Nieuwsbrief ScienceGuide, januari 2017- Nummer 2
 
 
 
 
 
 
Nederland moet een magneet voor talent zijn
IMG
 
"Wij hebben universiteiten en hogescholen die in de top van de wereld mee kunnen spelen. Voor mij is dit een abc'tje." Pieter Duisenberg (VVD) wil naar Canadees model van het Nederlands hoger onderwijs een exportproduct maken. Het aantal internationale studenten moet omhoog van 75.000 nu, naar 225.000 in 2025.


 
 
 
IMG
 
Drie genomineerde lectoren
 
 
 
 
Op 2 februari huldigen het ISO en ScienceGuide in Den Haag de Lector van het Jaar. Uit de inzendingen vanuit heel het land zijn drie lectoren genomineerd die meedingen naar de prijs: Louise Elffers (HvA), Nadja Jungmann (HU) en Marijke Kral (HAN).


 
 
 
IMG
 
Arbeidsmarkt voor hbo'ers in de lift
 
 
 
 
De vooruitzichten voor afgestudeerde hbo’ers zijn goed. De arbeidsmarktpositie van hbo’ers is vijf jaar na diplomering nog sterker dan kort na diplomering. Van somber naar positief. Dat blijkt uit de nieuwste HBO-Monitor. Tachtig procent van de Nederlandse hogescholen werkte mee aan dit onderzoek van ROA.


 
 
 
IMG
 
Theresa May licht Brexit-plannen toe
 
 
 
 
Hoe zien de Britse plannen voor de aankomende Brexit eruit? In haar speech lichtte premier Theresa May vandaag de plannen toe. Britse universiteiten blijven graag internationaal samenwerken maar restricties op het gebied van immigratie zouden die plannen weleens in de weg kunnen staan.


 
 
 
IMG
 
'5 voor 12' bij technische universiteiten
 
 
 
 
De toegenomen studentenaantallen bij de technische universiteiten baart bestuurders zorgen. De Wageningse-rector prof. dr. ir. Arthur Mol stelt dat maatregelen als numeri fixi op opleidingen niet langer te voorkomen zijn. "We kunnen wel zeggen dat het bijna 5 voor 12 is."




 
 
IMG
 
SaXcell geeft textiel een tweede leven
 
 
 
 
Jaarlijks wordt drie miljard kilo textiel ingezameld. Veel wordt hergebruikt, maar niet alles is meer direct bruikbaar. Een door Saxion gepatenteerde techniek geeft ook dit textiel een tweede leven. "Dit is echt circulair waar we het over hebben," zegt onderzoeker Gerrit Bouwhuis.


 
 
 
IMG
 
Samen werken aan de brede school
 
 
 
 
In haar Kroonrede op de Big Improvement Day blikte SER-voorzitter Mariëtte Hamer vooruit op de komende jaren. Samenwerking staat daarin centraal, ook in het onderwijs. "Waar het om gaat is de wederkerige wil om het samen te doen en de leraar het niet alleen laten doen. Zo ontstaat de echte brede school."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2016