• A
 • A
 • 31 juli - Niet zozeer de hoogte van het collegegeld, maar de studietoelage is van belang voor de toegankelijkheid van het Hoger Onderwijs. Dat stelt een Vlaamse econoom naar aanleiding van de discussie die in Vlaanderen is ontstaan nadat bekend werd dat het collegegeld verhoogd zal worden.
  22 juli - Minister Bussemaker daagt het hoger onderwijs uit stappen te zetten op het gebied van internationalisering. Stenden loopt met vier international campussen al voorop en lector Robert Coelen denkt dat er nu echt over internationalisering gedacht kan worden.
  Opinie
  23 juni - Is het Strafhof in Den Haag een instrument van het Westen tegen Afrika? Prof. Tom Zwart (UU) schetst hoe dialoog tussen Afrika en Westerse landen aan De Haagse Hogeschool percepties en spanningen zowel helpt agenderen als wegnemen.
  18 juni - “Ik durf te voorspellen dat Estland het nieuwe Finland wordt.” De reis van de Stichting van het Onderwijs naar Finland en Estland zet secretaris Patrick Banis aan het denken. Wat leren we van de teruggang bij de Finnen en de opgang van de Esten?
  Nieuwsbrief
  11 juli - Nizar el Azouzi haalde als 12-jarige een MOOC-diploma van Wellesley. Op ScienceGuide blikt hij terug en krijgt de complimenten van Bussemaker. Ook in de Zomernieuwsbrief de Nederlandse wereldtop in onderzoek, creatieve industrie als hefboom en een zwart gat als muis op de maan.
  9 juli - Wat gaat het Toekomstfonds voor innovaties in R&D en slimme duurzaamheid eigenlijk opleveren? Verder ook in de Nieuwsbrief de NVAO-oordelen over de geesteswetenschappen, Coursera als Amazon van de kennis, mythes rond migratie ontkracht en HAN-diëtisten helpen Oranje aan winst.
  30 juli - Onbemande vliegtuigjes die een bestelling afleveren in je achtertuin, officiële documenten bezorgen aan de notaris of instaan voor orgaantransport tussen ziekenhuizen. Toekomstmuziek? Qua wetgeving moet er nog veel gebeuren, maar technisch zijn de drones bijna klaar om op te stijgen. Dat bewijzen drie studenten van de KU Leuven.
  23 juli - Het beeld dat vmbo-leerlingen niet leren lezen en schrijven verdient bijstelling. Vorderingen van meertalige leerlingen zijn juist beter dan gedacht. Als meertalige vmbo’ers een hogere woordenschat zouden hebben, dan presteerden ze zelfs beter dan eentalige leerlingen, zo blijkt uit Amsterdams onderzoek.
  31 juli - A team of MIT-researchers has created a new way of manufacturing microstructured surfaces that have novel 3D textures. These surfaces, made by self-assembly of carbon nanotubes, could exhibit a variety of useful properties, including controllable mechanical stiffness and strength, or the ability to repel water in a certain direction.
  23 juli - In 2050, a football team composed of fully autonomous humanoid robots will play against human soccer team winner of the FIFA World Cup. And it is going to win. This may still seem like science fiction to the general population, but, for 4000 engineers and scientists from about 45 countries participating in the RoboCup 2014, the biggest robotics event in the world it is only a matter of time.
  ScienceGuide Top 10
  18 juli - De meeste impact door inspiratie, door krachtig beleid, door visie. Wie heeft zich daarmee onderscheiden? Die vrouw of man moet de nummer 1 van de ScienceGuide Top 10 van 2014 worden. En u gaat ons daarbij voeden met de namen van uw rolmodellen, mannetjesputters en inspiratoren!
  18 juli - Olie uit biomassa heeft vaak minder kwaliteit dan ruwe olie. Een nieuwe katalysator van de Universiteit Twente brengt biobrandstof nu op een veel hoger kwaliteitsniveau. De techniek is uitverkozen in een onderzoeksprogramma dat meewerkt aan de Europese ‘2020’ doelstelling.
  16 juli - Dat regelmatig bewegen goed is voor de lichamelijke gezondheid is algemeen bekend. Maar is het ook goed voor het geheugen? Maria Hopman, hoogleraar inspanningsfysiologie van het Radboudumc, onderzoekt de invloed van bewegen op het geheugen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.
  11 juli - Merkel zou Mark Rutte gevraagd hebben Herman van Rompuy op te volgen. Er is veel reden voor hem om hier serieus op in te gaan. Niet in het minst vanwege zijn lange termijn visie die hij enige jaren geleden in Brussel uiteenzette en als essay op ScienceGuide publiceerde. “Ik zou het vuur redden.”
  1 juli - Landen met een goede naam over hun mensenrechten reageren vaak geïrriteerd als zij dan toch onder kritiek komen te liggen. Vooral Nederland doet dan al gauw aangebrand en verontwaardigd, laat het proefschrift van Jasper Krommendijk (UM) zien.
  @ScienceGuideEU voor het laatste internationale nieuws
   $(function(){
    $("#HHACKJFAAK").tweet({
     avatar_size: 35,
     count: 6,
     query: "from:ScienceGuideEU ",
     filter: function(t){ return ! /^@\w+/.test(t["tweet_raw_text"]); },
     template: function(i){return i["avatar"] +" " + i["user"] + " " + i["time"] + " " + i["text"]},
     loading_text: " ",
     refresh_interval: 60
    }).bind("loaded",function(){$(this).find("a").attr("target","_blank");});;
   });