• A
 • A
 • Dossier Open Access
  46 artikelen  
  20 januari - Alle publiek gefinancierde wetenschappelijke publicaties moeten beschikbaar komen in Open Access, vindt de AWTI. Dit kan zinvol zijn voor samenleving en bedrijven, mits de wetenschappelijke kennis ook echt toegankelijk is. Daarvoor is een masterplan nodig, gericht op het overzichtelijk en begrijpelijk aanbieden van kennis.
  11 januari - “We staan aan de vooravond van een tweede Open Science-revolutie, die zeker zo groot zal zijn als de eerste. De veranderingen raken het hart van de wetenschap en reiken veel verder dan de eis om data openbaar te maken.” UvA-rector Dymph van den Boom zwaait af met een indringende agenda en boodschap voor de wetenschap.
  (foto: buddawiggi)
  10 december - Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar de VSNU en Elsevier zijn toch akkoord. De partijen lagen aanvankelijk in de clinch over de ambities rond open access. “We zijn tevreden met deze overeenkomst die voorziet in een duurzame transitie naar open access”, zegt prof. Gerard Meijer nu.
  (foto: Martin Fisch)
  8 december - SURF krijgt €8 miljoen voor de versterking van de ICT-infrastructuur voor de Nederlandse kennissector. Er was lang gesteggel tussen OCW en EZ over wie dit moest ophoesten. Nu is er een oplossing gevonden door in het toekomstfonds het benodigde bedrag te oormerken.
  27 november - Nederlandse wetenschappers die onderzoek doen met NWO gelden dienen voortaan altijd Open Access te publiceren. NWO scherpt per 1 september de subsidievoorwaarden aan en eist dat alle publicaties direct openbaar toegankelijk moeten zijn.
  17 november - “Bestaande onderwijsmodellen blijven hun waarde behouden. De uitdaging is te zoeken naar de toegevoegde waarde van open education binnen de eigen onderwijscontext,” stelt UNESCO-hoogleraar Fred Mulder in het SURFnet Trendrapport Open en Online Onderwijs. Waar ligt die meerwaarde?
  (foto: Slubdresden)
  12 oktober - De liga van Europese topuniversiteiten (LERU) start een petitie om Sander Dekker aan te moedigen tijdens het EU-voorzitterschap van ons land. Zij willen een flinke impuls voor open access, want “if Harvard, one of the wealthiest universities in the world can no longer afford it, who can?”
  14 september - “Help ons door uw artikelen zelf alleen nog Open Access te publiceren, zodat u daarmee ook die bladen het aanzien van hoogstaande wetenschappelijke tijdschriften geeft.” Sander Dekker vraagt bij de uitreiking van de Spinozapremies aan de kersverse Spinozisten om alleen nog Open Access te publiceren.
  11 september - Krijgen Nederlandse universiteiten troepenversterking vanuit Vlaanderen in de strijd tegen de wetenschappelijke uitgevers? De Vlaamse universiteiten zijn verontwaardigd over de peperdure wetenschappelijke vakbladen. “Dit is een tijdbom,” aldus vicerector van de KU Leuven Liliane Schoofs.
  1 september - De bèta-tech student van nu zal in bedrijven en kennisomgevingen gaan werken die nog niet uitgevonden zijn. Sander Dekker wees er in Eindhoven op dat 5 jaar geleden niemand van Uber gehoord had en Snapchat nog niet opgericht was. 10 miljoen Nederlanders zaten toen wel op Hyves.
  20 augustus - Sinds kort zijn de documenten van Karl Marx en Friedrich Engels gratis en in hun geheel te bekijken via de website van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis van de KNAW. Waaronder het handgeschreven communistisch manifest en correspondentie met de familie Philips.
  (foto: Opensourceway)
  17 augustus - Met de verkoop van zijn twee parels van het media-imperium tegelijk zet Pearson koers naar een nieuwe strategie. De grote uitgever van wetenschappelijke bladen en boeken zet alles op nieuwe producten voor de kennissector. Wat en wie gaat het kopen?
  (foto: Richard Potts)
  3 juli - Amnesty International gaat online onderwijs aanbieden in de mensenrechten. Dit najaar moet de eerste cursus op MOOC-platform edX aangeboden gaan worden. Amnesty wil uitgroeien tot het grootste onderwijsplatform op het gebied van de mensenrechten.
  18 juni - Leidt het vrij delen van leermaterialen in het hoger onderwijs tot de gehoopte efficiency en kwaliteitsverbetering? Robert Schuwer wil die vraag als lector Open Educational Resources gaan beantwoorden. “Een ‘open tegen niet-open’ benadering van onderwijs vind ik weinig vruchtbaar.”
  (foto: Michael Wyszomierski)
  21 mei - Vrij linken op het internet wordt steeds vaker beperkt door juridische maatregelen. Volgens Maarten Zeinstra en Lisette Kalshoven van Kennisland wordt daar mee het vrije internet bedreigd. Dat is gevaarlijk want “het internet zou onbruikbaar worden.”