• A
 • A
 • 1 maart - Het is een beproefde tactiek van ministers, bezuinigen onder het mom van investeringen. Maar worden die middelen eigenlijk wel op de beloofde manier besteed, en hoe kom je daar achter. Vaste columnist Lisa Westerveld spreekt over haar ervaringen met oud-minister Plasterk.
  (foto: Ken Teegardin)
  12 januari - Het zal mensen in het hoger onderwijs bekend klinken. Sinds de jaren negentig neemt vrijwel elk kabinet zich voor de lastendruk te verlagen. CDA-Kamerlid en ScienceGuide-columnist Pieter Omtzigt ziet hoe minister Kamp voorrekent hoe zijn ministerie hierin is geslaagd. Maar klopt die rekensom wel?
  20 december - Het hbo wordt onterecht afgeschilderd als het kleine broertje van de universiteit. Kersverse columnist Lisa Westerveld vindt dat het wo op het gebied van diversiteit en emancipatie nog veel kan leren van zijn partner in het hoger onderwijs.
  30 mei - Econometrist en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt blijft zich verbazen en geniet af en toe ook wel van de wijze waarop cijfers in de politiek een eigen rol gaan spelen. In de eerste aflevering van een serie columns gaat het om het getal 98% bij Wiebes. “Bijna 100%, dus dit gaat de goede kant op.”
  21 december 2015 - Frans Nauta gaat lesgeven en onderzoek doen in Silicon Valley. De oud-HAN-lector en ScienceGuide-columnist gaat er de kenniseconomie van de toekomst verkennen. “Ondanks het succes van Europa is de prangende vraag: kan het goed blijven gaan zonder drastische economische vernieuwing? Het antwoord is simpel. Nee, dat kan niet.”
  16 november 2015 - Wetenschap, Smart Industry en overheden worstelen met Big Data en de enorme ontwikkelingen daarin. Hoe ga je er mee om? Wat zijn kansen, wat risico’s? Columnist Pieter Omtzigt kijkt naar een concrete situatie die alle Nederlanders, hun bedrijven en organisaties raakt: de blauwe envelop.
  30 oktober 2015 - Het studievoorschot zorgt voor verwarring bij de fiscale regels voor ouders van studerenden. Staatssecretaris Wiebes legt de Kamer uit waar, hoe en of hun bijdrage aan het leenstelsel onder druk komt te staan als gift. “Of sprake is van het voldoen aan een natuurlijke verbintenis is afhankelijk van de feiten en omstandigheden.”
  16 september 2015 - Als je kunt leren van een vriend is dat voor beide een bevestiging van de band. Daarom is het wel zo aardig als Nederland kan leren van Israël, het land dat meer dan elk ander de eretitel ‘Start-up Nation’ verdient. Frans Nauta legt hun “simpel en geniaal” beleidsconcept voor dat geen ander land nog doorhad
  (foto: Risastla)
  14 augustus 2015 - Professor George Maat speelde een belangrijke rol in de identificatie van de slachtoffers van MH17. Toch werd hij door minister van der Steur ontslagen. Volgens Pieter Omtzigt is deze gang van zaken twijfelachtig en mag de academische wereld zich dat aantrekken.
  15 juni 2015 - Het mobieltje van Merkel. De geldstromen van de FIFA. Het aftappen van mailverkeer. ScienceGuide-columnist Pieter Omtzigt komt met zijn Europese rapport over de omgang met klokkenluiders en zal daarbij ook Edward Snowden als ‘getuige-deskundige’ spreken en laten optreden in Straatsburg.
  8 juni 2015 - Gisteren haalde de Koerdische HDP in Turkije de torenhoge kiesdrempel, waarmee de absolute meerderheid van Erdogan werd voorkomen. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt laat zien wat een kiesdrempel van tien procent in Nederland zou hebben betekend.
  5 november 2014 - Het studievoorschot “is een compromis tussen de VVD en GroenLinks, die samen onder de terrasverwarming in de tuin van een van de Kamerleden een deal gemaakt hebben,” schrijft onze columnist Pieter Omtzigt. De econometrist en CDA-Kamerlid is nog eens gaan rekenen.
  13 oktober 2014 - “Hij is de founding father van heel zijn vakgebied en daar verdien je zeker de Nobelprijs voor!” Sylvester Eijffinger reageert enthousiast op de bekroning van Jean Tirole, die hij vanuit gezamenlijke activiteiten en bezoeken in de USA en Toulouse kent.
  28 augustus 2014 - Slechte modellen kunnen een kabinet lelijk in de weg zitten. Columnist Pieter Omtzigt ziet bijvoorbeeld hoe Dijsselbloem met een strop van €280 miljoen zit vanwege een accijnsverhoging. Wetenschap leert de politiek toch, dat “slechte modellen gewoon tot slechte uitkomsten leiden.”
  4 juli 2014 - “Investeren in het eigen menselijk kapitaal is beter dan investeren in bakstenen. In Amerika is het heel normaal dat je een lening aangaat om je studie te betalen.” Prof. Eijffinger (UvT) is dan ook pro-studievoorschot. Alleen de gekozen opzet acht hij fataal voor de middengroepen en economische groei.