• A
 • A
 • 1 december - In een brandbrief vragen twee topsectoren tegelijk aan staatssecretaris Martijn van Dam om de motie om het groen onderwijs onder te brengen bij OCW niet uit te voeren. Zij vrezen dat op OCW “veel minder inhoudelijke kennis aanwezig is van het groene kenniscomplex” dan traditioneel bij EZ.
  30 november - Piet Hein Donner heeft met zijn Cleveringa-rede het hoogleraarschap aanvaard in Leiden. “Na de aanslagen van vrijdag de 13e in Parijs en twee weken van angst, alarm en maatregelen…..staan we weer voor de keuze waar Cleveringa op duidt.” Want wat is diens “obediëren in der gerechtigheid” nu weer actueel!
  Opinie
  25 november - “De tijdelijkheid van onderzoeksgeld en de constante competitie voor een nieuwe beurs maakt van wetenschap een individuele strijd die haaks staat op de academie als levende gemeenschap.” Promovendi Daniëlle van Osch en Eduard Schmidt zien hang naar mainstream en risicomijding bloeien.
  19 november - “De academische vrijheid is blijkens de parlementaire geschiedenis niet ongrijpbaar. Geen waaier van rechten, geen puzzel.” Maar wat dan wel en hoe verhoudt zich deze vrijheid tot wetenschappelijke integriteit en professionele autonomie, vraagt HO-jurist Peter Kwikkers.
  Nieuwsbrief
  27 november - Meer keuzes, minder hagelslag, dat lijkt de uitkomst van de twee hoorzittingen over hoger onderwijs in de Kamer. Verder ook in deze Nieuwsbrief het VSNU-café met David van Reybrouck, drones van Inholland in de kas, tijdelijk geld zorgt voor risicomijding bij promovendi en het Psalter in Utrecht.
  20 november - Ongemakkelijke waarheden in het debat over studiesucces op Windesheim, ISO en ScienceGuide op zoek naar internationaal georiënteerde Lector van het Jaar. Sander Breur op zoek naar 'dark matter' in Italië en een voorzet van Jacques Delors voor het beroepsonderwijs. De Nieuwsbrief van 18 november.
  30 november - De hogescholen geloven allerminst dat het voorstel van de VO-raad voor de invoering van ‘een maatwerkdiploma’ een betere voorbereiding en aansluiting op het hoger beroepsonderwijs zou helpen. De VH vreest dat met maatwerkdiploma’s selectie aan de poort onvermijdelijk wordt.
  27 november - Veel bedrijven en organisaties werken samen met het programma ‘Eerst de Klas’. Zij geven de leraren in spe daarin een extra venster op de wereld en leren er zelf vooral ook van. “Ik beschouw mezelf hierdoor als een bofkont,” zegt verantwoordelijk manager hiervoor bij Philips Benelux, Jos Nelis.
  26 november - President Putin is not satisfied with the dynamics of reform in Russian science. In a meeting with the vice-president of the Russian Academy of Sciences, Ivan Dedov, he concludes that the integration of the work of scientists must be speeded up. “This is something we need to work on then.”
  23 november - As the Dutch EU-Presidency is nearing it has already published its ‘Knowledge and Innovation Calendar’. This contains all the events organised by Dutch knowledge institutes during the presidency of the Council of the EU in the first half of 2016.
  1 december - Zijn zwarte gaten net Russische poppetjes? Daar lijkt het wel op, volgens de nieuwe ontdekking van SRON. "Ik heb de elegantie van het Matroesjka-principe altijd aantrekkelijk gevonden," zegt Radboud-onderzoeker Peter Jonker, nu op 300 miljoen lichtjaar een cruciale waarneming is gedaan.
  30 november - “De wetenschap kan niet keer op keer gekort worden. Ondanks alle mooie woorden. Ik vind dat een grof schandaal, laat ik daar maar eerlijk in zijn.” Robbert Dijkgraaf vindt de Wetenschapsagenda een mooie aanleiding om nu dan toch eindelijk concreet te investeren in wetenschappelijk onderzoek.
  20 november - Frits van Oostrom was er verrukt over dat het Utrechts Psalter voor iedereen toegankelijk was. In een vraaggesprek met PG Kroeger van ScienceGuide ging hij uitgebreid in op dit unieke kunstwerk. Het Psalter is voor hem vooral een mirakel. “Het wonder is toch dat een groepje mensen zo rond het jaar 820 iets heel nieuws heeft gedaan.”
  18 november - De Nationale Opera viert haar 50 jarig bestaan met haar meest bejubelde productie ooit. Zij herhaalt een stuk over een slachting van onschuldige vrouwen door fanaten in Parijs: ‘Dialogues des Carmelites’ van Francis Poulenc.