• A
 • A
 • 22 juli - Minister Bussemaker daagt het hoger onderwijs uit stappen te zetten op het gebied van internationalisering. Stenden loopt met vier international campussen al voorop en lector Robert Coelen denkt dat er nu echt over internationalisering gedacht kan worden.
  17 juli - Terwijl de landelijke werkloosheid terugloopt, is bij recent afgestudeerden nog altijd een stijging te zien. Dat blijkt uit cijfers het ROA en de Universiteit Maastricht. Sinds het begin van de crisis is het aantal werkloze WO en HBO-gediplomeerden opgelopen tot 10%.
  Opinie
  23 juni - Is het Strafhof in Den Haag een instrument van het Westen tegen Afrika? Prof. Tom Zwart (UU) schetst hoe dialoog tussen Afrika en Westerse landen aan De Haagse Hogeschool percepties en spanningen zowel helpt agenderen als wegnemen.
  18 juni - “Ik durf te voorspellen dat Estland het nieuwe Finland wordt.” De reis van de Stichting van het Onderwijs naar Finland en Estland zet secretaris Patrick Banis aan het denken. Wat leren we van de teruggang bij de Finnen en de opgang van de Esten?
  Nieuwsbrief
  11 juli - Nizar el Azouzi haalde als 12-jarige een MOOC-diploma van Wellesley. Op ScienceGuide blikt hij terug en krijgt de complimenten van Bussemaker. Ook in de Zomernieuwsbrief de Nederlandse wereldtop in onderzoek, creatieve industrie als hefboom en een zwart gat als muis op de maan.
  9 juli - Wat gaat het Toekomstfonds voor innovaties in R&D en slimme duurzaamheid eigenlijk opleveren? Verder ook in de Nieuwsbrief de NVAO-oordelen over de geesteswetenschappen, Coursera als Amazon van de kennis, mythes rond migratie ontkracht en HAN-diëtisten helpen Oranje aan winst.
  23 juli - Het beeld dat vmbo-leerlingen niet leren lezen en schrijven verdient bijstelling. Vorderingen van meertalige leerlingen zijn juist beter dan gedacht. Als meertalige vmbo’ers een hogere woordenschat zouden hebben, dan presteerden ze zelfs beter dan eentalige leerlingen, zo blijkt uit Amsterdams onderzoek.
  21 juli - De Politie eenheid Den Haag en Hogeschool Leiden gaan samen starten met een duale opleiding Toegepaste Psychologie, speciaal voor agenten. Deze opleiding is bedoeld om de specifieke deskundigheid te verbeteren bij het beïnvloeden van menselijk gedrag.
  23 juli - In 2050, a football team composed of fully autonomous humanoid robots will play against human soccer team winner of the FIFA World Cup. And it is going to win. This may still seem like science fiction to the general population, but, for 4000 engineers and scientists from about 45 countries participating in the RoboCup 2014, the biggest robotics event in the world it is only a matter of time.
  21 juli - Astronomers routinely use the crisp view of NASA's Hubble Space Telescope to study all kinds of intricate details in galaxy clusters. By now you would think they've seen it all, but nature always has new surprises in store.
  ScienceGuide Top 10
  18 juli - De meeste impact door inspiratie, door krachtig beleid, door visie. Wie heeft zich daarmee onderscheiden? Die vrouw of man moet de nummer 1 van de ScienceGuide Top 10 van 2014 worden. En u gaat ons daarbij voeden met de namen van uw rolmodellen, mannetjesputters en inspiratoren!
  18 juli - Olie uit biomassa heeft vaak minder kwaliteit dan ruwe olie. Een nieuwe katalysator van de Universiteit Twente brengt biobrandstof nu op een veel hoger kwaliteitsniveau. De techniek is uitverkozen in een onderzoeksprogramma dat meewerkt aan de Europese ‘2020’ doelstelling.
  16 juli - Dat regelmatig bewegen goed is voor de lichamelijke gezondheid is algemeen bekend. Maar is het ook goed voor het geheugen? Maria Hopman, hoogleraar inspanningsfysiologie van het Radboudumc, onderzoekt de invloed van bewegen op het geheugen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.
  11 juli - Merkel zou Mark Rutte gevraagd hebben Herman van Rompuy op te volgen. Er is veel reden voor hem om hier serieus op in te gaan. Niet in het minst vanwege zijn lange termijn visie die hij enige jaren geleden in Brussel uiteenzette en als essay op ScienceGuide publiceerde. “Ik zou het vuur redden.”
  1 juli - Landen met een goede naam over hun mensenrechten reageren vaak geïrriteerd als zij dan toch onder kritiek komen te liggen. Vooral Nederland doet dan al gauw aangebrand en verontwaardigd, laat het proefschrift van Jasper Krommendijk (UM) zien.
  @ScienceGuideEU voor het laatste internationale nieuws
   $(function(){
    $("#JHGDEJHYGB").tweet({
     avatar_size: 35,
     count: 6,
     query: "from:ScienceGuideEU ",
     filter: function(t){ return ! /^@\w+/.test(t["tweet_raw_text"]); },
     template: function(i){return i["avatar"] +" " + i["user"] + " " + i["time"] + " " + i["text"]},
     loading_text: " ",
     refresh_interval: 60
    }).bind("loaded",function(){$(this).find("a").attr("target","_blank");});;
   });