• A
 • A
 • 25 augustus - Met het nieuwe collegejaar voor de deur, neemt onderwijsminister Arne Duncan de gelegenheid te baat, in te gaan op de zorgen van docenten over de focus op docentevaluatie in het Amerikaanse onderwijs. “We need to be true to our promise to be tight on outcomes, but loose on how we get there.”
  22 augustus - Het nieuwe Vlaamse accreditatiestelsel is positief van start gegaan. Maar er zijn ook kritische kanttekeningen, het Vlaamse HO reageert traag op internationale ontwikkelingen. NVAO-vicevoorzitter Ann Demeulemeester: “De resultaten in de opstart van het nieuwe stelsel zijn bemoedigend.”
  Opinie
  7 augustus - “Dit buitenproportioneel geweld is een directe en voortdurende schending van de meest primaire mensenrechten van de bevolking in Gaza.” 180 wetenschappers aan Nederlandse universiteiten en hogescholen roepen de overheid op het optreden van Israël in Gaza scherp te veroordelen.
  23 juni - Is het Strafhof in Den Haag een instrument van het Westen tegen Afrika? Prof. Tom Zwart (UU) schetst hoe dialoog tussen Afrika en Westerse landen aan De Haagse Hogeschool percepties en spanningen zowel helpt agenderen als wegnemen.
  Nieuwsbrief
  26 augustus - Het belooft een kale Prinsjesdag voor het hoger onderwijs te worden. Wie mag welk geld nog verwachten? Ook in de Nieuwsbrief, de zin en onzin van matching, Europa verkent data-kennis, wetenschappers willen online zichtbaar zijn en dé literaire gebeurtenis van het najaar.
  18 augustus - Onderzoek hoort vast onderdeel te zijn in het onderwijs op hogescholen, stelt Tim van Tongeren van De Haagse Hogeschool. Ook in de Nieuwsbrief hoe universiteiten moeten leren van Uber, kansen voor echte internationalisering, meer slagkracht voor NWO gewenst en wie wordt de nummer 1 in de ScienceGuide Top 10?
  26 augustus - Hij werd in 2012 nog door zijn hogeschool naar voren geschoven voor de prijs van Lector van het Jaar. Twee jaar later hangt de vlag er echter heel anders bij. Paul Delnooz heeft zijn functie bij Avans neergelegd en gaat nu naar de rechter. Een diep verschil van mening zou reden voor het conflict zijn.
  25 augustus - We moeten hoge eisen durven blijven stellen aan leerlingen, willen we het onderwijs op niveau houden. Dat betoogt OECD-topman Dirk van Damme in De Standaard. “Er is niets progressiefs aan om in naam van gelijke kansen verwachtingen lager te stellen.”
  27 augustus - For tiny fractions of a second, quartz glass can take on metallic properties, when it is illuminated be a laser pulse. This has been shown by calculations at the Vienna University of Technology. The effect could be used to build logical switches which are much faster than today’s microelectronics.
  26 augustus - Lower rates of asthma and other health problems are benefits of cutting carbon emissions and other harmful types of air pollution. A new MIT study shows that the savings from healthier air might even make up for the costs of carbon-reduction policies.
  ScienceGuide Top 10
  18 juli - De meeste impact door inspiratie, door krachtig beleid, door visie. Wie heeft zich daarmee onderscheiden? Die vrouw of man moet de nummer 1 van de ScienceGuide Top 10 van 2014 worden. En u gaat ons daarbij voeden met de namen van uw rolmodellen, mannetjesputters en inspiratoren!
  14 augustus - Algen bedreigen de waterkwaliteit van plassen en meren. UvA-onderzoek van Jolanda Verspagen en Jef Huisman laat zien dat stijgende CO₂-concentraties in de atmosfeer zorgen voor toenemende problemen met algengroei.
  14 augustus - 1 op de 10 patiënten in Nederlandse ziekenhuizen krijgt een infectie. Saxion en Hogeschool Zuyd kregen onlangs een RAAK-subsidie voor de ontwikkeling van kleding en bedlinnen die het aantal infecties fors moet terugdringen. Komend jaar zullen nieuwe materialen worden getest.
  20 augustus - Het is de literaire gebeurtenis van dit najaar en Mark Rutte zal als kenner vast de dagen tellen. Een roman over het oude Egypte, Palestina, farao Echnaton, Richard Wagner en de mythologie, de New Deal van Roosevelt en een mooie jongen. Thomas Manns 'Joseph' cyclus is eindelijk vertaald.
  1 augustus - Wetenschappers profileren zich steeds meer op sociale media en in blogs. Dat is prima, zegt bioloog Neil Hall, maar laat het niet ten koste gaan van je wetenschappelijke prestaties. Hij presenteert daarom de Kardashian-index die het aantal Twitter-volgers afzet tegen het aantal citaties.
  @ScienceGuideEU voor het laatste internationale nieuws
   $(function(){
    $("#IIECAISXVY").tweet({
     avatar_size: 35,
     count: 6,
     query: "from:ScienceGuideEU ",
     filter: function(t){ return ! /^@\w+/.test(t["tweet_raw_text"]); },
     template: function(i){return i["avatar"] +" " + i["user"] + " " + i["time"] + " " + i["text"]},
     loading_text: " ",
     refresh_interval: 60
    }).bind("loaded",function(){$(this).find("a").attr("target","_blank");});;
   });