Nieuwsbrief ScienceGuide, 21 juni 2017- Nummer 26
 
 
 
 
 
 
Binariteit
IMG
 
Deze week staat de nieuwsbrief in het teken van het binaire systeem. In hun briefwisseling trapt Kees Boele (HAN) af door zijn gedachten over lerarenopleidingen, professionele masters, lectoraten en meer te delen met Jet de Ranitz (Inholland). “We zouden Veerman ter harte moeten nemen: het wo moet echt wo zijn, het hbo echt hbo."


 
 
 
IMG
 
Lector krijgt nog geen toga
 
 
 
 
"Mijn collega’s uit het hbo mogen niet in toga meelopen bij de inaugurele rede op de universiteit." De uitbreiding van het promotierecht is dan wel wettelijk aangenomen, maar wat valt er in de praktijk te verwachten? ScienceGuide sprak onderzoekers uit het hbo over de ontwikkelingen in het ius promovendi.


 
 
 
IMG
 
"Leg dát maar eens uit aan de Nederlanders"
 
 
 
 
Begin jaren '00 besloot Vlaanderen een striktere scheiding aan te brengen in de hoger onderwijsruimte. Ruben Cleasen interviewde voorzitter van de Vlaamse hogescholenkoepel Vlhora Pascale de Groote over het resultaat: "Die opleidingen boeten in qua praktijkgerichtheid."


 
 
 
IMG
 
Pabo's: tussen kwaliteit en kwantiteit
 
 
 
 
Wie docent in het basisonderwijs wil worden heeft keuze uit verschillende routes in zowel het hbo als het wo. Met het huidige lerarentekort lijkt elke weg naar Rome een welkome toevoeging, maar hoe complementair zijn die verschillende routes eigenlijk?


 
 
 
IMG
 
Hbo dreigt leenstelselgeld te verliezen aan de 4TU
 
 
 
 
De VVD heeft een nieuwe bestemming gevonden voor de opbrengsten van het leenstelsel. Pieter Duisenberg (VVD) wil dat een deel van de eerste vrijkomende middelen van het studievoorschot naar de tekorten gaan bij technische universiteiten. Het hbo bekijkt deze ontwikkeling met zorg en bezuinigt alvast.




 
 
IMG
 
De relevantie van artistiek onderzoek
 
 
 
 
Bij complexe sociale problemen kan artistiek onderzoek als een zinvolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe inzichten en perspectieven. Dat stellen Anke Coumans (Hanze) en Ingrid Schuffelers (HKU) in een bijdrage aan ScienceGuide.


 
 
 
>
 
 
Wie moeten er in de ScienceGuide Top 10?
IMG
 
Op 4 september aanstaande vinden overal in Nederland de academisch jaaropeningen plaats. Voor ScienceGuide reden om terug te blikken. Wie waren volgens u afgelopen collegejaar bepalend in hoger onderwijs en wetenschap? Laat het ons weten.


 
 
 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier kunt u uw adreswijziging doorgeven
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2017
 






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*