• A
 • A
 • 25 november - “Een rumoerig jaar,” zo kenschetste Karl Dittrich het ongenoegen op universiteiten dat rond het Maagdenhuis naar boven was gekomen. Maar hoe dan te democratiseren? In het 25e VSNU-café bleek dit ook voor David van Reybrouck een opgave. “Heeft iets alleen weerklank als je iets bezet?”
  23 november - Omdat internationale studenten ook als kenniswerkers meer en langer hier actief blijven, levert hun inzet ons land jaarlijks bijna €1 miljard extra op. Zo blijken wereldwijd hierheen gekomen promovendi en HBO'ers nadrukkelijker hier te blijven, zeker die van buiten de EU. 32% van hen zelfs ten minste tien jaar lang
  Opinie
  19 november - “De academische vrijheid is blijkens de parlementaire geschiedenis niet ongrijpbaar. Geen waaier van rechten, geen puzzel.” Maar wat dan wel en hoe verhoudt zich deze vrijheid tot wetenschappelijke integriteit en professionele autonomie, vraagt HO-jurist Peter Kwikkers.
  17 november - De stagnerende samenwerking in Europa ondermijnt onze vrijheid en de rechten die verankerd zijn in de Europese rechtsorde. Dit stelt Piet Hein Donner, vice-president van de Raad van State en dit jaar de Leidse Cleveringa-hoogleraar in zijn oratie.
  Nieuwsbrief
  20 november - Ongemakkelijke waarheden in het debat over studiesucces op Windesheim, ISO en ScienceGuide op zoek naar internationaal georiënteerde Lector van het Jaar. Sander Breur op zoek naar 'dark matter' in Italië en een voorzet van Jacques Delors voor het beroepsonderwijs. De Nieuwsbrief van 18 november.
  13 november - Kees Boele sprak in de Tweede Kamer over de rol van het HBO in Bussemakers HO-strategie. Verder ook in de Nieuwsbrief het GreenPaper voor hoger onderwijs van de Britse minister Jo Johnson, de aanstaande omslag in het lerarentekort, de eeuw van de biologie en onze hoofdredacteur, Frits van Oostrom en het Utrecht Psalter.
  25 november - Interdisciplinaire trajecten op hogescholen brengen studenten van verschillende achtergronden bij elkaar. Op Inholland heeft dit geleid tot een project waarbij studenten luchtvaarttechnologie hun kennis van drones inzetten voor praktijkonderzoek in kassen voor de tuinbouw en andere agribusiness.
  24 november - Een nieuw tweejarig masterprogramma Duits, verzorgd door vijf universiteiten, moet gaan voorzien in de grote vraag naar eerstegraads docenten Duits in het voortgezet onderwijs. De master richt zich op studenten met een ander bachelordiploma dan Duitse taal en cultuur.
  23 november - As the Dutch EU-Presidency is nearing it has already published its ‘Knowledge and Innovation Calendar’. This contains all the events organised by Dutch knowledge institutes during the presidency of the Council of the EU in the first half of 2016.
  23 november - The European Universities Association is developing “a roadmap to assist European universities in the transition to Open Access.” EUA wants to be proactive here, beacuse “Open Access is high on political agendas both at national and EU level, and universities need to be actively involved in these policy processes.”
  25 november - De Jonge Akademie heeft er 10 talenten bij. Onder hen Alexandru Iosup, die vanuit Boekarest naar Delft kwam en Docent van het Jaar werd bij Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica en een Iraanse onderzoeker die als vluchteling een rechtszaak won over toegang tot zijn studie nucleaire fysica.
  24 november - Het vrijeschoolonderwijs moet bijdragen aan de ontwikkeling van leerlingen tot authentiek, oordeelkundige en vrij denkende, voelende en handelende mensen. Daarvoor pleit Aziza Mayo, lector Waarden van Vrijeschool Onderwijs van Hogeschool Leiden.
  20 november - Frits van Oostrom was er verrukt over dat het Utrechts Psalter voor iedereen toegankelijk was. In een vraaggesprek met PG Kroeger van ScienceGuide ging hij uitgebreid in op dit unieke kunstwerk. Het Psalter is voor hem vooral een mirakel. “Het wonder is toch dat een groepje mensen zo rond het jaar 820 iets heel nieuws heeft gedaan.”
  18 november - De Nationale Opera viert haar 50 jarig bestaan met haar meest bejubelde productie ooit. Zij herhaalt een stuk over een slachting van onschuldige vrouwen door fanaten in Parijs: ‘Dialogues des Carmelites’ van Francis Poulenc.