Nieuwsbrief ScienceGuide, oktober 2016- Nummer 35
 
 
 
 
 
 
Klem tussen prestatieafspraken en ongelijkheid
IMG
 
De prestatieafspraken zijn door zes hogescholen niet gehaald. Worden deze hogescholen nu financieel gestraft omdat zij - net als de minister - de ongelijkheid tegen gaan, maar onvoldoende scoren op rendement? De VVD is onverbiddelijk. "De crux is juist dat er consequenties zijn", meldt Pieter Duisenberg.


 
 
 
IMG
 
Agenda's met elkaar verbinden
 
 
 
 
"Ik zie heel veel bevlogenheid voor waar men mee bezig is hier." Bijna een maand is Herry Nijhuis nu directeur bij Technologiestichting STW. Nijhuis denkt dat STW een belangrijke rol kan spelen in "de utilisatie van onderzoek. Er kan meer samengewerkt worden, uiteraard met respect voor ieder zijn vak."


 
 
 
IMG
 
Profileren op techniek
 
 
 
 
Terwijl de technische universiteiten in hun voegen kraken, maakt de Rijksuniversiteit Groningen werk van haar technisch profiel. Er komt extra geld voor nieuwe onderzoekers en alle ingenieursdisciplines worden ondergebracht in het nieuwe Groningen Engineering Center.


 
 
 
IMG
 
Co-schap: stage of geen stage?
 
 
 
 
Studentenvertegenwoordigers en artsenverenigingen vragen samen aandacht voor de uitwerking van het leenstelsel. Ze krijgen daarbij bijval van verschillende Kamerfracties. "Elke stagiair die in dienst is van de overheid moet een vergoeding krijgen, ander is het uitbuiting", stelt GroenLinks.


 
 
 
IMG
 
Studenten een steuntje in de rug geven
 
 
 
 
"Juist studenten die een beperking hebben kunnen op andere gebieden heel veel talenten hebben." Inholland heeft Rob Broersen aangesteld als studiecoach voor studenten met een beperking. Het gaat met name om de coaching van studenten met een Autistisch Spectrum Stoornis of AD(H)D.




 
 
IMG
 
Bedrijven geven meer uit aan R&D
 
 
 
 
Bedrijven, publieke onderzoeksinstellingen en het hoger onderwijs gaven in 2015 samen ruim 13,6 miljard euro uit aan R&D. Dat is 3 procent meer dan het jaar ervoor. De uitgaven aan R&D stijgen al enkele jaren licht. Het HO geeft het meeste geld uit aan medisch onderzoek, meldt het CBS.


 
 
 
IMG
 
Hoe Open Access bent u?
 
 
 
 
Onder impuls van Europees voorzitterschap van Nederland zijn grote stappen gezet om Open Access op de agenda te zetten. Maar hoe 'open' zijn wetenschappers nu eigenlijk zelf? Een nieuwe tool laat onderzoekers zien hoeveel procent van hun werk vrij toegankelijk is.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2016