• A
 • A
 • Dossier WO
  436 artikelen  
  24 mei - Een groeiend aantal technische opleidingen lijkt komende jaren te gaan werken met een numerus fixus. Voor Pieter Duisenberg (VVD) en Harry van der Molen (CDA) was het reden Kamervragen te stellen. Demissionair minister Bussemaker wijst nu op een OCW-analyse van de bekostigingssystematiek in het hoger onderwijs.
  23 mei - De halvering van het aantal aanmeldingen voor de pabo komt doordat het maatschappelijk aanzien van de leraar achteruit is gegaan. De leraar basisonderwijs heeft beduidend minder aanzien dan de collega’s in het voortgezet onderwijs, zo blijkt uit Maastrichts onderzoek.
  (foto: Nils Erik Mühlfried)
  22 mei - Liepen de gesprekken met Oxford University Press onlangs nog vast, met de collega’s van Cambridge doet de VSNU nu wel zaken. De komende drie jaar kunnen onderzoekers verbonden aan Nederlandse universiteiten direct via de gouden route publiceren in de full open access tijdschriften van Cambridge University Press.
  Foto: redactie ScienceGuide
  19 mei - De nieuwste aanwinst voor de Zernike campus, de Energy Academy Europe, werd woensdag geopend. Het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland moet de samenwerking op het gebied van duurzame energie tussen de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de regio bestendigen.
  15 mei - Uit een evaluatie van het kabinet blijkt dat de regeldruk in het hoger onderwijs, tegen de ambities in, is toegenomen. De oorzaken zijn de prestatieafspraken, de continuïteitsparagraaf in het jaarverslag en de versterkte kwaliteitscontrole.
  (Foto: Derek Gavey)
  11 mei - De Europese Unie dreigt in 2018 de stekker uit het programma Europractice te trekken. 'Doodzonde' zeggen de technische universiteiten. Het EU-programma helpt universiteiten om op kleine schaal prototypes van chips te ontwerpen, fabriceren en testen.
  10 mei - Op het meetpunt van de 1 mei deadline voor aanmelding groeit het aantal eerstejaars ho bachelor aanmeldingen dit jaar met 6%. De aanmeldingen op de universiteiten, en met name die van internationale studenten, nemen de hoofdmoot van de groei voor hun rekening maar er zijn kanttekeningen te maken bij de cijfers.
  Foto: KU Leuven, Torfs feliciteert de nieuw verkozen rector Luc Sels
  10 mei - “Een populist waar wij niet naar moeten luisteren”, zo typeerde VSNU-voorzitter Karl Dittrich de rector van de KU Leuven, Rik Torfs. “Als er ergens een dictatoriale rector is dan is het wel in Leuven,” zo sprak Paul van Meenen (D66) over de niet onomstreden rector die gisterenavond nipt zijn herverkiezing misliep.
  9 mei - Het vormgeven van nieuwe educatieve toepassingen vindt vooral buiten het onderwijs plaats door commerciële partijen. Dit remt eigenaarschap, betrokkenheid en innovatie in het onderwijsveld. Daarnaast constateert de Onderwijsraad dat studenten nog onvoldoende digitale bronnen op waarde kunnen schatten.
  (Walvishaaien kunnen bijna 15 meter lang worden, Foto: Dharavandhoo Thila)
  8 mei - Alhoewel het de grootste vissoort ter wereld is, is onze kennis over de walvishaai maar zeer klein. Op de vraag waar de zwangere vrouwtjes zich in vredesnaam ophouden is nu eindelijk antwoord. Ze houden zich voornamelijk op in diepe open wateren.
  8 mei - “Wij moeten de volledige vrijheid hebben om het onderwijs en onderzoek zo in te richten zoals wij dat hier in Groningen doen. Als dat niet kan dan doen wij het niet.” RUG-rector Elmer Sterken drukt de medezeggenschap op het hart dat academische vrijheid een absolute voorwaarde is voor een campus in Yantai.
  3 mei - “De studentenbonden en de ho-koepels lopen het risico met het afwijzen van Van de Donk dat mijn opvolger dan maar zelf iets op papier gaat zetten.” De minister waarschuwt de koepels voor het afwijzen van het advies over kwaliteitsafspraken. Ook VNO-NCW dringt erop aan om met Van de Donk aan de slag te gaan.
  (Het Brocher instituut in Genève, Foto: Brocher)
  3 mei - Hoofdredacteur Sicco de Knecht besteedt de maand juli dit jaar nabij het meer van Genève aan een projectmaand bij de Fondation Brocher. In het multidisciplinaire project onderzoekt hij met een team van jonge wetenschappers de voor- en nadelen van de ‘labeling van geestesziekten’. Hij houdt hierover een blog bij.
  1 mei - De VSNU en Oxford University Press hebben geen overeenkomst kunnen bereiken voor de toegang tot wetenschappelijke tijdschriften. Voor de VSNU was het uitgangspunt de transitie naar open access zonder daar dubbel voor te betalen. Vooral de medische wetenschap wordt hierdoor getroffen.
  (Foto: Emgonzalez)
  1 mei - Onder jonge onderzoekers is er nog veel vertrouwen in de wetenschap maar het wordt volgens hen hoog tijd de oude routines te herzien. Publiceren, peer review en het doel van een promotie; alle stonden op de helling bij een bijeenkomst van het Netherlands Research Integrity Network.