• A
 • A
 • Dossier Arbeidsmarkt
  65 artikelen  
  (Examenopdracht aan de HKU, Foto: ScienceGuide)
  19 september - Creatief opgeleiden vinden opvallend snel een baan, zo bleek onlangs uit een inventarisatie van de Vereniging Hogescholen. “Het beeld van een eenzame schilder driehoog achter op een zolderkamer is totaal achterhaald,” zegt Arlette Kerkhof (HKU).
  (Foto: Bic)
  1 augustus - Universiteiten blijken van alle sectoren het meest gebruik te maken van de zogenaamde 30%-regeling. Ze lijken daarmee echter geen schaars beschikbare werknemers aan te trekken zoals elders wel het geval is.
  19 juli - Studenten in het hoger onderwijs klagen nauwelijks over stages. Volgens Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zegt dat nog niet veel over omvang van stagemisbruik door bedrijven. Daarom vindt er momenteel een sectoranalyse plaats om te kijken in welke sector sprake is van stagemisbruik.
  (foto: UNETO-VNI)
  28 juni - Hij was onderwijsbestuurder, hij werd werkgeversvoorman Doekle Terpstra zag de afgelopen jaren als trekker van het Zorg- en Techniekpact vele voorbeelden van de plannen die men uitvoert om de tekorten aan personeel terug te brengen. Maar is het genoeg? “Veel begrippen zijn sleets geworden. We hebben nieuwe concepten nodig.”
  (Foto: Alf van Beem)
  1 mei - Vanaf 1 mei vallen de opleidingen ‘medisch hulpverlener’ onder de wet BIG. Dit was nodig om studenten en afgestudeerden hun werk volledig te kunnen laten doen. Het heeft lang geduurd voordat het ministerie dit ‘experiment’ invoerde.
  (De helft van de Vlaamse promovendi kampt met symptomen zoals stress, Foto: Freepht)
  24 april - Een grote studie wijst uit dat promovendi gezondheidsrisico’s lopen. Er was al eerder aandacht voor dit probleem, maar voor het eerst laat een internationaal onderzoeksteam zien dat geestelijke gezondheidsproblemen bovenmatig veel voorkomen bij jonge wetenschappers.
  (foto: Joint Forces Cyber Group)
  20 april - Mbo, hbo en wo zijn onvoldoende flexibel en responsief tegenover de leerbehoeften van volwassenen in Nederland. Het OECD-Skills Strategy Report voor Nederland laat zien dat de Nederlandse economie er weliswaar goed voor staat, maar dat overheid en onderwijs niet op de lauweren mogen rusten.
  (foto: Kevin Jarrett)
  27 maart - Met de lancering van Project Buiten zetten hogescholen vanaf vandaag hun deuren open voor elkaars medewerkers. Tijdelijke projectopdrachten en meeloopstages worden niet alleen meer intern uitgezet, maar voortaan ook opengesteld voor medewerkers van andere hogescholen.
  (Bron: VSNU)
  21 maart - Is het gras voor gepromoveerden groener binnen-of buiten de wetenschap? Het is bekend dat de grootste groep uiteindelijk buiten de wetenschap gaat werken, maar we weten opvallend weinig over hun ervaringen binnen- en buiten de wetenschap?
  (foto: Takver)
  3 maart - De Gemeente Groningen, het Alfa-college, het Noorderpoort en de Hanzehogeschool slaan de handen ineen voor het organiseren van de inburgering, integratie en het onderwijs van vluchtelingen.
  20 februari - “Er moet dringend worden geïnvesteerd in een ambitieuze, maar ook heel praktische robotagenda.” Hoogleraren en lectoren hebben een brandbrief geschreven aan het kabinet waarin wordt gesteld dat een ‘politieke visie’ nodig is om robotisering in goede banen te leiden.
  18 januari - De vooruitzichten voor afgestudeerde hbo’ers zijn goed. De arbeidsmarktpositie van hbo’ers is vijf jaar na diplomering nog sterker dan kort na diplomering. Van somber naar positief. Dat blijkt uit de nieuwste HBO-Monitor. Tachtig procent van de Nederlandse hogescholen werkte mee aan dit onderzoek van ROA.
  (foto: Erwin van Braam)
  11 januari - Honderd jongeren uit Rotterdam-Zuid die de komende jaren een pabo-opleiding gaan doen én afronden zijn verzekerd van een baan op één van de basisscholen in het Rotterdamse stadsdeel. “Het is mooi om op Zuid te beginnen met het overtuigen van de allerbeste leerlingen van een keuze voor de pabo.”
  (foto: Lloyd Morgan)
  9 januari - Het personeel op Nederlandse universiteiten ervaart zeer hoge werkdruk, zo blijkt uit een rondgang van FNV onder ruim 2500 medewerkers. Met name het wetenschappelijk personeel heeft het zwaar. 62% zegt het zich niet te kunnen veroorloven zich ziek te melden vanwege de tijdsdruk.
  (foto: Morgan Finley)
  4 januari - Het MBO zou meer aandacht moeten besteden aan het gebruik van sociale media op het gebied van loopbaanontwikkeling. Dat concludeert Paulo Moekotte die in december op dit onderwerp promoveerde bij de Open Universiteit. Moekotte ziet een ‘digitale kloof’ ontstaan.