• A
 • A
 • 8 februari - Grootstedelijke hogescholen moeten de grootste klappen opvangen bij de daling van de HBO-instroom. Opvallend is dat Windesheim en Hogeschool Rotterdam groei behouden. Buiten de Randstad is de krimp relatief minder sterk, al valt Stenden fors terug.
  5 februari - Het Duitse MKB slaat met onderwijsminister Johanna Wanka de handen ineen om 10.000 jonge vluchtelingen op te leiden en aan de slag te zetten in de ambachtelijke bedrijven. "Zo kunnen we ons tekort aan vakmensen toch wat verminderen," zegt de voorzitter van de werkgevers.
  Opinie
  3 februari - Het Kamerdebat over de ‘Wet Versterking Bestuurskracht’ gaat vandaag de tweede termijn in. De jongeren van het CDA en de CU roepen op studenten centraler te stellen. Vinden zij weerklank in de Kamer voor het plan om ook een student in benoemingscommissies te zetten?
  21 januari - De studentenorganisaties pleiten samen bij Kamer en kabinet voor 'lucht'. Ruimte en tijd om zich te ontplooien, ook in nieuwe, maatschappelijke rollen en burgerschap. Dat wordt ingeperkt door regels rond collegegelden en dat kan anders, zeggen LKVV, LSVb, ISO en collega's,
  Nieuwsbrief
  2 februari - De zoektocht naar een boegbeeld voor het nieuwe NWO is begonnen. Verder ook in de Nieuwsbrief het domino-effect voor excellentie, de NVAO ziet een omslag in kwaliteit, TU-experts over uitdagingen van Smart Industry, het JoJo-effect bij afvallen en de Britse onderwijsminister tegen de Brexit.
  14 januari - De eerste Nieuwsbrief van 2016 met Obama in Hannover, Josephine Lappia die promoveerde op docentschap in honoursonderwijs, de VU met een nieuwe aanpak voor de lerarenopleiding, vier lectoren gaan op voor titel Lector van het Jaar en alles wat er op de agenda staat voor 2016 in onderzoek, onderwijs en innovatie.
  8 februari - Signalen over de afstemming arbeidsmarkt-onderwijs geven te denken. Nogal diverse sectoren als games en psychologie laten zien, dat heldere data en verbindingen met opleidingen niet vanzelf spreken. Toch willen de universiteiten af van toetsing daarvan, maar OCW denkt daar anders over.
  5 februari - Prof. dr. Bert van den Brink wordt per 1 augustus 2016 de nieuwe Dean van University College Roosevelt in Middelburg. De politiek filosoof is een specialist in de kernwaarden en fundamenten van het liberalisme en de wijze waarop onder meer in China daarmee omgegaan wordt.
  4 februari - Internationalization within education will always be focused on “mobility, languages, and content”, but it will also be challenged by the task to “convert allophobia into allophilia, in order to be succesful both socio-culturally and economically in tomorrow’s space and time,” says prof J.A. Bruijn.
  29 januari - The USA is preparing its HE and R&D for a massive presence and input into “ the world’s leading trade fair for industrial technology”, the Hannover Messe. As President Obama will be the first US leader in history to open this leading global event of knowledge and innovation, much is at stake.
  5 februari - Wereldwijde infectieziekten kunnen zeer snel toeslaan en van aard veranderen door de globalisering en intensieve landbouw. Soms verrassend interdisciplinair werk is nodig om epidemieën als zika en ebola niet alleen tijdig te ontdekken en bestrijden, maar vooral voor te zijn. Grote kenner David Heymann analyseert hoe.
  5 februari - De alliantie van TU Delft, Erasmus en de Universiteit Leiden gaat met een grote Europese subsidie ruim negentig internationale postdocs aan het werk zetten. “Samenwerking met niet-academische partners kan voor deze postdocs nieuwe loopbaanperspectieven openen,” zegt TU Delft-rector Karel Luyben.
  21 januari - Avans-lector Bas Vogelvang is de Lector van het Jaar. ISO en ScienceGuide huldigden hem op de Dag van de Excellentie in Groningen als "iemand die op een van de meest complexe dossiers landen bij elkaar brengt en weet te inspireren tot vernieuwing van hun onderwijs."
  19 januari - Louise Gunning is door de stuurgroep van de kenniscoalitie benoemd tot nieuwe voorzitter van de Nationale Wetenschapsagenda. Zij zal in die rol de vertaling van die agenda in de profilering van universiteiten en hogescholen en de ontwikkelingsrichting voor onderzoeksinstituten moeten aanwakkeren.