• A
 • A
 • Dossier Open Access
  55 artikelen  
  (foto: Nils Erik Mühlfried)
  22 mei - Liepen de gesprekken met Oxford University Press onlangs nog vast, met de collega’s van Cambridge doet de VSNU nu wel zaken. De komende drie jaar kunnen onderzoekers verbonden aan Nederlandse universiteiten direct via de gouden route publiceren in de full open access tijdschriften van Cambridge University Press.
  Ransomware (Foto: Christiaan Colen)
  16 mei - Afgelopen weekeinde werd de wereld opgeschrikt door een van de grootste cyberaanvallen tot nu toe. “Het is een gelukje dat hogescholen en universiteiten de dans zijn ontsprongen”, zegt Erik Huizer van SURFnet. Volgens hem moet er veel meer samenwerking komen om deze dreiging het hoofd te bieden.
  (foto: Adam Jones)
  3 mei - De onderhandelingen over open access tussen de Duitse universiteiten en Elsevier verliepen tot nu toe nog redelijk beschaafd, maar nu wordt de sfeer grimmiger. Beide partijen verwijten elkaar geen water bij de wijn te willen doen.
  1 mei - De VSNU en Oxford University Press hebben geen overeenkomst kunnen bereiken voor de toegang tot wetenschappelijke tijdschriften. Voor de VSNU was het uitgangspunt de transitie naar open access zonder daar dubbel voor te betalen. Vooral de medische wetenschap wordt hierdoor getroffen.
  18 april - In navolging van onder meer de Bill & Melinda Gates Foundation lijkt ook de Europese Commissie een eigen platform voor wetenschappelijke publicaties te overwegen. Oud-bibliothecaris Leo Waaijers vermoed dat het plan geboren is, omdat uitgeverijen te langzaam handelen.
  Jos Engelen naast een model van ATLAS (Foto: ScienceGuide)
  29 maart - Acht jaar NWO maakte de fysicus naar eigen zeggen een mildere man maar toch kan de oud-voorzitter Jos Engelen nog erg scherp zijn in zijn uitspraken. De omvorming van NWO was te ambtelijk en de investeringen in wetenschap te mager.
  (De commissie achter gesloten deuren, Foto: ScienceGuide)
  23 maart - Vijf partijen, vijf zittingen, een horde advocaten en een commissie die moet beoordelen of de contracten tussen uitgevers en universiteiten openbaar mogen worden gemaakt. Een verslag van een lange dag van hoorzittingen, die voor het merendeel in vertrouwelijkheid gehouden werden, en uiteindelijk grotendeels voor niets bleken te zijn geweest.
  23 maart - On the day of the hearing between Elsevier and the Dutch universities ScienceGuide has uncovered the contract which publicity was the centre of the dispute. The open access paragraph in the contract reveals how Elsevier plans to fight open access every step of the way.
  22 maart - Op de dag van de hoorzitting tussen Elsevier en de universiteiten over de openbaarmaking van hun contracten heeft ScienceGuide de hand weten te leggen op de overeenkomst. In de afspraken tussen partijen lijkt het er op dat de uitgever er alles aan doet om de weg naar Open Access zo lang en onaantrekkelijk mogelijk te maken.
  10 februari - In Den Haag is gisteren het Nationaal Plan Open Science gepresenteerd. Doel van het plan is in 2020 100% open access publiceren te realiseren ook onderzoeksdata geschikt te maken voor hergebruik. “Alle mensen hebben recht op de vruchten van de wetenschap,” zegt secretaris-generaal Marjan Hammersma van OCW.
  10 februari - “Veel kwetsbaarheden zijn snel vindbaar en eenvoudig op te lossen”, vertelt Vincent Toms, medeoprichter van GDI Foundation tijdens de SURF Security- en Privacyconferentie op de Wageningen Universiteit.
  9 februari - Minister Bussemaker maakt werk van het vrij beschikbaar maken van leermaterialen. Maar hoe zorg je ervoor dat het gebruik van open educational resources gemeengoed wordt? Onderzoek van het lectoraat OER van Fontys Hogeschool ICT biedt inzichten.
  23 januari - De bevordering van open science was in 2016 de inzet van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Wat is er bereikt? In een Kamerbrief informeert Sander Dekker over de voortgang. De staatssecretaris kondigt een Nationaal Plan Open Science aan, gecoördineerd door OCW en het ministerie van Economische Zaken.
  16 januari - Vanwege nieuw Open Access-beleid van de Gates Foundation kan door hen bekostigd onderzoek niet in bladen als Nature en Science worden gepubliceerd. Gesprekken zijn gaande om dat toch mogelijk te maken.
  (foto: Tobias von der Haar)
  29 december - Het had het jaar van open access moeten worden, maar vooralsnog lijkt het er niet op dat dit werkelijkheid geworden is. Uit een recent WOB verzoek blijkt dat de vorig jaar beklonken deal lang niet zo ‘gold’ is als gehoopt. Universiteiten zijn duurder uit en veel artikelen blijven alsnog achter slot en grendel bij Elsevier.