• A
 • A
 • Dossier Lectoraten
  88 artikelen  
  EnTranCe Groningen
  19 september - “We worden gezien als een heel mooi voorbeeld van een open innovatie omgeving,” kreeg Jan-Jaap Aué van de Hanzehogeschool. Afgelopen week bezocht een delegatie van de Europese liberalen van ALDE EnTranCe in Groningen. “We richten ons hier op het kapitaal van studenten, onderzoekers en docenten.”
  19 september - Daniel Ropes, lector Intellectual Capital van Inholland, doet onderzoek naar het overbrengen van praktijkkennis tussen verschillende generaties. Zijn onderzoek werd onlangs uitzonderlijk hoog gewaardeerd door de EU. “Een 90% score voor zo’n grootschalig internationaal EU-project is zeer bijzonder.”
  (foto: the_ewan)
  18 september - De Tegenbegroting van de SP liet op zich wachten in de APB, maar nu zij er is, is deze ook interessant. Er wordt geïnvesteerd in schoolgebouwen en 'plofklassen' in het PO, maar het HBO krijgt een lelijke streep door de rode rekening.
  17 september - Peer van der Helm, lector Residentiële Jeugdzorg van de Hogeschool Leiden, waarschuwt voor een ‘harteloze samenleving’ als gemeenten blijven bezuinigen op hulp voor verstandelijk beperkten. “Veel gemeenten hebben geen visie als het gaat om de behandeling en begeleiding van deze kinderen.”
  12 september - Internet verlaagt maatschappelijke transactiekosten en de kosten verbonden met het regelen van samenwerking dramatisch. Het dwingt ondernemingen dan ook de interne transactiekosten te verlagen, zegt lector Frans van der Reep van Inholland. Is dit een 'piranha economie'?
  (foto: Jasleen Kaur)
  10 september - Van kinderarts naar een ‘volwassenen’ dokter gaan is voor chronisch zieke jongeren eng en emotioneel. Rotterdams onderzoek van lector Anneloes van Staa laat zien welke problemen zij bij die transitie ervaren. “Ik denk dat jongeren meer en betere steun verdienen in dit proces.”
  (foto: Denise Krebs)
  4 september - Lector van het Jaar 2013 Marco Snoek installeerde met Jet Bussemaker ‘zijn’ eerste junior-docent op de Admiraal de Ruyterschool in Amsterdam op de dag van de opening van het hogeschooljaar daar. “Je bent niet alleen als docent, maar als team verantwoordelijk voor een groep leerlingen.”
  27 augustus - Ook in 2014 gaan het ISO en ScienceGuide op zoek naar de Lector van het Jaar. Op de Summit Excellentie van Sirius en de HvA op 2 oktober zal de lector die het meest heeft bijgedragen aan meer uitdaging van studenten en hun talentontwikkeling worden gehuldigd. Wie van uw hogeschool draagt u voor?
  (foto: Dierk Schaefer)
  26 augustus - Hij werd in 2012 nog door zijn hogeschool naar voren geschoven voor de prijs van Lector van het Jaar. Twee jaar later hangt de vlag er echter heel anders bij. Paul Delnooz heeft zijn functie bij Avans neergelegd en gaat nu naar de rechter. Een diep verschil van mening zou reden voor het conflict zijn.
  14 augustus - 1 op de 10 patiënten in Nederlandse ziekenhuizen krijgt een infectie. Saxion en Hogeschool Zuyd kregen onlangs een RAAK-subsidie voor de ontwikkeling van kleding en bedlinnen die het aantal infecties fors moet terugdringen. Komend jaar zullen nieuwe materialen worden getest.
  (foto: Rona Proudfoot)
  22 juli - Minister Bussemaker daagt het hoger onderwijs uit stappen te zetten op het gebied van internationalisering. Stenden loopt met vier international campussen al voorop en lector Robert Coelen denkt dat er nu echt over internationalisering gedacht kan worden.
  17 juli - Nanozilver wordt vaak ingezet om in kleding bacteriën te doden om zo infecties te voorkomen. Toch zijn er twijfels over de mogelijke schade die de stof kan veroorzaken. Saxion en Hogeschool Zuyd werken samen aan alternatieven. “Hier wordt de kiem gelegd voor iets unieks,” zegt Paul Borm.
  10 juli - "'Hoe weet ik dit allemaal en hoe zorg ik dat zij dat zo ook weten?' Een docent hoort zich die vraag elke dag dat hij voor de klas staat te stellen," zegt Tim van Tongeren, programmadirecteur bij De Haagse Hogeschool. "Deze vraag onderstreept het belang van onderzoek in het onderwijs op hogescholen."
  9 juli - Erik de Vries zet het HAN-lectoraat voort waarmee Frans Nauta vele jaren eer heeft ingelegd en HBO en publieke sector veel impulsen gaf. Hij gaat kijken en werken aan ‘wicked problems’ en de netwerkinnovaties die complexe publieke vraagstukken kunnen helpen begrijpen en oplossen.
  8 juli - Diana de Jong wordt per 1 november lid van het College van Bestuur van de HAN en opvolger van Kristel Baele. Zij was in het HBO al eens actief als lector en nu directeur-bestuurder verbonden aan de Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland.