• A
 • A
 • Dossier Open Access
  25 artikelen  
  10 november - Verlamde eend? Eerder ‘de Neelie van de USA’. President Obama komt met een revolutionair voorstel om het internet voor iedereen open te zetten en als bron van innovatie, kennisdeling en ondernemerschap optimaal beschikbaar te houden. "No blocking. No throttling. No paid prioritization. Increased transparency."
  (foto: slubdresden)
  22 oktober - Dat Open Access de toekomst is, dat betwijfelt niemand meer. Maar wat is de juiste weg ernaar toe? Tijdens de Open Access week is het debat stevig hierover. “De Nederlandse route die Sander Dekker voorstelt vertoont fundamentele gebreken,” stelt specialist Paul Ayris van University College Londen.
  (foto: Gianni)
  22 oktober - Open Access moet onderzoek toegankelijk maken en burgers in R&D betrekken, maar dat kan natuurlijk al veel eerder. Biologiedocent Hanny van Arkel is met een naar haar vernoemde gasnevel in het heelal, Citizen Science en het massale ruimteproject Galaxy Zoo een wel heel sprekend voorbeeld.
  15 oktober - Komende week is het Open Access week. Dat er nog genoeg stappen te maken zijn, in Nederland en in Europa, op het punt van open access publiceren zet de EUA op de agenda. “Meer helderheid over verschillende business modellen voor OA publiceren en de voordelen zou zeer wenselijk zijn.”
  1 oktober - “Waarom zouden we niet voorkomen dat over 7 jaar een parlementaire enquête plaatsvindt met de centrale vraag: ‘Hoe heeft het kunnen gebeuren dat Nederland zo de boot heeft gemist?’” OU-hoogleraar Fred Mulder vergelijkt Obama’s krachtig beleid met ‘open education’ bij ons.
  (foto: Sebastiaan Ter Burg)
  1 oktober - Neelie Kroes maakte open access, eScience, open education en haar Digitale Agenda in 5 jaar tot topic nummer 1 van de EU. Bij haar afscheid kijkt ze met ScienceGuide vooruit en terug. “Een dood paard in beweging krijgen ging makkelijker, zal ik maar zeggen.”
  15 augustus - Europa kijkt rond naar de kansen en vragen die eScience en de big data revolutie voor wetenschap, technologie en samenleving kunnen opleveren. Een ‘publieke consultatie’ moet helpen de concrete uitvoering van R&D en toegepast onderzoek in de EU optimaal te maken in dat opzicht.
  (foto: slubdresden)
  7 augustus - In aanloop naar de onderhandelingen met wetenschappelijke uitgevers heeft VSNU-voorzitter Karl Dittrich een brief gestuurd naar alle wetenschappers in Nederland. Hij hoopt dat ook onderzoekers zelf bij uitgevers gaan aandringen op een transitie naar een Open Acces model.
  26 juni - Sander Dekker heeft in Japan op het Elsevier Research Forum zijn visie op de noodzaak van open access op tafel gelegd. "This is all paid for by the general population – which funds these studies through taxpayers’ money, but can’t review the results."
  (foto: Bart Luyckx)
  14 februari 2014 - De Snowden-leaks mogen dan voor veel ophef hebben gezorgd, volgens technologieblogger Peter Koop hoeven hoger onderwijsinstellingen zich niet direct druk te maken. “Ik denk dat we niet zo hoog op het lijstje van de NSA staan.”
  28 januari 2014 - “Participation is not more important than victory, participation is victory”. Dutch State Secretary for Science Sander Dekker pleads for the end of the paywall in Open Access at the Academic Publishing conference in Berlin.
  12 december 2013 - Alle HO-stelsels wereldwijd worstelen met de kwaliteitsbewaking van open onderwijs in HBO en WO. In Europa neemt de NVAO nu het voortouw, want MOOCs zijn nog maar het begin.
  11 december 2013 - “Net zoals dat Wall Street zich moet losbreken van de bonuscultuur, moet de wetenschap ontworstelen aan de tirannie van ’luxe’ wetenschapstijdschriften,” zegt Nobelprijswinnaar Randy Schekman. Hem vind je vanaf nu niet meer in Nature of Science.
  21 november 2013 - Saxion-bestuurder Ineke van Oldeniel was één van deelnemers aan de SURF-reis naar de VS toog om te leren van de besten in Open Education. Zij trekt lessen voor haar hogeschool. “Het is geen ICT-hulpmiddeltje meer, het raakt echt aan het hart van het onderwijs.”