• A
 • A
 • 22 september - Het kabinet dient vandaag het wetsvoorstel ‘Leenstelsel’ in. Dit is schadelijk voor een vereenvoudiging en transparantie van het belastingstelsel, zegt professor Sylvester Eijffinger (UvT) en legt een alternatief voor.
  18 september - Het gonst in Den Haag rond. Het kabinet slaagt er al bijna en jaar niet in een nieuwe voorzitter te vinden voor TNO. Het kenniscentrum dat de brug slaat tussen HO en bedrijfsleven botst op twee ministers tegelijk, Henk Kamp en Ronald Plasterk met zijn ‘Balkenende -30%’ norm.
  Opinie
  19 september - Een eenzijdige nadruk op ‘afrekenen’ op ‘meetbaarheid’ kan tot ontwikkelingen leiden, die het slechtste in de mens wakker roepen. VKO-voorman Dick Wijte vertelt over een wiskundeleraar in Georgia die geen kind achter mocht laten.
  18 september - Schotland gaat vandaag naar de stembus. Wordt het wel of niet onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk? Timo Klein ziet in de stemming twee argumentatielijnen. “In hoeverre wegen de politieke voordelen van meer decentralisatie op tegen de mogelijke nadelen als gevolg van grote economische onzekerheden?
  Nieuwsbrief
  16 september - Samen leren betekent ook samen regeren. Wordt Haags lerarenbeleid inderdaad geoutsourced naar jonge docenten? Verder ook in de Nieuwsbrief hoe R&D en universiteiten omgaan met Rusland, wie volgt Jet de Ranitz op en een nieuwe stap voor duurzame ICT-oplossingen.
  10 september - Leonard Geluk vertrok van het MBO naar De Haagse Hogeschool. In de Nieuwsbrief van 4 september vertelt hij over zijn eerste ervaringen. Verder ook nog operadiva Jennifer Barnes over talent ontdekken, inspiratie van de Lector van het Jaar en de façade van kennis in Noord-Korea.
  22 september - Decanen zien de nodige ruimte om het proces rondom de studiekeuzecheck te verbeteren, vooral door meer samenwerking tussen VO en HO. Dit blijkt uit onderzoek naar de studiekeuzecheck ‘Zeker weten wat je kiest’, dat de VO-raad recent onder decanen heeft gehouden.
  19 september - Hij was van 1998 tot 2005 de voorzitter van de HBO-raad. Nu keert Frans Leijnse terug bij het kunstonderwijs dat hem zo lief is. Hij gaat bij ArtEZ vanwege de bestuurlijke crisis aldaar een nieuwe Raad van Toezicht samenstellen, die hij zelf zal gaan voorzitten.
  22 september - Promises and problems for Arab higher education as shown by QS Ranking, Erasmus programme boosts employability, Curiosity rolling out the carpet on Mars and the latest Finnis lessons from Helsinki Director of Youth Affairs Tommi Laitio in this week's 'On the agenda'.
  15 september - Teachers are told they are the problem ánd the solution in the development of schools in Finland. “Do not ask the ones about to drown to swim faster,”says Tommi Laitio, Director of Youth Affairs in Helsinki. “Schools are still very much their own islands. Teachers deserve more.”
  Lector van het Jaar
  27 augustus - Ook in 2014 gaan het ISO en ScienceGuide op zoek naar de Lector van het Jaar. Op de Summit Excellentie van Sirius en de HvA op 2 oktober zal de lector die het meest heeft bijgedragen aan meer uitdaging van studenten en hun talentontwikkeling worden gehuldigd. Wie van uw hogeschool draagt u voor?
  22 september - Bezuinigingen in de cultuursector hebben er voor gezorgd dat financiële afwegingen bij creatieve en culturele organisaties urgenter zijn geworden, stelt HKU-onderzoeker Johan Kolsteeg. Creatieve identiteit blijft niettemin leidend.
  22 september - De eenzijdige beoordeling van NWO met nadruk op publicaties en onderzoeksbeurzen zet de talentselectie in Nederland onder druk, concludeert Rathenau-onderzoeker Pleun van Arensbergen. We moeten ons “niet langer blindstaren op Veni’s en Vidi’s als het vereiste bewijs van talent.”
  17 september - HBO-voorman Thom de Graaf wil de lijsttrekker worden van onderwijspartij D66. Hij pleit voor "stabiliteit en rechtsstatelijkheid in het politieke landschap." De strijd kan hard worden. De PVV verweet hem eerder al te profiteren van nepotisme. "Hoe klef kan het worden?"
  16 september - Het is een van de beter bewaarde geheimpjes van Den Haag. De PvdA-minister van OCW is al vele jaren dik met de CDA-werkgevers bobo in de Malietoren. Heel wat plannen maakten zij al samen, al tijdens Paars-II. Werkt dat nu nog door in het HO-beleid?
  @ScienceGuideEU voor het laatste internationale nieuws
   $(function(){
    $("#KPQGKURFTC").tweet({
     avatar_size: 35,
     count: 6,
     query: "from:ScienceGuideEU ",
     filter: function(t){ return ! /^@\w+/.test(t["tweet_raw_text"]); },
     template: function(i){return i["avatar"] +" " + i["user"] + " " + i["time"] + " " + i["text"]},
     loading_text: " ",
     refresh_interval: 60
    }).bind("loaded",function(){$(this).find("a").attr("target","_blank");});;
   });