• A
 • A
 • 16 april - “Gelukkig hebben we hier veel ‘competente rebellen’ die elkaar scherp houden.” Jet Bussemaker schetst kernpunten van haar komende ‘wetenschapsvisie’, uitgedaagd door Science in Transition. Zij vraagt aandacht voor input uit Europa, het HBO-onderzoek, meer gender-balans en tempo maken.
  15 april - De verschillen in onderzoekprestaties in Europa zijn groot. Volgens de European Research and Innovation Area Board (Eriab) moet de Europese Commissie in beleidsplannen daarmee rekening houden. UM-rector Luc Soete pleit voor onderscheid tussen goed en minder presterende landen.
  Opinie
  9 april - De academische vrijheid is een groot goed. Maar zij is ook “een vlaggenschip waarop in de WHW het geschut is vergeten,” zegt WHW-opsteller en onderwijsjurist Peter Kwikkers. Daardoor heeft OCW het bijvoorbeeld lastig met de omgang met de Islamitische Universiteit. Hoe zou een goede aanpak er uit zien?
  24 maart - Een oproep van onderwijsmensen tegen 'minder, minder' en voor "een samenleving die laat voelen dat iedereen is uitgenodigd en uitgedaagd om bij te dragen met zijn of haar talent, kennis en inzet," krijgt brede steun, ook van politici uit de Kamer.
  Nieuwsbrief
  15 april - WHW-expert Peter Kwikkers noemt de academische vrijheid "een vlaggenschip zonder geschut". Daarnaast ook in de Nieuwsbrief de nadruk op cognitie bij matching, Google Maps in 1832, de toekomst van de publieke omroep en veel inspiratie uit de Hannover Messe.
  9 april - André Kuipers roemt 'pioniers' op bezoek bij Pabo Inholland. Verder in de Nieuwsbrief ook de terugblik van Kristel Baele op haar werk bij de HAN, Prins Constantijn port ICT-studenten op in ambitie, kritische reflectie op WRR-advies en je mobiel opladen met een plant.
  18 april - De Europese verkiezingen komen er aan, en dus legt de Vereniging Hogescholen de belangrijkste vragen voor het HBO op tafel. Moet een buitenlandse studie verplicht? En krijgen we een uniforme EU-beurs? Daarover kunt u op 24 april in debat met de Europarlementariërs
  17 april - Vanaf september 2014 kunnen studenten de academische master Leisure Studies volgen aan de NHTV. Zij is de eerste hogeschool die zoiets mag aanbieden. De master is geaccrediteerd door de NVAO en levert een formele, erkende Nederlandse academische titel.
  14 april - Research shows, British student will be repaying loans into their 50’s. Also in this week’s On the Agenda: best practices around MOOCs, why poor countries don’t invest in R&D and the latest glimpses of innovation at the Hannover Messe.
  28 maart - One size doesn’t fit all: there is a need for variety in learning and eLearning. Also in this week’s ‘on the agenda: Manchester students protest about self-serving economics degrees, requesting a module on Bubbles, Panics and Crashes.
  18 april - Onderzoekers van de Universiteit Twente zijn door Twitter vanuit dertienhonderd aanvragen geselecteerd voor de Twitter data grant. De onderzoekers van de UT gaan zich met Twitter data richten op de analyse van campagnes om het bewustzijn van kankerscreening te verhogen.
  18 april - Een van de laatst levende dodo’s maakte in 1647 de overtocht van Mauritius naar Japan om als relatiegeschenk voor Japanse edelen te dienen. De dodo kon dus, in tegenstelling tot wat tot nog toe werd gedacht, lange zeereizen overleven, blijkt uit onderzoek van de UvA
  1 april - “In elke grap schuilt een kern van waarheid.” De Hogeschool Rotterdam geeft het zelf toe na vele reacties van ongeloof: ze worden niet ‘Hogeschool Randstad’. En die kern van waarheid? Dat is zowel de ambitie “de beste hogeschool van de Randstad te worden,” als de nadruk dit in samenwerking waar te maken.
  24 maart - Tellen blijft een kunst en een ambacht. Goedkoop peilen via internet geeft bijvoorbeeld slechtere prognoses dan ouderwetse ‘exit polls’. De fouten bij de Raadverkiezingen leren ons weer veel daarover, zegt Pieter Omtzigt. Onderzoeksbureau IPSOS moet dan ook “het lek boven krijgen.”
  @ScienceGuideEU voor het laatste internationale nieuws
   $(function(){
    $("#RJXQAACKWK").tweet({
     avatar_size: 35,
     count: 6,
     query: "from:ScienceGuideEU ",
     filter: function(t){ return ! /^@\w+/.test(t["tweet_raw_text"]); },
     template: function(i){return i["avatar"] +" " + i["user"] + " " + i["time"] + " " + i["text"]},
     loading_text: " ",
     refresh_interval: 60
    }).bind("loaded",function(){$(this).find("a").attr("target","_blank");});;
   });