• A
 • A
 • 16 april - Gaat het bij de prestatieafspraken nog wel om de kwaliteit in de collegezaal? Ernstjan van Doorn ziet een spagaat bij OCW tussen meetbare resultaten en echt kijken waar het in het onderwijs om gaat. “Laat de minister vooral uitspreken dat ze studenten en medewerkers ziet als mensen.”
  15 april - “Een zure smaak in de mond” heeft Karl Dittrich (VSNU) bij de Wetenschapsagenda en HO-strategie van Rutte-II. “Ondanks onze grote kwalitatieve prestaties en gedrevenheid moet alles binnen dezelfde budgetten" zei hij tegen Duitse WO-collega’s in Maastricht. En Rik Torfs is “een populist” waar we niet naar moeten luisteren.
  Opinie
  13 april - “Benoem een vooraanstaande hoogleraar, met uitgebreide kennis van de UvA-structuren, tot interim-voorzitter.” Jaap Oosterwijk, betrokken UvA-student schrijft een brief aan de Raad van Toezicht. Hij pleit er onder andere voor dat Dymph van Den Boom tijdelijk aanblijft als rector.
  13 april - De kwestie Stapel heeft in het WO de aandacht volop gevestigd op het borgen van onderzoeksdata. Maar hoe gaat dit in het HBO? Jan Baljé van de Hanzehogeschool waarschuwt dat die data niet zomaar mag verdampen. “Het is van belang dat het beheer van onderzoeksdata op een hoger plan wordt gebracht.”
  Nieuwsbrief
  15 april - De Nieuwsbrief van 15 april met veel aandacht voor FOM, de Hanzehogeschool en Koen Geurts op de Hannover Messe. De mogelijke opvolgers van Louise Gunning bij de UvA, studieloopbaanbegeleiding in Rotterdam en een Japanse universiteitspresident die de strijd aanbindt met de smartphone.
  10 april - De verwachtingen van Alexander Rinnooy Kan en Beatrice de Graaf voor de Wetenschapsagenda. De karikatuur van het rendementsdenken. Studenten en ondernemers samen tegen HO-koepels en vijftig jaar Martin Luther King als eredoctor aan de VU. Lees dit en meer in onze Nieuwsbrief van 8 april.
  15 april - Kans op werk op niveau ligt voor het oprapen voor wie onderwijsopleidingen in het HBO volgen en voor natuur en techniek in het WO. Het Onderwijsverslag 2014 laat tegelijk zien dat de HBO’ers uit ‘gedrag en maatschappij’ zeer slecht scoren en de technici uit het HBO moeten oppassen.
  15 april - Studieloopbaancoaching moet veel meer gaan over wat je als student bent en wilt worden. Nu is het nog te veel een instrument om te controleren of studenten wel hun best doen. John Beentjes kijkt op de Hogeschool Rotterdam hoe dit beter kan. "Het is iets waar je echt mensenkennis voor nodig hebt."
  9 april - Kiyohito Yamasawa, the president of Shinshu University is waging war against the smartphone. At a speech for 2.000 new freshman at his college he told them to either ditch their smartphone or quit university. Smartphones are “nothing more than poison to intelligence, personality and creativity.”
  8 april - Harvard and MIT may well be among the first institutions to offer MOOCs on a large scale since 2012. What did this bring them so far? A new study finds that “a slight majority of MOOC takers are seeking certification, and many participants are teachers.”
  10 april - De provincie Groningen investeert fors in de Energy Valley en wil toonaangevend zijn in vraagstukken rond duurzame energievoorziening. Ook de Hanzehogeschool draagt daar met de Energy Academy en een Center of Expertise aan bij. Op de Wissenstag in Hannover tonen zij hun best practices.
  10 april - Onderzoekers van FOM-instituut AMOLF en Stanford hebben een nieuwe methode ontwikkeld om driedimensionale afbeeldingen te maken van ultrakleine objecten. “We gebruiken de nieuwe techniek nu voor het ontwerpen van efficiënte zonnecellen en er liggen mogelijkheden voor nieuwe led-verlichting.”
  9 april - De data science die de oceaan aan data over gezondheid bij overheden, bedrijven en burgers transformeert in een zee van kennis wordt steeds belangrijker. Leidse informaticus Aske Plaat gaat in zijn oratie daarom in op de relatie van deze ontwikkeling met de bestrijding van Ebola en de gebreken daarin.
  15 april - Binnen de UvA is verdeeldheid over het wel of niet aanblijven van het CvB. Vanuit de Faculteit Rechten is zelfs een massale oproep gedaan aan studenten en medewerkers het collegebestuur te steunen. Decaan Edgar du Perron fluit zijn communicatie-afdeling nu terug.
  14 april - De studentenvereniging Anatolia organiseert bij de VU een debat over de vreselijke gebeurtenissen in Armenië, precies 100 jaar geleden. Dat kan natuurlijk, maar de datum is wel een provocatie, want 24 april is de ‘4 mei’ der Armeniërs en het CvB vraagt zich inmiddels ook af of niet de verkeerde spreker voor het verkeerde event komt opdraven.
  @ScienceGuideEU voor het laatste internationale nieuws
   $(function(){
    $("#TUXIUUXFTY").tweet({
     avatar_size: 35,
     count: 6,
     query: "from:ScienceGuideEU ",
     filter: function(t){ return ! /^@\w+/.test(t["tweet_raw_text"]); },
     template: function(i){return i["avatar"] +" " + i["user"] + " " + i["time"] + " " + i["text"]},
     loading_text: " ",
     refresh_interval: 60
    }).bind("loaded",function(){$(this).find("a").attr("target","_blank");});;
   });