• A
 • A
 • Dossier Top Kennisnaties
  95 artikelen  
  4 juli - Het nieuwe kabinet kan met nieuwe kwaliteitsafspraken er voor zorgen dat er meer diversiteit komt in de financiering van de Nederlandse wetenschap. Dat schrijft minister Bussemaker aan de Tweede Kamer. Ook wijst zij erop dat de gammawetenschappen lang niet zoveel geld krijgen als vaak wordt gedacht.
  (Foto: tpsdave)
  8 juni - Onlangs ontving Robert-Jan Smits de KNAW Akademiepenning. In zijn ontvangstspeech kijkt hij naar de Brexit en de moeilijke tijden voor Europese samenwerking. Volgens de DG Onderzoek en Wetenschap moet de EU juist nu nog sterker inzetten op kennis.
  (foto: Alexas_fotos)
  16 mei - Als het op internationaal optreden aankomt, opereert de Nederlandse kennissector nog te gefragmenteerd. De AWTI concludeert dat landen als Duitsland en Zwitserland hier een voorsprong hebben en pleit voor een gezamenlijke visie en €100 miljoen aan extra investeringen.
  (Photo: Robert Kerton)
  15 mei - The EU is threatening to pull the plug on the programme Europractice. ‘A disaster’ say technical universities in The Netherlands. The EU programme helps universities to produce, make and test prototypes of computer chips.
  (Foto: Derek Gavey)
  11 mei - De Europese Unie dreigt in 2018 de stekker uit het programma Europractice te trekken. 'Doodzonde' zeggen de technische universiteiten. Het EU-programma helpt universiteiten om op kleine schaal prototypes van chips te ontwerpen, fabriceren en testen.
  (Festiviteiten voor toetreding nieuw lidstaten, Foto: Rock Cohen)
  24 april - De tien jaar dat Nederland meedoet aan het ERC programma hebben bepaald geen windeieren gelegd. Alhoewel de bevolking van Nederland op Europees niveau maar 3% van het totaal is, krijgt het 9% van de beurzen. En dat is niet alleen goed nieuws.
  (Foto door Christopher Michel)
  12 april - “Ons grootste probleem in Nederland is een gebrek aan ambitie.” Robbert Dijkgraaf vindt de oproep van de kenniscoalitie voor een miljard extra voor onderzoek nog heel bescheiden. Daarnaast vindt hij het “te gek om waar te zijn” dat er numeri fixi zijn bij bèta-techniekopleidingen.
  (Windmolenpark Amalia, foto: Ad Meskens)
  6 april - Het lijkt de wonderlijke oplossing te zijn om de onderhandelende partijen in de Stadhouderszaal bij elkaar te brengen: innovatie. Promovendus Jorrit Smit heeft slecht nieuws voor de onderhandelaars: innovatie is niks.
  (Foto: United States Library of Congress)
  6 april - Het negentiende-eeuwse Foxcombe Hall was de Universiteit van Peking bijna negen miljoen pond waard om een nieuwe dependance in te stichten in Oxford. De business school moet studenten een introductie bieden in de Chinese economie.
  (foto: Sinistra Ecologia Libertà)
  31 maart - In 2015 kondigde hoogleraar en Wetenschapstalent van dat jaar Maaike Kroon haar onderzoek voort te zetten op een universiteit in Abu Dhabi. Het leidde tot vrees voor een brain drain in Nederland. Onderzoek van het Rathenau Instituut stelt dat die vrees ongegrond is.
  Jos Engelen naast een model van ATLAS (Foto: ScienceGuide)
  29 maart - Acht jaar NWO maakte de fysicus naar eigen zeggen een mildere man maar toch kan de oud-voorzitter Jos Engelen nog erg scherp zijn in zijn uitspraken. De omvorming van NWO was te ambtelijk en de investeringen in wetenschap te mager.
  (foto: Images of Money)
  21 maart - Voor Hans Schutte had het leenstelsel tijdens de jaren dat hij DG Hoger Onderwijs op OCW was “verreweg het meeste impact.” Nu hij directeur-generaal is bij DUO blikt hij in SURF Magazine terug en kijkt vooruit. “Een volgend kabinet zou de middelen moeten vinden om ook extra te investeren in het onderzoek.”
  28 februari - Since the 2014 referendum on immigration the Swiss have been banned from participation in the Horizon2020 programme and Erasmus+. Although Switzerland has recently been allowed back in the race for Horizon 2020, they are still barred from Erasmus+. Is this a glimpe of the future the Britons face after Brexit?
  Foto komt van www.marchforscience.com
  15 februari - Op Earth Day, 22 april, verenigen wetenschappers zich voor de Science March. Om de wetenschap te vieren en een stevig geluid te laten horen aan politici en beleidsmakers. Was in eerste instantie alleen Washington DC het toneel van protest, inmiddels gaat de Science March mondiaal.
  (foto: Gage Skidmore)
  1 februari - De immigratiebeperkingen die de Verenigde Staten heeft ingesteld voor mensen met een Syrisch, Iraans, Libisch, Somalisch, Sudanees en Jemenitisch paspoort raken wetenschapper overal ter wereld. Ook de VSNU spreekt zich daarom uit.