• A
 • A
 • 2 oktober - NVAO sluit een samenwerkingsovereenkomst met de Europese brancheorganisatie voor Business Schools EFMD. Al eerder haalde de NVAO de banden aan met de wereldwijde brancheorganisatie voor Business Schools. De samenwerking is een uitvloeisel van de Bolognabijeenkomst recent in Yerevan.
  1 oktober - Lastig, zo’n sterk onderwijsland. De OECD-experts grapten in de Tweede Kamer hoofs, dat ze Nederland een kritische review geven niet makkelijk vonden. Vervolgens kreeg ons land er fiks maar beleefd van langs. “U benadrukt altijd hoe efficiënt uw onderwijs is, maar zitten blijven en uitval zijn schering en inslag.”
  Opinie
  2 oktober - “In Kennisland Nederland hangt een zure lucht.” Volgens de Jonge Akademie heerst de afrekenlogica die kwantiteit koppelt aan geld. Ze pleiten voor breder investeren in kennis. “Laat de Nationale Wetenschapsagenda de voedingsbodem zijn voor een serieuze investeringsagenda.”
  30 september - Karl Dittrich doet namens de universiteiten een laatste, vurige oproep aan de Kamer om de pilot met instellingsaccreditatie niet ten onder te laten gaan. Er blijven toch heus ”vreemde ogen die dwingen langskomen” en de pilot moet ten diepste vanwege het Maagdenhuisprotest.
  Nieuwsbrief
  5 oktober - De Nieuwsbrief van 30 september met onder meer de oproep van Karl Dittrich aan de Kamer om de pilot rond instellingsaccreditatie niet te schrappen, lessen voor Stenden en NHL uit Potsdam, de komst van de HO-autoriteit, Fins denken over Google Maps voor het lichaam en gratis HO door Obama en Martha Kanter.
  28 september - Wie wordt de opvolger van Louise Gunning bij UvA en HvA? Wat is het toekomstperspectief van academici na promoveren? Hoe hebben lectoraten zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld en wie zijn de tien grote inspiratoren en beleidsmakers van Europa en haar kennissector? Leest dit en meer in de Nieuwsbrief.
  1 oktober - Je kunt het Onderwijs2032 advies op allerlei manieren lezen. Je kunt vallen over details als het leren van Engels vanaf de vroegste jeugd. Je kunt ook kijken welke diepere lijnen eronder zitten. En dan is duidelijk dat een filosoof uit Luxemburg inhoud en proces geheel naar zijn denken heeft gelokt.
  30 september - “The belief that schools are the great equalizer, helping students overcome the inequalities of poverty, is a myth.” De OECD laat zien dat het rekenonderwijs grote verschillen kent in de bijdrage aan meer gelijkheid en kansen voor jongeren. Nergens is de impact daarvan zo groot als in Nederland.
  2 oktober - The waning dominance of the US in the THE ranking, college journalism under pressure, Coursera expanding in Latin America, the Volkswagen saga and consequences for regulatory science, the 1000 genomes project coming to an end, Pluto's moon Charon and everything about Russia. This week's On the Agenda.
  1 oktober - For the team of DLR in Köln, 2014 was an historical year. They landed Philae on comet Chury. With the lander now asleep, Koen Geurts is asking himself if we will ever hear of it again. “Thermal and power predictions suggest Philae should be operational until late 2015, so attempts to connect will continue.”
  6 oktober - In de Ridderzaal in Den Haag, heeft Prof. dr. C.A. van Blitterswijk de Huibregtsenprijs 2015 gekregen voor de ontwikkeling van botinducerende biomaterialen. De prijs werd uitgereikt door minister Bussemaker en KNAW-president José van Dijck tijdens de Avond van Wetenschap en Maatschappij in de Ridderzaal.
  5 oktober - De Nobelprijs 2015 voor de geneeskunde gaat dit jaar naar drie onderzoekers. William C. Campbell en Satoshi Õmura krijgen de prijs voor hun onderzoek naar rondworm, terwijl Youyou Tu deze krijgt voor het vinden van een nieuw medicijn tegen malaria.
  1 oktober - Even leek het er op of Jet Bussemaker Nederland beroofd had van zijn dierbaarste eigendom: twee Rembrandts en vooral een ongekende eigendunk. De oplossing samen met Frankrijk verdient echter grote lof en dank. Waarom?
  18 september - “Je bent ongeveer één jaar aan het schrijven, één jaar aan het filmen en dan duurt de post-productie ook wel een jaar.” Maar dan heb je ook wat, want Inholland docent Mark Weistra heeft met zijn surrealistische horrorfilm Kristen het Nederlands Film Festival gehaald.
  @ScienceGuideEU voor het laatste internationale nieuws
   $(function(){
    $("#JQWFBQETDU").tweet({
     avatar_size: 35,
     count: 6,
     query: "from:ScienceGuideEU ",
     filter: function(t){ return ! /^@\w+/.test(t["tweet_raw_text"]); },
     template: function(i){return i["avatar"] +" " + i["user"] + " " + i["time"] + " " + i["text"]},
     loading_text: " ",
     refresh_interval: 60
    }).bind("loaded",function(){$(this).find("a").attr("target","_blank");});;
   });