• A
 • A
 • 22 mei - Het Kamerdebat over het Maagdenhuis heeft het hoger onderwijs meer schade toegebracht dan de luid beschimpte bezetters het al even luid beschimpte vastgoed van de UvA. De meeste fracties putten zich uit in niet terzake doende details en D66 moest zelfs diep door het stof door de Godwin der Godwins.
  21 mei - De roep om vragen voor de Wetenschapsagenda heeft ruim 11.000 inzendingen opgeleverd. Alexander Rinnooy Kan roept HBO, WO en kennisinstituten nu op de vragen “te adopteren” die variëren van ‘wat is de betekenis van niet?’ tot ‘wat kunnen politici leren van bonobo’s?’
  Opinie
  18 mei - Jerevan kijkt uit op weergaloos mooie Kaukasuspieken. Klom Europa ook naar grote hoogten van Hoger Onderwijs daar? Hier enkele observaties over de grote HO-conferentie en randverschijnselen die Europa zo leuk maken en Hoger Onderwijs ook, trouwens.
  18 mei - Bij zijn aantreden als de nieuwe GroenLinks-leider zei Jesse Klaver dat hij af wil van het “economische denken over alles”. Thijs van Reekum, filosoof en oud-ISO voorzitter, neemt de bewering van Klaver eens goed bij de kop. Kan dat leenstelsel wel door Klavers beugel?
  Nieuwsbrief
  20 mei - De strijd tussen koepels, studenten, bedrijfsleven en kabinet om accreditaties en prestaties is losgebarsten. Ook in deze Nieuwsbrief Hanze's label voor ondernemend opleiden, leren voorbij de school, input voor de Wetenschapsagenda van 3TU en onderweg met Abraham Kuyper.
  13 mei - Hoe worden hogescholen broedplaatsen van innovatie? Wat werkt echt bij selectie van talent voor het leraarsvak? Hoe pas je onderzoek op het HBO in in het onderwijs? Wat dragen kennis en technologie bij aan de Wetenschapsagenda? U leest dit alles én meer in de Nieuwsbrief van 6 mei.
  22 mei - Op 29 mei 2015 vindt het grootste duurzaamheidsevent in het hoger onderwijs plaats bij de Hogeschol Leiden. Het is de lustrumeditie van symposium Groene ICT en Duurzaamheid in combinatie met de SustainaBul Experience. Jan Peter Balkenende komt langs als extra inspirator daarvoor.
  22 mei - Meer docenten dankzij het leenstelsel? Voor lerarenopleidingen kon dat weleens te laat zijn. ‘‘Alle pabo’s zien momenteel het studentenaantal teruglopen,’’ zegt Joke Snippe (Marnix Academie). ‘‘Dat heeft deels te maken met het teruglopen van de werkgelegenheid door krimp. Maar nog belangrijker is dat studenten drie extra toetsen moeten doen.”
  21 mei - Science policy in The Netherlands should watch out for going in the wrong direction. TU Delft president Dirk Jan van den Berg warns for a focus on performance agreements while investments in research infrastructures seem to be out of question.
  13 mei - European universities were worried how the European Fund for Strategic Investments (EFSI) was going to work out for science. Now, Jean-Claude Juncker and Carlos Moedas gave a glimpse of their new plans. A new “Scientific Advice Mechanism” aims at an integrated approach to science-based policy making.
  22 mei - Een groep wetenschappers van de Vrije Universiteit heeft de eerste 11.700 vragen van de Nationale Wetenschapsagenda automatisch gecategoriseerd. Uit de analyse blijkt dat Nederlanders massaal vragen inleverden over onderwerpen als gezondheid, energie, big data, kunst en sport.
  21 mei - Volgens de KNAW moet er scherp aan de wind gezeild worden om de Nederlandse religiewetenschap en theologie in de toekomst goed op de kaart te houden. Beide velden worstelen al 20 jaar met bezuinigingen en versnippering. Kwaliteit en relevantie dreigen daardoor in gevaar te komen.
  15 mei - “There were no Greek astronauts. So I chose another path - astronomy.” Recent benoemd KNAW-lid, Chryssa Kouveliotou vertelt in een blog op de site van de NASA over haar fascinatie voor astronomie en de weg die zij heeft afgelegd om astrofysicus te worden.
  12 mei - “Kuyper zelf geeft ook al aan in 1880: ‘de moslim is welkom op de Vrije Universiteit’.” Geschiedenishoogleraar en kersvers tv-presentator George Harinck trekt parallellen tussen VU-oprichter Kuyper’s reis ‘Om de oude wereldzee’ en “de clashes die nu af en toe plaats vinden op de Vrije Universiteit.”
  @ScienceGuideEU voor het laatste internationale nieuws
   $(function(){
    $("#OVATQEHVWI").tweet({
     avatar_size: 35,
     count: 6,
     query: "from:ScienceGuideEU ",
     filter: function(t){ return ! /^@\w+/.test(t["tweet_raw_text"]); },
     template: function(i){return i["avatar"] +" " + i["user"] + " " + i["time"] + " " + i["text"]},
     loading_text: " ",
     refresh_interval: 60
    }).bind("loaded",function(){$(this).find("a").attr("target","_blank");});;
   });