Nieuwsbrief ScienceGuide, juli 2017- Nummer 30
 
 
 
 
 
 
Gaan de TU's naar Economische Zaken?
IMG
 
De technische universiteiten gaan steeds autonomer opereren, los van de VSNU. Bij OCW weet men inmiddels niet meer met wie men afspraken kan maken. Is dit een opmaat voor wat in Rutte I mislukte: worden de TU’s ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken?


 
 
 
IMG
 
Selectie sluit bepaalde groepen uit
 
 
 
 
Uit een rapport van de Inspectie over selectie aan de poort blijkt dat niet-westerse immigranten minder vaak instromen in selectieve opleidingen. Vrouwen en studenten met Nederlandse ouders die hoogopgeleid zijn, en een hoger inkomen hebben stromen vaker in op een selectieve opleiding.


 
 
 
IMG
 
Engels zet emancipatoire rol ho onder druk
 
 
 
 
Studenten uit niet hoogopgeleide milieus en met een migrantenachtergrond ondervinden hinder van de toename van het Engels in het ho. Ook maakt het gebruik van Engels in hbo en wo het lastiger om onderzoek te valoriseren en toegankelijk te maken voor het brede publiek, zo schrijft de KNAW.


 
 
 
IMG
 
Open access contract Springer openbaar
 
 
 
 
De zaak rond de openbaarmaking van de open access deals met Springer en Elsevier is rond nu ook Springer afziet van een bezwaarprocedure. Het contract dat Springer met de Nederlandse universiteiten sloot blijkt zeer vergelijkbaar met dat van Elsevier.


 
 
 
IMG
 
Boter bij de vis na invoering leenstelsel
 
 
 
 
Wat gaat er nu gebeuren met de opbrengsten van het leenstelsel? Henk Pijlman (Hanzehogeschool) herinnert OCW aan de afspraak dat de voorinvesteringen die hogescholen hebben gedaan zich moeten uitbetalen. “Wij hebben geïnvesteerd in kwaliteit, dan is het zaak dat er nu boter bij de vis komt.”


 
 
 
IMG
 
Blog: de interdisciplinaire belofte
 
 
 
 
Deze maand doet Sicco de Knecht een project over labelling in de psychiatrie. In zijn eerste blog schrijft hij over dat nieuwe toverwoord dat het academisch onderzoek de 21e eeuw in moet loodsen: interdisciplinariteit.




 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2016