• A
 • A
 • Dossier Open Access
  19 artikelen  
  15 augustus - Europa kijkt rond naar de kansen en vragen die eScience en de big data revolutie voor wetenschap, technologie en samenleving kunnen opleveren. Een ‘publieke consultatie’ moet helpen de concrete uitvoering van R&D en toegepast onderzoek in de EU optimaal te maken in dat opzicht.
  (foto: slubdresden)
  7 augustus - In aanloop naar de onderhandelingen met wetenschappelijke uitgevers heeft VSNU-voorzitter Karl Dittrich een brief gestuurd naar alle wetenschappers in Nederland. Hij hoopt dat ook onderzoekers zelf bij uitgevers gaan aandringen op een transitie naar een Open Acces model.
  26 juni - Sander Dekker heeft in Japan op het Elsevier Research Forum zijn visie op de noodzaak van open access op tafel gelegd. "This is all paid for by the general population – which funds these studies through taxpayers’ money, but can’t review the results."
  (foto: Bart Luyckx)
  14 februari - De Snowden-leaks mogen dan voor veel ophef hebben gezorgd, volgens technologieblogger Peter Koop hoeven hoger onderwijsinstellingen zich niet direct druk te maken. “Ik denk dat we niet zo hoog op het lijstje van de NSA staan.”
  28 januari - “Participation is not more important than victory, participation is victory”. Dutch State Secretary for Science Sander Dekker pleads for the end of the paywall in Open Access at the Academic Publishing conference in Berlin.
  12 december - Alle HO-stelsels wereldwijd worstelen met de kwaliteitsbewaking van open onderwijs in HBO en WO. In Europa neemt de NVAO nu het voortouw, want MOOCs zijn nog maar het begin.
  11 december - “Net zoals dat Wall Street zich moet losbreken van de bonuscultuur, moet de wetenschap ontworstelen aan de tirannie van ’luxe’ wetenschapstijdschriften,” zegt Nobelprijswinnaar Randy Schekman. Hem vind je vanaf nu niet meer in Nature of Science.
  21 november - Saxion-bestuurder Ineke van Oldeniel was één van deelnemers aan de SURF-reis naar de VS toog om te leren van de besten in Open Education. Zij trekt lessen voor haar hogeschool. “Het is geen ICT-hulpmiddeltje meer, het raakt echt aan het hart van het onderwijs.”
  29 oktober - Beslissers in HBO en WO waren op initiatief van SURF in de VS om te leren van de besten in MOOCs en open education. Hester Jelgerhuis en Christien Bok (SURF) doen verslag. “Er is een sterke overtuiging dat online onderwijs kan bijdragen aan een sterke verbetering van het campusonderwijs.”
  25 oktober - De stap naar open access publiceren moet nu gezet worden. Kurt de Belder van de Leidse UB zegt: “Er is simpelweg niks anders.” Wat zijn daarbij de plussen en minnen voor open access boeken, vragen SURF, NWO en anderen. “Juist door teruglopend budget bij bibliotheken biedt dit enorme kansen.”
  (foto: Cikgu Brian)
  16 oktober - “Coursera is nowhere near to making a profit.” Op het congres van ACA en EUA zijn de grote verwachtingen rond MOOCs nogal getemperd. Geen directe bedreiging voor klassieke universiteiten, denkt men, wel een impuls om anders over hoger onderwijs te durven denken.
  (foto: Reto Stöckli)
  1 oktober - Op veel plekken wereldwijd worden in de wetenschap gigantische hoeveelheden data gegenereerd. SURFnet probeert met zijn internationale samenwerkingsverbanden in Rusland en Amerika al die datasets voor Nederlandse onderzoekers snel toegankelijk maken.
  26 september - Het NIOD conserveert en digitaliseert een deel van de Indische collectie 1940-1950 met subsidie van Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van papieren erfgoed. Zo kan het NIOD zijn grootste digitaliseringproject ooit uitvoeren.
  24 september - We gaan erg slecht om met onze privacy, stelt Radboud-hoogleraar Bart Jacobs in SURF magazine. “De infrastructuur waar we met z’n allen aan mee werken is nooit gebouwd op beveiliging, laat staan op privacybescherming. Software probeert op alle mogelijke manieren onze persoonlijke gegevens te plunderen.