• A
 • A
 • 21 november - “Om succes te boeken, moeten we het wel zo vormgeven dat het de bedrijven pakt die het nodig hebben.” Minister Dijsselbloem ziet heil in het koppelen van pensioenfondsen en verzekeraars aan ambitieuze start ups. Zij kunnen voorkomen dat jonge bedrijfjes vroegtijdig vastlopen.
  20 november - “Uitblinken is te lang een vies woord geweest.” Dat geldt ook voor zijn eigen OCW-ambtenaren, zegt Sander Dekker in VN. “Een blinde vlek” is dat, ook bij de linksige sleutelfiguren in het onderwijsveld, waarmee hij moet zien te werken. Maar klopt dat wel?
  Opinie
  12 november - In Berlijn was het feest, maar ook vol momenten van bedachtzaam, geroerd herinneren. De 83-jarige Gorbi kwam nog een keer langs. Eén jonge Nederlander sprak daar ook, over de noodzakelijke droom van “een ziel voor Europa”: Farid Tabarki van de Redactieraad van ScienceGuide. “Now is the time to reach out and create alliances.”
  7 november - “Bij sommige studies is het onderwijs zeer grootschalig. Is dat erg?” Studiepuntenkampioen en UvA-student Vincent de Haan herkent zich niet in het beeld uit de bundel ‘Waartoe is de universiteit op aarde?’ onder redactie van Ad Verbrugge (VU). “De auteurs lijken te denken dat studeren gratis is.”
  Nieuwsbrief
  18 november - Het was de week van Philae en Rosetta. Ook in de Nieuwsbrief voor de historische landing op komeet Chury, maar ook voor de discussie over academische lerarenopleidingen, digitaal toetsen voor betere HO-kwaliteit, Amsterdamse wereldtop in logica en dromen van "één ziel voor Europa."
  6 november - €4 miljard voor Nederlands onderzoek en onderwijs vanuit Europa. ScienceGuide schetst een hoofdlijnenplan. Verder ook in de Nieuwsbrief kleine HO-steden scoren het best, kwaliteit van campussen, robots in de hogeschool en de landingsplaats van Rosetta's Philae.
  21 november - Of het nu met je mobiel stemmen tijdens hoorcolleges is, of het gebruik van Google Glass bij onderzoek van bewegingswetenschappers, de invloed op het hoger onderwijs is duidelijk zichtbaar. “Mijn drijfveer is een bijdrage, als is het maar 0,5%, leveren aan de succeskansen van het toproeien.”
  20 november - Een vol Malieveld, gelegenheidscoalities over toegankelijkheid, schuld en rechtvaardigheid. KU-Leuven filosoof Thijs van Reekum, oud-ISO-voorman, diept nu voor de Senaat het denken van John Rawls uit: “Chances to acquire cultural knowledge and skills should not depend upon one’s class position.”
  14 november - Philae has landed on comet Churyomov-Gerasimenko. One of it's founders talks about the #CometLanding. Also in this week's On the Agenda, the OECD about the benefits of better professional training, research quality at Brazilian universities and Chile sets an example in spurring innovation.
  13 november - Lame duck? On the contrary it seems. Barack Obama shows himself tob e the ‘Neelie Kroes of the USA’. His revolutionary proposals to open up the internet for all aim to focus on its role as a gamechanger in innovation, knowledge-sharing and entrepreneurial succes. "No blocking. No throttling. No paid prioritization. Increased transparency."
  20 november - Uitgeverij Springer en de VSNU hebben een onderhandelingsakkoord bereikt over de transitie naar Open Access. Staatssecretaris Sander Dekker reageert enthousiast: “Heel goed om te horen dat uitgeverij Springer zijn verantwoordelijkheid neemt.”
  20 november - Welke veranderingen zijn noodzakelijk in de financiële wereld? Wat is de taak van de controller? En kun je blind vertrouwen op het oordeel van de accountant? Prof. dr. Jaap Koelewijn legt het op tafel bij een nieuwe HAN Pitstop voor MKB’ers die scherp en snel kennis tanken willen bij praktijktoppers.
  17 november - Wat kunnen de creatieve en vaak zeer ondernemende jongeren uit het kunstonderwijs bijdragen aan groei, innovatie en meer banen? In het AWTI symposium ‘Innovatie werkt!’ zal HKU-voorzitter Jules van de Vijver voorbeelden en inspiratiebronnen daarvan laten zien
  13 november - Om half drie komt op het Malieveld het ‘moment supreme’: Jet Bussemaker als laatste spreker op de studentendemo tegen haar afschaffing van de basisbeurs. Waarom doet een minister zich zoiets aan? “Hoe voller het Malieveld, hoe groter het standbeeld, dat een minister later krijgt van een bewonderend Vaderland.”
  @ScienceGuideEU voor het laatste internationale nieuws
   $(function(){
    $("#WJEVRNEJJP").tweet({
     avatar_size: 35,
     count: 6,
     query: "from:ScienceGuideEU ",
     filter: function(t){ return ! /^@\w+/.test(t["tweet_raw_text"]); },
     template: function(i){return i["avatar"] +" " + i["user"] + " " + i["time"] + " " + i["text"]},
     loading_text: " ",
     refresh_interval: 60
    }).bind("loaded",function(){$(this).find("a").attr("target","_blank");});;
   });