• A
 • A
 • 22 december - Het Vlaamse HO maakt op termijn een einde aan opleidingsaccreditaties. Dit is de uitkomst van een taskforce die ‘de planlast’ moet verminderen. “De nieuwe werkwijze voor de kwaliteitscontrole in het hoger onderwijs vertrekt vanuit vertrouwen en autonomie,” zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits.
  18 december - In 2015 bestaat de NVAO 10 jaar, maar denk niet dat de borging van HO-kwaliteit op haar lauweren rust. Grote dynamiek ontstond sinds de zomer in Vlaanderen. Ann Demeulemeester zat daar middenin. “De kosten-batenbalans van het nieuwe stelsel was niet okay en de verlichting van planlasten zag men er nauwelijks nog in.”
  Opinie
  12 december - Bij alle waardering voor de deskundigheid van minister Bussemaker mopperen Kamerleden af en toe over haar ‘kattigheid’. Haar nieuwste blog heeft als doelwit een reeks wetenschappelijke columnisten die “een loopje nemen met de waarheid.”
  3 december - Eke Rebergen en Simon Verwer (De Denkfiguren) pleitten recent voor een ‘creatief directeur’ op scholen. HvA-lector Marco Snoek denkt met ze mee. “Zou het niet mooi zijn om zo’n rol van creative conductor of onderwijskundig geweten voor vier jaar uit het team te laten kiezen”
  Nieuwsbrief
  22 december - 2014 was het jaar van Koen Geurts die vanuit Keulen landertje Philae op een verre, onbekende komeet liet afdalen. In 2015 is hij één van de sprekers op onze Wissenstag tijdens de Hannover Messe. U leest over dit alles én Bismarck, Marijk van der Wende, Madeline Scotto en meer in de Oud & Nieuwsbrief.
  18 december - "Het drama van een generatie," noemt prof. Sylvester Eijfinger het wetsvoorstel Studievoorschot. Verder ook in deze nieuwsbrief excellent HBO in de praktijk, de Duitslandagenda voor kennis en innovatie, de groei in Europese onderwijsbudgetten, en kunst toch echt geen linkse hobby.
  22 december - Nu op de volgende bijeenkomst van Bussemakers HO-tour ‘digitalisering en flexibilisering’ centraal staan, legt zij fundamentele vragen “over de duurzaamheid van ons opleidingsconcept” op tafel. Moeten HBO en WO niet heel anders gaan werken om te innoveren voor een onzekere toekomst?
  18 december - Madeline Scotto geeft wiskundeles. Onstuitbaar, bemind door haar leerlingen en collega's en volop aan het werk aan de school waar zij in 1928 afstudeerde. U leest het goed: in 1928! Juf Madeline, de lerares-rolmodel is 100 jaar geworden. “I’m happy with you if you’ve just done your best”.
  19 december - What were the best achievements in science? The best books on data innovation, the most impressive photo's of space and the best datavisualizations of 2014. Read it in this year's last On the Agenda together with ScienceGuideEU's highlights of the year 2014.
  18 december - This weekend the European Council will discuss Juncker’s €315 billion ‘Investment Plan’ to get “Europe growing again”. The European Universities Assocation (EUA) welcomes this aim, but expresses concerns about “the intention to use substantial funding from Horizon 2020”.
  19 december - De vergrijzing zal de aandacht voor gezond ouder worden de komende jaren alleen maar aanwakkeren. De Hanzehogeschool besteedt hier vanuit het speerpunt Healthy Ageing veel aandacht aan. Een speciaal opgerichte website moet het maatschappelijk veld informeren over de laatste ontwikkelingen.
  18 december - Echt slapen deed hij niet meer in de week voordat Koen Geurts ‘zijn’ Philae deed landen op komeet Chury. Nu Philae slaapt kan hij reflecteren op zijn avontuur, dromen en lessen voor Nederland en gedurfde wetenschap.
  18 december - 200 jaar geleden is het, maar alles wat wij ondergaan en wat wij zijn in Europa is in dat jaar 1815 geboren. Een nationale staat Nederland. Otto von Bismarck, die Duitsland maakte. De compromisvrede als ideaal van stabiliteit en een soort Europese Raad van regeringsleiders.
  17 december - De verkiezing van de Ingenieur van het Jaar zal voortaan worden bekroond met 'de Prins Friso Prijs'. De prins was lid van het KIVI na zijn studie tot ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek. Het KIVI zal op 18 maart deze prijs voor het eerst uitreiken.
  @ScienceGuideEU voor het laatste internationale nieuws
   $(function(){
    $("#VXDCTRWXWG").tweet({
     avatar_size: 35,
     count: 6,
     query: "from:ScienceGuideEU ",
     filter: function(t){ return ! /^@\w+/.test(t["tweet_raw_text"]); },
     template: function(i){return i["avatar"] +" " + i["user"] + " " + i["time"] + " " + i["text"]},
     loading_text: " ",
     refresh_interval: 60
    }).bind("loaded",function(){$(this).find("a").attr("target","_blank");});;
   });