• A
 • A
 • Dossier Ranking
  35 artikelen  
  4 september - Naast een terugblik in de Top 10 kijkt ScienceGuide ook vooruit. Wie moeten we in de gaten gaan houden het aankomende jaar? In de Tip 5 bespreken we de mensen die het aankomend jaar het verschil zouden kunnen gaan maken in het hoger onderwijs.
  4 september - Pieter Duisenberg is de meest bepalende persoonlijkheid in het hoger onderwijs en de wetenschap van het jaar en voert daarmee de top 10 van ScienceGuide van ‘16|’17 aan. Wie drukten er nog meer een stempel op het (hoger) onderwijs en de wetenschap?
  21 juni - Op 4 september aanstaande vinden overal in Nederland de academisch jaaropeningen plaats. Voor ScienceGuide reden om terug te blikken. Wie waren volgens u afgelopen collegejaar bepalend in hoger onderwijs en wetenschap? Laat het ons weten.
  8 juni - De Nederlandse universiteiten dalen als gemiddeld op de QS Ranking dit jaar. Wel zijn er ook twee stijgers. De TU-Delft neemt de koppositie over van de UvA en stijgt van plaats 62 naar 54, de TU Eindhoven stijgt van plaats 121 naar 104 en de RUG weet zich te handhaven op plaats 113.
  (Foto: jackmac34)
  18 april - Onderzoekers die veel publiceren zijn niet per se betere docenten. Dat blijkt uit een gerandomiseerd onderzoek dat uitgevoerd werd bij de Universiteit Maastricht. In de masterfase blijkt hoge publicatiekwaliteit wel een toegevoegde waarde te hebben.
  10 april - Bijna 1500 hoger onderwijsinstellingen uit 99 landen hebben dit jaar meegedaan aan U-Multirank. Nederlandse instellingen scoren onder meer goed op het aantal internationale PhD’s dat zij opleiden. Drie hogescholen springen er uit in regionale samenwerking.
  Winnaars Pro-Motor award 2017
  27 maart - De Food Process and Tech Campus in Zaanstad heeft de tweede editie van de Pro-Motor award gewonnen. Juryvoorzitter Ab van der Touw noemt met het oog op de voedselproblematiek het Zaanse project “het beste, en best schaalbare project tussen de inzendingen."
  6 maart - Wie wordt de opvolger van het Delftse Ekolectric als winnaar van de Pro-Motor award? Vijf projecten van onder meer het RDM Centre of Expertise en het ROC Twente zijn genomineerd voor die prijs die de innovatieve samenwerking tussen het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs huldigt.
  8 november - Voor het eerst reikt SURF tijdens de Onderwijsdagen in Rotterdam de Onderwijsawards uit aan hen die het onderwijs naar een hoger plan tillen en innoveren. Bij de eerste winnaars onder meer Anka Mulder en een docent van de Erasmus Universiteit.
  (foto: Daniel Gasienica)
  10 oktober - De Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2016 is voor Oliver Hart (Cambridge University) en Bengt Holmström (MIT). Zij krijgen de Nobelprijs voor hun onderzoek naar de rol van contracten in de moderne economie.
  (foto: Daniel Gasienica)
  5 oktober - RUG-onderzoeker Ben Feringa heeft de Nobelprijs voor de Scheikunde gewonnen. Samen met collega’s uit Frankrijk en de VS krijgt hij de prijs voor het ontwikkelen van moleculen die gecontroleerd in beweging komen als energie wordt toegevoegd.
  (foto: Daniel Gasienica)
  4 oktober - Hun onderzoek opende deuren naar nieuwe fases waarin materie kan verkeren en dat biedt grote kansen voor de elektronica en materiaalwetenschap. Het levert David J. Thoules (University of Washington), F. Duncan M. Haldane (Princeton) en J. Michael Kosterlitz (Brown University) en Nobelprijs op.
  (foto: Daniel Gsasienica)
  3 oktober - De Nobelprijs voor de geneeskunde is toegekend aan professor Yoshinori Ohsumi van het Tokyo Institute of Technology. Ohsumi krijgt de Nobelprijs voor het ontdekken van de mechanismen achter ‘autofagie’, een proces waarbij het lichaam celcomponenten afbreekt.
  (foto: Erik Westrum)
  28 september - Nederland is de meest concurrerende economie van de EU. Dat stelt de jaarlijkse Global Competitiveness Index van het World Economic Forum (WEF). Met name het systeem van hoger onderwijs en de samenwerking tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen worden geroemd.
  26 september - Thierry Baudet wil met zijn Forum voor Democratie de ongelijkheid in het onderwijs tegengaan door meer orde in de klas. Daarnaast maakt hij zich zorgen over de universiteiten die dalen op de internationale rankings en wil hij uitsluitend academische leraren voor de klas, ook in het basisonderwijs.