• A
 • A
 • Dossier eScience
  28 artikelen  
  20 september - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) lanceert vandaag een nieuwe manier van taalonderzoek in Friesland. In een spelomgeving kunnen alle burgers deelnemen aan het taalonderzoek van Nanna Hilton en andere taalwetenschappers van het team Stimmen fan Fryslân.
  (Foto: Wikimedia Commons)
  18 juli - Welk deel van de Nederlandse publicaties is nu open access? Volgens Jeroen Bosman en Jeroen Sondervan (UU) is de schatting van het Rathenau onjuist. Het is geen 12% maar eerder 30-40%.
  10 juli - De zaak rond de openbaarmaking van de open access deals met Springer en Elsevier is rond nu ook Springer afziet van een bezwaarprocedure. Het contract dat Springer met de Nederlandse universiteiten sloot blijkt zeer vergelijkbaar met dat van Elsevier.
  (Foto: Valentin67)
  4 juli - ‘Computational Thinking’ is één van de 21e eeuwse vaardigheden. Maar hoe leer je kinderen dat op de basisschool. Onderzoekers van de Hanzehogeschool oefenen nu met oefeningen van LEGO en een app. Dat zorgt ook bij de docenten in opleiding voor uitdagingen.
  (Foto: New America)
  14 juni - “Ik ga mijn tijd niet verspillen aan het overtuigen van conservatieve wetenschappers.” Een van ’s werelds bekendste ambassadeurs van open science Brian Nosek wil met zijn Center for Open Science de idealisten de middelen geven om hun eigen publicatienetwerk op te zetten.
  (Foto: Alan O'Dowd)
  2 juni - The open access contracts between the Dutch universities and publishers Elsevier and Springer have to be publicly disclosed. That is the verdict of the committee charged with considering the appeal of the publishers against a freedom of information request.
  (Foto: PDPics)
  2 juni - Er is een uitspraak in de zaak die Elsevier en Springer tegen de Nederlandse universiteiten hadden aangespannen over het openbaar maken van de open access paragraaf in hun de contracten. Het bezwaar is ongegrond verklaard: openheid van zaken dus.
  (Onbetrouwbaar onderzoek corrigeren is niet zonder risico zegt Boris Barbour; Foto: Bergadder)
  31 mei - “We zijn inmiddels allemaal bekend met het probleem dat niet alle artikelen ‘waar’ zijn. Je kunt er over klagen in de kroeg, op een congres of in journal club. Maar je kunt het ook echt proberen te veranderen.” Op het WCRI congres vertelde Boris Barbour over de eerste ervaringen met het discussieplatform PubPeer dat hij mede oprichtte.
  (Foto: Emgonzalez)
  1 mei - Onder jonge onderzoekers is er nog veel vertrouwen in de wetenschap maar het wordt volgens hen hoog tijd de oude routines te herzien. Publiceren, peer review en het doel van een promotie; alle stonden op de helling bij een bijeenkomst van het Netherlands Research Integrity Network.
  (Square Kilometer Array, Foto: Swinburne astronomy productions)
  12 april - Onderzoekers die gebruik willen maken van grote faciliteiten als de radiotelescopen van de Square Kilometer Array moeten bij hun NWO Roadmap-aanvragen nu duidelijk aangeven welke ICT-infrastructuur zij nodig hebben. Voor SURF biedt die ontwikkeling veel nieuwe mogelijkheden.
  (foto: Tobias von der Haar)
  29 december - Het had het jaar van open access moeten worden, maar vooralsnog lijkt het er niet op dat dit werkelijkheid geworden is. Uit een recent WOB verzoek blijkt dat de vorig jaar beklonken deal lang niet zo ‘gold’ is als gehoopt. Universiteiten zijn duurder uit en veel artikelen blijven alsnog achter slot en grendel bij Elsevier.
  (foto: Wikimedia Commons|Colin
  18 november - Studenten die instellingen hacken om hun cijfers te vervalsen en spionagepraktijken in het onderzoek. Instellingen lopen flinke risico’s, concludeert SURF in zijn jaarlijkse overzichtsrapport over de digitale bescherming van instellingen.
  9 november - “Voor de mensen die van ICT houden is dit datacenter een soort Graceland.” Voorzitter van SURF Paul Rullmann benadrukt de bijzondere rol van het nieuwe datacenter van SURFsara in Amsterdam. Maar hoe noodzakelijk is dit nieuwe datacenter, als wij straks data opslaan in DNA?
  (foto: Dennis van Zuijlekom)
  1 november - Netwerkorganisatie Amsterdam Data Science (ADS) en Elsevier gaan samenwerken in het stimuleren van onderwijs in onderzoek gedreven door data. Er komen verschillende projecten om wetenschappers te helpen bij het delen van data en het gebruiken van nieuwe technologieën.
  (foto: USgov)
  15 september 2016 - Het National Knowledge Netwerk (NKN) uit India is aangesloten op Netherlight, de open lichtpadenexchange van SURFnet. Dit stelt kennisinstellingen in Nederland nu in staat op hoge snelheid data uit te wisselen met meer dan 1600 kennisinstellingen in India.