voor verstandelijk beperkten. “Veel gemeenten hebben geen visie als het gaat om de behandeling en begeleiding van deze kinderen.”
  12 september - Internet verlaagt maatschappelijke transactiekosten en de kosten verbonden met het regelen van samenwerking dramatisch. Het dwingt ondernemingen dan ook de interne transactiekosten te verlagen, zegt lector Frans van der Reep van Inholland. Is dit een 'piranha economie'?
  (foto: Jasleen Kaur)
  10 september - Van kinderarts naar een ‘volwassenen’ dokter gaan is voor chronisch zieke jongeren eng en emotioneel. Rotterdams onderzoek van lector Anneloes van Staa laat zien welke problemen zij bij die transitie ervaren. “Ik denk dat jongeren meer en betere steun verdienen in dit proces.”
  (foto: Denise Krebs)
  4 september - Lector van het Jaar 2013 Marco Snoek installeerde met Jet Bussemaker ‘zijn’ eerste junior-docent op de Admiraal de Ruyterschool in Amsterdam op de dag van de opening van het hogeschooljaar daar. “Je bent niet alleen als docent, maar als team verantwoordelijk voor een groep leerlingen.”