• A
 • A
 • Dossier Lectoraten
  53 artikelen  
  (foto: Stuart Cale)
  13 april - Inholland, Leiden Rotterdam en Haagse Hogeschool stappen samen in Medical Delta voor praktijkonderzoek in life sciences en gezondheid. “We kunnen heel veel nieuwe producten en werkwijzen bedenken die de gezondheidssector veranderen, maar het is vooral de kunst om dat deze ook toe te passen.”
  (foto: WorldSkillsUK
  8 april - De Nederlandse politie heeft een grote hoeveelheid aan geurmonsters in het archief liggen, waar op dit moment niets meer mee gebeurt. Een Saxion-samenwerking van nano- en forensische technologie zorgt nu mogelijk voor een doorbraak in het onderzoeken van deze ‘cold cases’.
  (foto: Luckey_sun)
  4 april - “Natuurlijk is het leuk dat mijn koelkast zelf melk bestelt op basis van data gerelateerde patronen. Deep learning op basis van big data kent grote beloften,” zegt Frans van der Reep van Inholland. Geen wonder dat dit op de Hannover Messe tijdens de Wissenstag van ScienceGuide een hoofdthema zal zijn.
  30 maart - Kunst helpt onderwijs met weerstand. Gert Biesta analyseerde lectoraal onderzoek bij Windesheim over cultuureducatie in scholen en het belang daarvan voor de pedagogiek. “Verf, steen, geluid, ze staan niet alles zomaar toe. Net als een ander mens ook niet.” Onderwijs en kunst zijn beide “langzaam en lastig.”
  (foto: Thinkpublic)
  22 maart - Hoe kun je in ketens en ecosystemen van bedrijven en organisaties de informatie en kennisdeling optimaal maken? Een nieuw lectoraat bij Fontys gaat hier praktijkonderzoek naar doen, want “tot voor kort nuttige organisaties zullen wegvallen dan wel sterk in belang verminderen.”
  (foto: Lori Greig)
  21 maart - “De nieuwe economische werkelijkheid vraagt om nieuwe werkwijzen bij de overheid.” Dat stelt dr. Kjell-Erik Brugge (Saxion) in zijn lectorale rede. Motivatie is daarbij belangrijker dan locatie. “Investeringsbereidheid draait om wat mensen willen, en ook werklocatieontwikkeling is mensenwerk!”
  11 maart - Mensen met dementie worden vaak te weinig betrokken bij beslissingen die hen direct aangaan. Als zij wel over hun eigen situatie meebeslissen en hun individuele mening mogen geven, vergroot dat hun welbevinden, concludeert Windesheim-onderzoeker Marijke Span in haar proefschrift.
  (foto: Schnaars)
  4 maart - Hoe kunnen ouderen langer zelfstandig blijven en daarbij baat hebben bij nieuw technologie? En willen ze dat ook? Fontys-docent Sebastiaan Peek gaat hierop promoveren en vertaalt dit in de praktijk voor MBO- en HBO-opleidingen in zorg en tech, maar ook voor ouderen en mantelzorgers samen.
  (foto: Ton Rulkens)
  26 februari - “Er zijn zwangere vrouwen die vragen of ze nu wel naar buiten mogen. In Nederland.” Het Zika-virus zorgt voor veel vragen. Voor Hanneke Torij, lector Verloskunde en Geboortezorg bij Hogeschool Rotterdam reden een symposium te organiseren dat studenten en professionals in de praktijk helpt die vragen te beantwoorden.
  Bergen, Noorwegen (foto: Green Explorer)
  26 februari - “We hebben tweeënhalf jaar geleden een straat in Groningen onder water gezegd om te kijken wat de effecten zijn,” vertelt Floris Boogaard. Net geïnstalleerd als lector ruimtelijke transformaties bij de Hanzehogeschool gaat hij zich bezighouden met de effecten van klimaatverandering in grote steden.
  (foto: Rachael Voorhees)
  23 februari - Walter Dresscher nam na ruim dertien afscheid als voorzitter van de AOb. Zijn jarenlang opgebouwde onderwijskennis blijft behouden, want bij zijn afscheid bood Klaas-Wybo van der Hoek van Stenden hem een plek als associate lector aan. “Het is mooi dat iemand van zijn statuur bij ons aan de slag gaat.”
  (foto: Windesheim)
  22 februari - Incidenten met geweld in het voetbal hebben het thema hernieuwd op de agenda gezet, maar eigenlijk speelt het al veel langer. Hoe zorgen we dat jongeren kunnen sporten in een veilig en pedagogisch klimaat? Een lectoraat onder leiding van Nicolette Schipper – van Veldhoven gaat bij Windesheim aan de slag.
  12 februari - Dat straatjongeren afglijden in de georganiseerde criminaliteit kan worden voorkomen door ze hard en duidelijk aan te pakken op hun gedrag. Hen pak je niet aan met fluwelen handschoenen, stelt Jan Dirk de Jong in zijn lectorale rede aan de Hogeschool Leiden.
  9 februari - Science in Transition heeft nog weinig impact bij het verhogen van de maatschappelijke meerwaarde van onderzoek, vindt lector Piet Hein Coebergh van de Hogeschool Leiden. Dat werd hem wel duidelijk tijdens een tweedaags congres over de communicatiewetenschap.
  9 februari - Matthias Olthaar is lector Green Logistics bij Stenden in Emmen. Het lectoraat werd sterk verwelkomd door de provincie Drenthe dat belang heeft bij hoogopgeleide kenniswerkers. “Deze school heeft echt een regiofunctie,” ziet Olthaar. “Veel Nederlandse studenten blijven hier ook.”