Nieuwsbrief ScienceGuide, 20 september 2017- Nummer 36
 
 
 
 
 
 
Universiteiten blijven groeien en hbo stagneert
IMG
 
Uit de gisteren gepresenteerde referentieraming die OCW blijkt dat het hbo de komende jaren minder inkomsten kan verwachten dan aanvankelijk was voorspeld. Universiteiten krijgen door de internationale studenteninstroom meer budget per student.


 
 
 
IMG
 
'Waarom is dit nu niet een vrouw?'
 
 
 
 
De emancipatie van vrouwen in de wetenschap is nog lang niet voltooid. De benoeming van weer een man als voorzitter van de VSNU is daar een van de vele voorbeelden van volgens Henriëtte Prast.


 
 
 
IMG
 
Meer handen in de klas
 
 
 
 
Te volle klassen, te veel werkuren, te weinig salaris. Ook de OECD laat volgens columnist Lisa Westerveld zien dat er iets gebeuren moet om de leraren in het primair onderwijs tegemoet te komen. De toegezegde €270 miljoen is “Een mooi begin, maar het komt bij lange na niet in de buurt.”


 
 
 
IMG
 
Europese kaasschaaf over Horizon 2020?
 
 
 
 
Horizon 2020, het onderzoeksprogramma van de Europese Unie, loopt het risico op een kleiner budget voor het jaar 2018. De Raad van ministers, gevormd door de financiële ministers van alle lidstaten, heeft het voorstel van de Europese Commissie deze zomer niet overgenomen.


 
 
 
IMG
 
NVAO-accreditatie blijft een kat-en-muisspel
 
 
 
 
“Wij kijken wel degelijk naar de kwaliteit van docenten.” In de Kamer verdedigde NVAO-voorzitter Anne Flierman zich tegen de SP die de NVAO verwijt te veel naar de papieren werkelijkheid te kijken. Flierman waarschuwde wel dat zonder opleidingsaccreditaties de lastendruk niet afneemt.




 
 
IMG
 
Goede vooruitzichten creatief opgeleide
 
 
 
 
Creatief opgeleiden vinden opvallend snel een baan, zo bleek onlangs uit een inventarisatie van de Vereniging Hogescholen. “Het beeld van een eenzame schilder driehoog achter op een zolderkamer is totaal achterhaald,” zegt Arlette Kerkhof (HKU).


 
 
 
IMG
 
Besluit 30%-regeling uitgesteld
 
 
 
 
Het besluit over de 30%-regeling wordt doorgeschoven naar een nieuw kabinet. In brieven aan de Kamer stellen vele partijen dat het afschaffen van de regeling zeer negatieve effecten zal hebben op de internationale positie van Nederland.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Wijzig hier uw emailadres
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2017