Nieuwsbrief ScienceGuide, september 2017- Nummer 35
 
 
 
 
 
 
Meer dan alleen maar publiceren
IMG
 
“Ik zou het jammer vinden als mijn werk alleen maar in een boek of een blad terecht zou komen.” Hoogleraar Bram Nauta (UTwente) ontwikkelt in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven nieuwe elektronische chips. “Het is moeilijk genoeg om een ambacht te zijn, maar toch commercieel genoeg voor het bedrijfsleven.”


 
 
 
IMG
 
Bètatechnische studies weinig populair in Nederland
 
 
 
 
Het percentage leerlingen dat in Nederland een studie kiest in de bétatechnische hoek is één van de laagste van alle OECD-landen. Duitsland weet zelfs twee keer zoveel studenten in deze richtingen te trekken, zo blijkt uit onderzoek van de OECD.


 
 
 
IMG
 
Hbo-master heeft eigen profiel nodig
 
 
 
 
Hoe moet de professionele master in het hbo zich verhouden tot die in het wo? Nu steeds meer hogescholen nieuwe masters ontwikkelen is die vraag steeds relevanter. “Geef hogescholen de kans de plek in te nemen die bij het binair stelsel hoort”, zegt Henk Pijlman van de Hanzehogeschool.


 
 
 
IMG
 
Onderzoekers zijn kleine kapitalistjes
 
 
 
 
In 2013 verscheen Het Academisch Manifest - Van een bezette naar een publieke universiteit. Deze publicatie van Hans Radder en Willem Halffman, leidde tot veel internationale respons vanuit de academische wereld. Deze zomer verscheen een bundeling van de reacties.


 
 
 
IMG
 
Basisbeurs ten koste van lerarensalaris
 
 
 
 
De Telegraaf meldde gisteren dat de basisbeurs weer wordt ingevoerd. Dit zou wel eens ten koste kunnen gaan van de wens van leraren in het primair onderwijs om 1,8 miljard extra uit te trekken voor de verhoging van de lerarensalarissen.




 
 
IMG
 
Neem lerarenopleiding niet de maat op twee weetjes
 
 
 
 
Onlangs bleek uit onderzoek van de Open Universiteit dat handboeken voor leraren in opleiding te weinig naar wetenschappelijke bronnen verwijzen. Hoogleraar Didactiek van de natuurwetenschappen Fred Janssen (Universiteit Leiden) stelt dat de lerarenopleidingen onterecht de maat worden genomen.


 
 
 
IMG
 
Collegegeldkrediet niet direct naar hogescholen
 
 
 
 
Minister Bussemaker voelt er niet voor om het collegegeld- krediet dat studenten krijgen voortaan direct over te maken aan instellingen. De SP en CDA hadden hierom gevraagd omdat studenten van de Hogeschool Rotterdam werden verwijderd omdat ze het collegegeld niet konden betalen.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier kunt u uw adreswijziging doorgeven
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright ScienceGuide 2017