Nieuwsbrief ScienceGuide, mei 2017- Nummer 16
 
 
 
 
 
 
Kwaliteitsafspraken op dwaalspoor?
IMG
 
“De studentenbonden en de ho-koepels lopen het risico met het afwijzen van Van de Donk dat mijn opvolger dan maar zelf iets op papier gaat zetten.” De minister waarschuwt de koepels voor het afwijzen van het advies over kwaliteitsafspraken. Ook VNO-NCW dringt erop aan om met Van de Donk aan de slag te gaan.


 
 
 
IMG
 
Lectoren krijgen geen promotierecht
 
 
 
 
Minister Bussemaker vreest niet dat de kwaliteit van het wetenschapsstelsel te lijden heeft onder uitbreiding van het ius promovendi. Ze wil alleen nog niet zo ver gaan dat gepromoveerde lectoren ook promotierecht krijgen.


 
 
 
IMG
 
Vergrijzing vraagt om nieuwe zorgprofessionals
 
 
 
 
Verandermanagers willen ze opleiden, voor beroepen die nog niet bestaan. Nynke Annema is student van de eerste lichting die de nieuwe masteropleiding Healthy Ageing Professional op de Hanzehogeschool doet. “Je creëert in feite je eigen baan.”


 
 
 
IMG
 
Opleiding medisch hulpverlener opgenomen in wet BIG
 
 
 
 
Vanaf 1 mei vallen de opleidingen ‘medisch hulpverlener’ onder de wet BIG. Dit was nodig om studenten en afgestudeerden hun werk volledig te kunnen laten doen. Het heeft lang geduurd voordat het ministerie dit ‘experiment’ invoerde.


 
 
 
IMG
 
Naar betekenisvol leren
 
 
 
 
In het mbo zijn hoge verwachtingen van loopbaanoriëntatie- en begeleiding, maar die verwachtingen worden niet waargemaakt. Daar ligt volgens lectoren Peter den Boer en Frans Meijers een belangrijke rol voor docenten. “Docenten spreken vooral tegen studenten, maar ze spreken nauwelijks met studenten.”




 
 
IMG
 
Harde strijd om open access in Duitsland
 
 
 
 
De onderhandelingen over open access tussen de Duitse universiteiten en Elsevier verliepen tot nu toe nog redelijk beschaafd, maar nu wordt de sfeer grimmiger. Beide partijen verwijten elkaar geen water bij de wijn te willen doen. Ondertussen is universiteiten nu voor de tweede keer de toegang tot Elseviers artikelen ontzegd.


 
 
 
IMG
 
Onderzoek aan het Meer van Genève
 
 
 
 
Hoofdredacteur Sicco de Knecht besteedt de maand juli nabij het meer van Genève aan een project bij de Fondation Brocher. In het multidisciplinaire project onderzoekt hij met een team van jonge wetenschappers de voor- en nadelen van de ‘labeling van geestesziekten’. Hij houdt hierover een blog bij.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2017