• A
 • A
 • Dossier Lectoraten
  94 artikelen  
  (foto: Blake Patterson)
  14 februari - Donderdag 16 februari wordt dr. Thea van der Geest geïnstalleerd als HAN-lector Media Design. Haar onderzoek is gericht op het toegankelijk en bruikbaar maken van digitale diensten ‘voor ieder/één'.
  Nadja Jungmann met dochter en minister Bussemaker (foto: ISO)
  8 februari - “Je moet altijd weten welk vraagstuk je wilt beïnvloeden.” Lector van het Jaar Nadja Jungmann (Hogeschool Utrecht) kent de weg op de werkvloer, Den Haag en in de media. Als spin in het web slaagt zij er daarom in met haar lectoraat écht impact te hebben. “Ik oogst heel veel wat al gezaaid is.”
  2 februari - 2017 is nog maar net begonnen, maar toch is er al een Lector van het Jaar gekroond. Nadja Jungmann, lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht wint de prijs die dit jaar in het teken staat van ongelijkheid in samenleving en onderwijs.
  30 januari - “Ik heb eerlijk gezegd niet zo veel op met het woord krimp”, vertelt Elles Bulder, Hanze-lector Krimp & Leefomgeving. “Het is een onduidelijk concept en heeft een negatieve connotatie. Ik spreek liever over demografische transitie en selectieve krimp, daarmee adresseer je de problematiek beter.”
  25 januari - Het Stenden-lectoraat Onderzoek zoekt uit hoe praktijkgericht onderzoek vorm krijgt binnen de hogeschool en hoe het onderwijs daar beter op kan inspelen. Dr. Herman Blom, die naast dit lectorschap ook directeur academisering is, is inmiddels een half jaar geïnstalleerd en deelt de eerste resultaten.
  (foto: Blake Patterson)
  23 januari - Opleiden voor de wereld van morgen staat centraal in de strategische agenda van de Hogeschool Rotterdam. Daar hoort toekomstbestendig onderwijs bij. Als lector Digitale didactiek gaat Fleur Prinsen met ‘blended learning’ onderzoeken hoe de binding van studenten bij de opleiding beter kan worden.
  (foto: LarsP)
  19 januari - “De brug slaan tussen de mens en de potentie van technologie, met als doel een betere gezondheidszorg en samenleving,” dat wil Laurence Alpay die begin dit jaar benoemd werd als associate lector eHealth bij Inholland.
  18 januari - Op 2 februari huldigen het ISO en ScienceGuide in Den Haag de Lector van het Jaar. Uit de inzendingen vanuit heel het land zijn drie lectoren genomineerd die meedingen naar de prijs: Louise Elffers (HvA), Nadja Jungmann (Hogeschool Utrecht) en Marijke Kral (HAN).
  Eric Blaauw (foto: Hanzehogeschool)
  10 januari - Juist de directe omgeving is van cruciaal belang om langdurig verslaafden te behandelen. Volgens Hanze-lector Eric Blaauw zijn echter veel te weinig professionals in de verslavingszorg geschoold in systeemtherapie. “Hulpverleners richten zich met name op de cliënt en niet op de omgeving.”
  13 december - Woensdag staat het Algemeen Overleg internationalisering van het onderwijs op de agenda in Tweede Kamer. Lector internationalisering Robert Coelen (Stenden) blikt vooruit. “Onder het huidige bewind is Nederland, mondiaal gezien, een zeer vooruitstrevende positie aan het verwerven.”
  9 december - In een vandaag verschenen rapport kraakt het adviesorgaan van de regering, de AWTI het innovatiebeleid van het kabinet. Hij pleit overeenkomstig de oproep van de Wetenschapsagenda om de komende jaren een miljard extra te investeren in fundamenteel, toegepast en praktijkgerichtonderzoek.
  Gerry Geitz bij de inauguratie (foto: Stenden)
  5 december - “Leren en onderwijzen kent veel ‘ervaringsdeskundigen’ en het maatschappelijk, economisch en politiek belang is groot.” Gerry Geitz (Stenden) wil, als lector duurzame concepten in probleemgestuurd onderwijs, met onderzoek het fundament bieden voor de evaluatie van leren in het HBO.
  (foto: Spoorjan)
  24 november - ‘In de wet staat dat iedereen in Nederland gelijke rechten heeft, maar is dat eigenlijk wel zo?’ Deze vraag stond centraal op de eerste Nationale Toegankelijkheidsdag voor young professionals die de Hogeschool Arnhem Nijmegen, Windesheim en Hanze woensdag organiseerden.
  23 november - “In deze snel veranderende samenleving zijn juist grote instituties het kwetsbaarst.” Windesheim-voorzitter Henk Hagoort schetste bij de start van het HRM praktijk onderzoek congres op zijn hogeschool de veranderingen waar instellingen voor staan. “We zijn van bolwerk naar netwerk aan het gaan.”
  zelfrijdende auto (foto: Grendel Khan)
  7 november - Niet alleen de smart car, maar al het vervoer wordt steeds intelligenter. Frans Tillema, HAN-lector Intelligent Mobility, stelt dat we ons daar op zullen moeten voorbereiden. “De geschetste veranderingen brengen veel onzekerheid en vragen met zich mee.”