• A
 • A
 • 20 september - Te volle klassen, te veel werkuren, te weinig salaris. Ook de OECD laat volgens columnist Lisa Westerveld zien dat er iets gebeuren moet om de leraren in het primair onderwijs tegemoet te komen. De toegezegde €270 miljoen is “een mooi begin, maar het komt bij lange na niet in de buurt.”
  10 augustus - Bij columnist Ad de Graaf heerst de teleurstelling na het lezen van het position paper van de KNAW over het lerarentekort. De Graaf ziet oude voorstellen en voornemens terugkomen, maar mist een echte analyse. “Juist van een eerbiedwaardig orgaan als de KNAW verwacht je meer.”
  26 juni - In haar vaste column beschrijft Lisa Westerveld hoe lastig het is om als onderhandelende partij een standpunt in de Kamer in te nemen. Debatteren over het PO in onderhandelingstijd, het is geen sinecure.
  1 juni - Bij voorstellen om de ho-bekostiging aan te passen lijkt het te gaan om instrumenteel-technische keuzes, maar niets is minder waar stelt Ad de Graaf.
  11 mei - De Franse verkiezingen leggen volgens vaste columnist Ad de Graaf wederom een scheiding in de maatschappij bloot. Wat gaat het hoger onderwijs doen om dit gat te dichten? Over briefjes aan het kabinet en gescheiden werelden.
  1 maart - Het is een beproefde tactiek van ministers, bezuinigen onder het mom van investeringen. Maar worden die middelen eigenlijk wel op de beloofde manier besteed, en hoe kom je daar achter. Vaste columnist Lisa Westerveld spreekt over haar ervaringen met oud-minister Plasterk.
  31 januari - Volgens Ad de Graaf zijn de prestatieafspraken mislukt. Een belangrijke doelstelling, zoals het studiesucces verhogen in het hbo is niet gelukt. Bovendien zullen nieuwe kwaliteitsafspraken slechts leiden tot verdere bureaucratisering, omdat prestatiebekostiging nu eenmaal vraagt om precieze indicatoren.
  12 januari - Het zal mensen in het hoger onderwijs bekend klinken. Sinds de jaren negentig neemt vrijwel elk kabinet zich voor de lastendruk te verlagen. CDA-Kamerlid en ScienceGuide-columnist Pieter Omtzigt ziet hoe minister Kamp voorrekent hoe zijn ministerie hierin is geslaagd. Maar klopt die rekensom wel?
  20 december - Het hbo wordt onterecht afgeschilderd als het kleine broertje van de universiteit. Kersverse columnist Lisa Westerveld vindt dat het wo op het gebied van diversiteit en emancipatie nog veel kan leren van zijn partner in het hoger onderwijs.
  23 november 2016 - Vandaag publiceert Ad de Graaf zijn essay ‘Hogescholen voor een lerend leven: tijd voor een doorbraak’. Hij rekent daarin af met het ingesleten dogma: leven lang leren = deeltijd. Het hbo moet pragmatischer omgaan met de uitdaging, en kijken naar de levensfase waarin student zit.
  30 mei 2016 - Econometrist en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt blijft zich verbazen en geniet af en toe ook wel van de wijze waarop cijfers in de politiek een eigen rol gaan spelen. In de eerste aflevering van een serie columns gaat het om het getal 98% bij Wiebes. “Bijna 100%, dus dit gaat de goede kant op.”
  21 december 2015 - Frans Nauta gaat lesgeven en onderzoek doen in Silicon Valley. De oud-HAN-lector en ScienceGuide-columnist gaat er de kenniseconomie van de toekomst verkennen. “Ondanks het succes van Europa is de prangende vraag: kan het goed blijven gaan zonder drastische economische vernieuwing? Het antwoord is simpel. Nee, dat kan niet.”
  16 november 2015 - Wetenschap, Smart Industry en overheden worstelen met Big Data en de enorme ontwikkelingen daarin. Hoe ga je er mee om? Wat zijn kansen, wat risico’s? Columnist Pieter Omtzigt kijkt naar een concrete situatie die alle Nederlanders, hun bedrijven en organisaties raakt: de blauwe envelop.
  30 oktober 2015 - Het studievoorschot zorgt voor verwarring bij de fiscale regels voor ouders van studerenden. Staatssecretaris Wiebes legt de Kamer uit waar, hoe en of hun bijdrage aan het leenstelsel onder druk komt te staan als gift. “Of sprake is van het voldoen aan een natuurlijke verbintenis is afhankelijk van de feiten en omstandigheden.”
  16 september 2015 - Als je kunt leren van een vriend is dat voor beide een bevestiging van de band. Daarom is het wel zo aardig als Nederland kan leren van Israël, het land dat meer dan elk ander de eretitel ‘Start-up Nation’ verdient. Frans Nauta legt hun “simpel en geniaal” beleidsconcept voor dat geen ander land nog doorhad