• A
 • A
 • 27 maart - Met de lancering van Project Buiten zetten hogescholen vanaf vandaag hun deuren open voor elkaars medewerkers. Tijdelijke projectopdrachten en meeloopstages worden niet alleen meer intern uitgezet, maar voortaan ook opengesteld voor medewerkers van andere hogescholen.
  22 maart - Vaste columnist Ad de Graaf heeft de evaluaties van de prestatieafspraken gelezen en brengt de verhitte discussie terug naar de essentie. Een vorm van prestatiebekostiging is misschien onvermijdelijk maar voordat we over het 'hoe' gaan praten vindt hij dat er eerst naar het 'waarom' gekeken moet worden.
  Opinie
  21 maart - Volgens Roelof Bisschop (SGP) is er vals gespeeld met de prestatieafspraken. Waar prestatiebekostiging initieel als experiment door de brievenbus van het parlement is gefrommeld heeft OCW halverwege de spelregels van het experiment veranderd.
  20 maart - Volgende week sluit de termijn voor de Eerste Kamer om te reageren op de Wet Internationalisering. WHW expert Peter Kwikkers geeft de senatoren een lijst met belangrijke zorgpunten mee over deze Trumpiaanse stijl van wetgeven.
  Nieuwsbrief
  22 maart - De Nieuwsbrief van 22 maart met onder meer de start van het Lerarendiscours met Jacques Wallage, de voordelen van een internationale campus, alles over de prestatieafspraken met commentaren van Roelof Bisschop (SGP) en Ad de Graaf en de Akademiepenning voor Robert-Jan Smits.
  22 maart - Een speciale NIeuwsbrief de dag na de landelijke verkiezingen. Wie gaan er straks hoger onderwijs en onderzoek voor hun rekening nemen in de Kamer? Wat is de toekomst van het leenstelsel? En heeft minister Bussemaker haar plannen de afgelopen jaren waargemaakt?
  27 maart - Het studiesucces van havisten die naar het hbo gaan moet omhoog. Vier op de tien havist-hbo’ers vallen uit of zitten bij de verkeerde opleiding. Het Aansluitingsnetwerk VO-HO Fryslân pleit daarom voor een extra leerjaar waarin leerlingen les krijgen op de havo en tegelijk ervaring opdoen op het hbo.
  23 maart - Als het aan de commissie Van de Donk ligt komen de opbrengsten van het leenstelsel naast het onderwijs ook het onderzoek en valorisatie ten goede. Minister Bussemaker laat in een eerste reactie op ‘Van afvinken naar aanvonken’ weten dat de opbrengsten primair voor het verbeteren van het onderwijs bedoeld zijn.
  23 maart - On the day of the hearing between Elsevier and the Dutch universities ScienceGuide has uncovered the contract which publicity was the centre of the dispute. The open access paragraph in the contract reveals how Elsevier plans to fight open access every step of the way.
  17 maart - This week's On the Agenda with Russia's soft power using international students, mobile phones as teaching tools in refugee camps, how Trump is damaging science, how innovation could reshape India and all on The Netherlands in the aftermath of its elections.
  24 maart - Gistermiddag hield Rutger Kappe bij Inholland Haarlem zijn rede als lector Studiesucces. Hierin pleit Kappe voor verbinding van docent, student en diensten: “In verbinden zie ik voor onze hogeschool een interessante strategie die het potentieel heeft een doorbraak te kunnen realiseren op het gebied van studiesucces.”
  21 maart - Is het gras voor gepromoveerden groener binnen-of buiten de wetenschap? Het is bekend dat de grootste groep uiteindelijk buiten de wetenschap gaat werken, maar we weten opvallend weinig over hun ervaringen binnen- en buiten de wetenschap?
  15 maart - Het lijkt er op dat de opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen vandaag buitengewoon hoog uit zal vallen. Dit komt onder andere door de hoge opkomst onder jongeren. Vele hogescholen en universiteiten hebben dit jaar hun eigen stemlokalen en het loopt daar naar verluid storm.
  1 maart - Ben jij een bachelorstudent hbo/wo en op zoek naar een leuk afstudeerproject? Dan zijn wij op zoek naar jou. ScienceGuide gaat zijn look veranderen en jij kunt meedoen met dat proces in de vorm van een intensieve stage. Reageer voor 15 maart!