• A
 • A
 • 29 oktober - De Tweede Kamer eist inzage in en heldere verantwoording van extra’s die OCW uitgeeft. “Het volgen van geld of ‘outcomes’ is nog steeds niet mogelijk.” De gevolgen zijn groot voor het geld uit het NOA en de investeringen uit het studievoorschot. De Kamer wil concrete doelen en afspraken.
  28 oktober - De collegevoorzitter van Saxion, Wim Boomkamp, ziet niets in de onlangs ingestelde taskforce Beter Benutten. Die gaat het hoger onderwijs en het OV niet helpen. “Een relatief kleine bezuiniging op het openbaar vervoer leidt naar onze inschatting tot veel hogere kosten.”
  Opinie
  16 oktober - Hoe moet het HBO er in 2025 uitzien? Frans van der Reep en Peter van den Heuvel (Inholland) schetsen de trends en ontwikkelingen en laten zien hoe het beroepsonderwijs ook in de toekomst relevant kan blijven. “Het HBO zal niet op moeten leiden voor banen, maar voor leven.”
  10 oktober - Prof. Paul Frissen is kritisch over het rapport van de Onderwijsraad over de uitvoering van het rapport-Dijsselbloem. Met name de impact van groeiende rol van de Inspectie steekt hem. “Dit betekent gewoon staatspedagogiek. De school is van de staat en u moet de pedagogiek tot uitvoer brengen”
  Nieuwsbrief
  30 oktober - 9 november is het 25 jaar geleden dat De Muur viel. ScienceGuide blikt terug, en vooruit met kennisiconen uit binnen- en buitenland. Gasthoofdredacteur Martin Paul (UM) beziet de ontwikkelingen in het Duitse onderwijs, Vaira Vīķe-Freiberg vertelt over een leven in ballingschap en vele anderen delen waar zij waren op die bijzondere dag.
  27 oktober - De tweede etappe van de HO-tour van Bussemaker leidt langs de HAN, waar MBO-HBO-doorstroom centraal staat. Verder ook in deze Nieuwsbrief aandacht voor Chinese MOOC-ontwikkelingen, kiezen voor koers in Open Access, mythbusters in management en zelf het heelal doorzoeken.
  30 oktober - Frank Baaijens is de nieuw rector magnificus van de TU/e. Baaijens, die op 1 mei 2015 aan zijn nieuwe baan begint, is nu vicedecaan van de faculteit Biomedische Technologie/Biomedical Engineering. Een keuze in lijn met de samenwerking met Utrecht en de plannen van Philips, zo lijkt het.
  29 oktober - De Universiteit Maastricht heeft dit jaar drie ‘universiteitshoogleraren’ met hun onderzoeksgroepen aangetrokken van elders. Daarmee is toponderzoek sterk geprofileerd. Gasthoofdredacteur Martin Paul kondigt als verrassing nu een vierde aan, een heel andere, heel ‘Humboldtiaans’.
  20 oktober - The Chinese market of online education may be unknown, but it is a thriving business. For the first time, ReportStack has mapped its latest trends. Online education companies are picking up mobile devices while new teaching models are further improved.
  17 oktober - Free college in Germany, the salutary effect of liberal arts in prisons, lessons from Asian innovation boom, Japan's divided education strategy, big data to educate Europe and understanding Europe to appreciate it. Read this and more, in this week's 'On the Agenda'.
  30 oktober - Klimaatverandering zorgt in de hele wereld voor extreme weersomstandigheden. UU-promovenda Heleen Mees laat zien dat steden in Europa niet goed toegerust zijn op bijvoorbeeld hittegolven en extreme regenval. Met name de verdeling van verantwoordelijkheden lijkt onvoldoende afgestemd.
  28 oktober - “Midden in onze worsteling met een gruwelijk verleden viel de Muur. Vanaf dat moment moesten we Duitsers samen twee dictaturen ‘bewältigen’, “ zegt Heineken Prijs laureaat Aleida Assmann. De grote historica van ‘het herinneren’ vertelt over de DDR, burgerman Adenauer en ‘vergeten kunnen’.
  17 oktober - Wie van de ScienceGuide-lezers dol is op opera moet morgen 18 oktober vanaf 14u luisteren naar Radio 4. Onze hoofdredacteur PG Kroeger zal dan een Wagner- en Strauss-concert met de muzikale wereldtop toelichten.
  9 oktober - Jet Bussemaker heeft met haar ideaal van de HO-alumni als "competente rebellen" van de samenleving heel wat tongen en pennen los gemaakt. Maar hoe komt de minister eigenlijk aan dit pakkend beeld? Wie is haar inspirator?
  @ScienceGuideEU voor het laatste internationale nieuws
   $(function(){
    $("#AYLUVYKCSU").tweet({
     avatar_size: 35,
     count: 6,
     query: "from:ScienceGuideEU ",
     filter: function(t){ return ! /^@\w+/.test(t["tweet_raw_text"]); },
     template: function(i){return i["avatar"] +" " + i["user"] + " " + i["time"] + " " + i["text"]},
     loading_text: " ",
     refresh_interval: 60
    }).bind("loaded",function(){$(this).find("a").attr("target","_blank");});;
   });