• A
 • A
 • 1 september - Bij een flexibeler HO hoort ook een flexibeler OCW. Dat zegt minister Bussemaker bij de jaaropening van de UTwente. “Ik denk dat bij toekomstbestendig hoger onderwijs een stelsel past, dat volgt, in plaats van leidt.” Daarom gaat zij op tournee voor haar strategie.
  29 augustus - “Geen enkele van de prestatieafspraken heeft echt met onderwijzen te maken.” HAN-voorzitter Kees Boele was kritisch op het OCW-beleid bij de jaaropening van zijn hogeschool. Ook Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen sprak zich uit tegen nieuwe kwaliteitsafspraken.
  Opinie
  7 augustus - “Dit buitenproportioneel geweld is een directe en voortdurende schending van de meest primaire mensenrechten van de bevolking in Gaza.” 180 wetenschappers aan Nederlandse universiteiten en hogescholen roepen de overheid op het optreden van Israël in Gaza scherp te veroordelen.
  23 juni - Is het Strafhof in Den Haag een instrument van het Westen tegen Afrika? Prof. Tom Zwart (UU) schetst hoe dialoog tussen Afrika en Westerse landen aan De Haagse Hogeschool percepties en spanningen zowel helpt agenderen als wegnemen.
  Nieuwsbrief
  1 september - Job Cohen hekelt het beleid van partijgenoot Ronald Plasterk inzake de HO-salarissen. Verder ook in de Nieuwsbrief Dirk van Damme bepleit hoge eisen stellen aan leerlingen, Bussemaker over de prestatieafspraken, kool boven kennis en nerdy helden bijeen voor Turing.
  26 augustus - Het belooft een kale Prinsjesdag voor het hoger onderwijs te worden. Wie mag welk geld nog verwachten? Ook in de Nieuwsbrief, de zin en onzin van matching, Europa verkent data-kennis, wetenschappers willen online zichtbaar zijn en dé literaire gebeurtenis van het najaar.
  2 september - Het investeringsfonds MBO heeft de eerste €42 miljoen toegekend aan MBO-instellingen, bedrijven en regionale overheden. ROC’s in onder meer Enschede, Roosendaal en Delft kunnen in het kader van het Techniekpact investeringen tegemoet zien.
  29 augustus - Talentvolle studenten uit gezinnen met een kleine beurs kunnen bij veel Ivy League universiteiten terecht voor betaalbaar onderwijs. Cijfers van Washington Monthly laten zien dat er bijvoorbeeld op Harvard voor een kleine €1500,- gestudeerd kan worden. Maar kan dat niet gewoon gratis?
  29 augustus - Harvard, Yale and Princeton could afford to make tuition free. Also in this week’s ‘on the agenda’: With proper credit for sharing Open Data, science would accelerate and China’s independent scholars who voice their opinions will never win but keep fighting nonetheless.
  27 augustus - For tiny fractions of a second, quartz glass can take on metallic properties, when it is illuminated be a laser pulse. This has been shown by calculations at the Vienna University of Technology. The effect could be used to build logical switches which are much faster than today’s microelectronics.
  Lector van het Jaar
  27 augustus - Ook in 2014 gaan het ISO en ScienceGuide op zoek naar de Lector van het Jaar. Op de Summit Excellentie van Sirius en de HvA op 2 oktober zal de lector die het meest heeft bijgedragen aan meer uitdaging van studenten en hun talentontwikkeling worden gehuldigd. Wie van uw hogeschool draagt u voor?
  27 augustus - Voor het laatst wellicht vieren supernerds hun reünie, 75 jaar na hun start. De assistenten van computergenie Alan Turing zijn nu hoogbejaard, maar vaak nog vief. Ze komen samen in de onlangs gerestaureerde noodgebouwtjes waar zij in het geheim de Nazi-codes braken met ‘the Turing Machine’.
  14 augustus - Algen bedreigen de waterkwaliteit van plassen en meren. UvA-onderzoek van Jolanda Verspagen en Jef Huisman laat zien dat stijgende CO₂-concentraties in de atmosfeer zorgen voor toenemende problemen met algengroei.
  20 augustus - Het is de literaire gebeurtenis van dit najaar en Mark Rutte zal als kenner vast de dagen tellen. Een roman over het oude Egypte, Palestina, farao Echnaton, Richard Wagner en de mythologie, de New Deal van Roosevelt en een mooie jongen. Thomas Manns 'Joseph' cyclus is eindelijk vertaald.
  1 augustus - Wetenschappers profileren zich steeds meer op sociale media en in blogs. Dat is prima, zegt bioloog Neil Hall, maar laat het niet ten koste gaan van je wetenschappelijke prestaties. Hij presenteert daarom de Kardashian-index die het aantal Twitter-volgers afzet tegen het aantal citaties.
  @ScienceGuideEU voor het laatste internationale nieuws
   $(function(){
    $("#FCXPSBSNDL").tweet({
     avatar_size: 35,
     count: 6,
     query: "from:ScienceGuideEU ",
     filter: function(t){ return ! /^@\w+/.test(t["tweet_raw_text"]); },
     template: function(i){return i["avatar"] +" " + i["user"] + " " + i["time"] + " " + i["text"]},
     loading_text: " ",
     refresh_interval: 60
    }).bind("loaded",function(){$(this).find("a").attr("target","_blank");});;
   });