• A
 • A
 • Dossier Lectoraten
  59 artikelen  
  Huug de Deugd en Joke Hermes (foto: Daan Stet)
  10 april - “Ik heb heel veel waardering voor de moeilijke opdracht die jullie hebben.” Inholland-bestuurder Huug de Deugd snapt op de Dag van het Onderzoek de moeilijke positie van lectoren en onderzoekers nu onderzoek onder druk staat. “Laten we samen laten zien wat we allemaal al doen.”
  (foto: Alf van Beem)
  9 april - “De publieke omroep is een hele belangrijke speler als het gaat om de creatieve industrie.” Paul Rutten is lector Creative Business aan de Hogeschool Rotterdam. Hij schreef mee aan het toekomstperspectief voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).
  (foto: M.M. Minderhoud)
  7 april - Op de RDM Campus is het feestelijk startschot gegeven voor het Center of Expertise RDM. Bedrijven, gemeente en kennisinstellingen in de Rotterdamse haven bedenken daar volgens Paul Smits, CFO van het havenbedrijf, de recepten voor innovatie. “Deze leer-werkomgeving is eigenlijk de keuken van RDM.”
  (foto: Tisign)
  1 april - Het WRR-advies ‘Naar een lerende economie’ verdiept zich volgens Johan Faber (Hanze) niet in het systeem van onderwijs. Toch zou dat moeten. “De 'lerende school' is een pijler van de lerende economie. Die school wordt gedragen door hooggekwalificeerde docenten.”
  (foto: Erik Westrum)
  31 maart - In Leiden is “de keten van het Bio Science Park compleet.” Het nieuwe Genomics Center of Expertise van de Hogeschool Leiden, Generade, krijgt de volle steun van de universiteit, LUMC en bedrijfsleven.
  19 maart - Het HBO loopt voor op de juridische praktijk, concludeert Eric van de Luytgaarden, Lector aan Zuyd Hogeschool. “Kennis van het recht alleen voldoet al lang niet meer om met de huidige juridisering van de samenleving cliënten ter dienste te staan.”
  photo: Wikimedia Commons
  19 maart - Sociale wijkteams hebben in onder andere Utrecht en Nieuwegein geleid tot een effectievere en minder versnipperde hulpverlening. Ook voelen bewoners zich goed geholpen, blijkt uit een onderzoek naar integraal wijkgericht werken in deze vier gemeenten van HU-lector Jean-Pierre Wilken.
  (foto: Martijn Nijenhuis)
  17 maart - ‘Alle partijen beloven hetzelfde.’ Die stelling onderschrijft 64% van de ondervraagden in een steekproef van Kennisplatform Marklinq van de Hanzehogeschool Groningen. Kiezers vinden het daardoor “lastig een goede, afgewogen keuze te maken”, concludeert het deze maand gehouden onderzoek.
  (foto: Ken Teegardin)
  12 maart - Bazen hebben strategie, operationele plannen, offensief, net als militairen. Lector Change Management dr. Jacco van Uden onderzoekt hoe metaforen en interventies uit de kunsten organisaties beter helpen innoveren.
  (foto: Bill Blevin)
  5 maart - Innovatie en ondernemerschap staan hoog op de HO-agenda. Rotterdam-lector Guy Bauwen stelt dat er een fout zit in het huidige innovatiebeleid in zowel Vlaanderen als Nederland. “Valorisatie vereist een verhoogde aandacht van de organisatie voor het commercialiseren van innovaties.”
  4 maart - Toen Maaike Lycklama à Nijeholt in 2012 werd benoemd als lector in Rotterdam was de crisis nog in volle gang. Nu pleit zij voor ‘financieel omdenken’ in het MKB als weg daaruit. “De oude economie helpt ons er niet uit.” Motivatie, loyaliteit, integriteit en inspiratie in een organisatie wel.
  (foto: Kıvanç Niş)
  4 maart - Een waardenverschuiving bij de jeugd gaat onherroepelijk een stempel drukken op hoe toerisme in de toekomst wordt beleefd. Albert Postma, lector bij Stenden ETFI, onderzoekt hoe het bedrijfsleven zich hierop moet aanpassen. “Veel producten in de toeristische sector zijn nog vrij traditioneel.”
  (foto: Blake Patterson)
  25 februari - '"Is technologie leuk? Natuurlijk is technologie leuk." Maar willen we echt "met zijn allen in 2020 met een emotion aware enkelband lopen?" Frans van der Reep (lector Inholland) wil ook de 'dark side' van opportunisme en "moeiteloos accepteren" daarbij onder ogen zien.
  24 februari - Hoe maak je het WRR-advies ‘Naar een lerende economie’ concreet? Twee nieuwe lectoren vormen “een eerste instrument voor die inbedding” op de Hanzehogeschool. “Kenniscirculatie staat centraal. Daarvoor is een sterke band met bedrijven door het praktijkgericht onderzoek essentieel”
  20 februari - HKU-lectoraten doen veel relevant onderzoek en zijn succesvol in externe samenwerkingsverbanden. Ook is hun werk goed ingebed in de onderwijspraktijk. Dat oordeelt een evaluatiecommissie onder leiding van Frans Nauta, waarmee ook in het HBO ‘onderzoekvisitaties’ aan de orde komen.