• A
 • A
 • 21 juli - De regio Eindhoven afficheert zich als de ‘slimste regio ter wereld’, maar scoort bovenal erg goed in economische. In 2015 ging die groei zelfs anderhalf keer zo hard als het Nederlands gemiddelde. “Ik ben blij dat we onze trots nu ook met dergelijke cijfers kunnen onderbouwen,” stelde Jan Mengelers van de TU/e.
  20 juli - De European University Association heeft het ontslag van 1577 universiteitsdecanen hard veroordeeld. De organisatie waar ook alle Nederlandse universiteiten bij zijn aangesloten roept universiteiten op zich uit te spreken tegen de repressie. Het Nederlandse HO kijkt met zorg naar Turkije.
  Opinie
  8 juni - Thom de Graaf beklaagt “de neiging de problematiek van het stelsel van hoger onderwijs, de student-betrokkenheid of de bestuurskracht van hoger onderwijsinstellingen alleen in academische termen te bespreken.” Zowel in Eerste en Tweede Kamer, als ook bij de Volkskrant blijkt uit zijn open brief.
  2 juni - Na vijf maanden praten aan de UvA maakt Lisa Westerveld de balans op. “We hebben geconstateerd dat vrijwel alle knelpunten te maken hebben met een gebrek aan autonomie en/of inspraak.” De commissie richt zich daarom op decentralisering & autonomie en democratie & zeggenschap als punten van aandacht.
  Nieuwsbrief
  11 juli - In de Nieuwsbrief van 22 juni onder meer de beroering om een mogelijk bèta-fixus, de conferentie Safe and Open Higher Education in Rotterdam, nanotechnologie aan de top houden, drogredenen in diversiteitsdebat en in de prijzen vallen met onderzoeksdata.
  7 juli - In de Nieuwsbrief van 15 juni onder meer de problematiek rond HBO-rendement, studenten moeten Bildung volgens TU-Delft prof Rob Mudde zelf doen, Bussemaker leert van de onrust bij de UvA, MOOC leert kinderen programmeren en verpleegkundig onderzoek gelauwerd.
  22 juli - Docenten moeten zich gedurende hun carrière blijven bijscholen, maar hoe gaat die ontwikkeling? Onderzoekers van het Welten-instituut van de Open Universiteit hebben een instrument ontwikkeld om die voortgang op het werk te meten.
  21 juli - Het arbeidsmarktherstel lijkt door te zetten. Ook afgestudeerden in het MBO vonden in 2015 weer iets sneller een baan, blijkt uit cijfers van het ROA van Universiteit Maastricht. Zorg is er wel om jongeren met een andere etnische achtergrond. Zij vinden nog altijd moeilijk werk.
  22 juli - The changes in the UK student finance system causing confusion, the future of MOOCs, why scientists dislike Brexit the most, Dutch agency launching grant programme dedicated to replication, science advice on Europe and all on Turkey after the coup. This week's On the Agenda.
  21 juli - “Europe is facing a widening skills gap”. According tot he European Commission new technologies “are making many manual jobs obsolete, while creating demand for new types of skills.” Action at a European level is needed to create a workforce that is able to overcome this skills gap.
  19 juli - In de hang naar nostalgie wordt er weer steeds meer naar ‘ouderwetse’ platen geluisterde. Samen met onder meer Fontys is Symcon gaat Veldhoven op zoek naar een innovatief en duurzaam productieproces om het ‘oude’ vinyl weer te produceren.
  13 juli - Door de toename van online winkelen hebben retailbedrijven in het MKB het moeilijk. Onderzoekers en studenten van Hogeschool Rotterdam gaan met een financiële injectie van drie ton de winkeliers in de Rotterdamse binnenstad helpen innoveren.
  8 juni - De hoofdredacteur van ScienceGuide, Pieter Gerrit Kroeger, neemt na 15 jaar per 1 augustus aanstaande afscheid. Kroeger noemt “de tijd echt rijp voor deze stap, want je moet op je hoogtepunt willen vertrekken.”
  7 juni - SURF is op zoek naar de ‘change makers’ in het onderwijs. Mensen die het onderwijs vernieuwen met de inzet van ICT en het zo naar een hoger plan tillen. Tijdens Dé Onderwijsdagen reikt SURF de Onderwijsaward 2016 uit aan drie inspiratoren van constructieve verandering.