Nieuwsbrief, november 2013 - Nummer 47
 
 
 
 
 
 
Het ontfuiken van de leraar
IMG
 
De universiteiten willen graag van alles doen om meer leraren op te leiden. Maar over het hoe en 'wat werkt' is men nogal verdeeld. Het HBO vindt veel van de ideeën onbekookt. "Ik vind het vooral zo sneu voor al onze 1100 masterstudenten," zegt men bij Fontys. "Die begonnen te mailen: 'moet ik nu maar stoppen?'"


 
 
 
IMG
 
Studiesucces vergt lange adem
 
 
 
 
Het studiesucces van allochtone jongeren te verbeteren vereist een lange adem. Analyse van de extra inspanningen in grote steden laat zien dat de doorstroom uit deze groep vanuit MBO naar HBO studiesucces remt en uitval hoog maakt. Relatief goed lukt het bij UU en Hogeschool Rotterdam.


 
 
 
IMG
 
Echt gratis bestaat niet
 
 
 
 
Leiden, Delft, Amsterdam en de OU, allemaal hebben ze het afgelopen jaar de eerste stappen gezet met Massive Open Online Courses (MOOCs). Maar wat nu? "Het is te vroeg om te zeggen dat het wel of niet uit kan. We moeten blijven experimenteren."


 
 
 
IMG
 
Reviews, geen afvinklijsten
 
 
 
 
Vlaanderen zet een grote stap in het accreditatiestelsel en Nederland kan daar straks van leren. De universiteiten en hogescholen bij de zuiderburen zullen allen een instellingsreview ondergaan. Daarin vallen focus op de inhoud van het onderwijsbeleid en aandacht voor de kwaliteitscultuur het meest op.


 
 
 
IMG
 
HBO moet meer de werkvloer op
 
 
 
 
Al sinds 2009 kan ook het MBO lectoren benoemen. Toch zijn er maar weinig van. Ineke Delies werkt wel vanuit zowel het HBO (Stenden) als het MBO (Alfa College). "Het MBO brengt in deze samenwerking mee dat het veel nadrukkelijker al verankerd zit in de processen op de werkvloer."




 
 
IMG
 
Bezuinigingen zijn puur ideologie
 
 
 
 
Econoom Joan Muysken (Universiteit Maastricht) breekt een lans voor het jaren zestig gedachtegoed: iedereen moet een baan kunnen hebben en bezuinigen is niet meer dan 'calvinistische zelfkastijding'. Het heeft meer met ideologie dan met economie te maken.


 
 
 
IMG
 
Oude tomaat, nieuw inzicht
 
 
 
 
Ook biodiversiteit moet zichzelf tegenwoordig terugverdienen. Barbara Gravendeel, de Leidse lector Biodiversiteit slaat handig bruggen tussen bedrijven en musea. Dit leidt onder meer tot genetisch onderzoek naar de smaak van een zeldzame 16e-eeuwse tomaat, die zij in Naturalis opdook.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Sienceguide 2013