• A
 • A
 • 19 januari - De totale overheidsinvesteringen in wetenschap en innovatie laten voor de periode 2017-2021 een stabiel beeld zien. Daarmee is een einde gekomen aan jaren daling van overheidsuitgaven aan R&D en is er zelfs een lichte stijging blijkt uit de TWIN-cijfers 2015-2021 die het Rathenau Instituut publiceert.
  18 januari - “Wij hebben universiteiten en hogescholen die in de top van de wereld mee kunnen spelen. Voor mij is dit een abc’tje.” Pieter Duisenberg (VVD) wil van het Nederlands hoger onderwijs een exportproduct maken. Het aantal internationale studenten moet omhoog van 75.000 nu naar 225.000 in 2025.
  Opinie
  12 januari - Het zal mensen in het hoger onderwijs bekend klinken. Sinds de jaren negentig neemt vrijwel elk kabinet zich voor de lastendruk te verlagen. CDA-Kamerlid en ScienceGuide-columnist Pieter Omtzigt ziet hoe minister Kamp voorrekent hoe zijn ministerie hierin is geslaagd. Maar klopt die rekensom wel?
  12 januari - “In mijn visie op wereldburgerschap leren studenten hun bestaande en mogelijke identiteiten te onderzoeken in een globaal en lokaal perspectief. “ Volgens Saxion-onderzoeker en docent Bart van Haaster is het tijd voor een eigentijdse invulling van internationalisering en kosmopolitisme in het HBO.
  Nieuwsbrief
  18 januari - De Nieuwsbrief van 11 januari met afgestudeerde docenten die in Rotterdam-Zuid verzekerd zijn van een baan, academische bommetjes van de scheidend rector van de UvA, Kees Boele schrijft over besturen aan Jet de Ranitz en de prijs van Open Access.
  28 december - In de top 5 van 2016 onze best gelezen artikelen met Gert Biesta over #Onderwijs2032, de onderwijsmonitor die schrik aanjoeg vanwege de instroom HO en reflecties op de prestatieafspraken met Frans van Vught.
  20 januari - OU-hoogleraar Marco Kalz heeft de leerstoel Open Education toegekend kregen van UNESCO. Kalz gaat zich met de leerstoel richten op het toegankelijk maken van onderwijs met behulp van digitale technologie en richt zich met name op het thema duurzaamheid.
  19 januari - Overal in Nederland wordt werk gemaakt van een goede overstap van voortgezet naar hoger onderwijs. Bij het oudste aansluitingsnetwerk vo-ho in Friesland pleit Thom de Graaf voor meer experimenteerruimte. “geef de hogescholen en haar samenwerkingspartners de ruimte om zelf ideeën te ontwikkelen.”
  13 januari - The first On the Agenda in 2017 with Japan's top-universities relying on their hospitals, South Africa's failing schools, Brexit might prompt an academic exodus, China is betting big on green energy, universities in need of reform and all eyes on India.
  5 januari - On the 15th of January the public consultation about the future of the Horizon 2020 will close. The Renowned German Helmholtz Association argues that the scientific programme should “focus on topics where Horizon 2020 can achieve its maximum European added value.”
  19 januari - De ‘jaarlijkse hoogmis’ van de Nederlandse natuurkunde, zo wordt FOM@Veldhoven wel genoemd. Nu FOM is opgegaan in NWO is de naam veranderd, maar het concept blijft het zelfde. Wetenschap op topniveau en bedrijven die dingen naar de hand van jong talent.
  19 januari - “De brug slaan tussen de mens en de potentie van technologie, met als doel een betere gezondheidszorg en samenleving,” dat wil Laurence Alpay die begin dit jaar benoemd werd als associate lector eHealth bij Inholland.
  11 januari - Om de twee weken schrijven Jet de Ranitz (Inholland) en Kees Boele (HAN) elkaar over het reilen en zeilen bij hun hogeschool. In 2017 trapt Boele af met zijn vergelijking tussen besturen en dirigeren. “Hebben wij een partituur die we als hogeschool uitvoeren? Anders gezegd, zit er een componist achter?”
  9 januari - Wageningen University & Research staat in de vorige week gepubliceerde GreenMetric Ranking op de derde plaats. Wageningen steeg ten opzichte van vorig jaar maar liefst 29 plaatsen en is daarmee in deze ranglijst nu de duurzaamste universiteit van Nederland.