• A
 • A
 • 18 september - Het gonst in Den Haag rond. Het kabinet slaagt er al bijna en jaar niet in een nieuwe voorzitter te vinden voor TNO. Het kenniscentrum dat de brug slaat tussen HO en bedrijfsleven botst op twee ministers tegelijk, Henk Kamp en Ronald Plasterk met zijn ‘Balkenende -30%’ norm.
  17 september - In de begroting van EZ zit een forse bezuiniging op onderwijs. De ‘groene opleidingen’ van de topsector Agri&Food moeten fors inleveren. Ook het kenniscentrum Aequor krijgt klappen. Het gaat van €7,7 mln naar €1,9 mln ondersteuning van minister Kamp.
  Opinie
  12 september - Internet verlaagt maatschappelijke transactiekosten en de kosten verbonden met het regelen van samenwerking dramatisch. Het dwingt ondernemingen dan ook de interne transactiekosten te verlagen, zegt lector Frans van der Reep van Inholland. Is dit een 'piranha economie'?
  12 september - "Het hoge woord is er uit: minister Bussemaker wil af van loting voor fixusstudies en overgaan op decentrale selectie. Is zo weinig meer over van ons vertrouwen in het vwo diploma?" Het is dan aan de individuele student dit vertrouwen terug te winnen, zegt UvA-onderzoeker Sicco de Knecht.
  Nieuwsbrief
  16 september - Samen leren betekent ook samen regeren. Wordt Haags lerarenbeleid inderdaad geoutsourced naar jonge docenten? Verder ook in de Nieuwsbrief hoe R&D en universiteiten omgaan met Rusland, wie volgt Jet de Ranitz op en een nieuwe stap voor duurzame ICT-oplossingen.
  10 september - Leonard Geluk vertrok van het MBO naar De Haagse Hogeschool. In de Nieuwsbrief van 4 september vertelt hij over zijn eerste ervaringen. Verder ook nog operadiva Jennifer Barnes over talent ontdekken, inspiratie van de Lector van het Jaar en de façade van kennis in Noord-Korea.
  18 september - De Tegenbegroting van de SP liet op zich wachten in de APB, maar nu zij er is, is deze ook interessant. Er wordt geïnvesteerd in schoolgebouwen en 'plofklassen' in het PO, maar het HBO krijgt een lelijke streep door de rode rekening.
  16 september - Nederlandse universiteiten blijven behoren tot de wereldtop en stijgen daarin zelfs verder. In de top 100 stijgt de UvA van plaats 58 naar 50. 12 van de 13 WO-instellingen horen bij de 250 hoogst gerankte ter wereld. Bovendien weten onze universiteiten gedurig verder tot de top door te dringen.
  15 september - Teachers are told they are the problem ánd the solution in the development of schools in Finland. “Do not ask the ones about to drown to swim faster,”says Tommi Laitio, Director of Youth Affairs in Helsinki. “Schools are still very much their own islands. Teachers deserve more.”
  10 september - Jean-Claude Juncker surprises at the official presentation of the European Commission. Each member of his team received a letter with personal instruction. What can be expected for education, R&D, skills and employment.
  Lector van het Jaar
  27 augustus - Ook in 2014 gaan het ISO en ScienceGuide op zoek naar de Lector van het Jaar. Op de Summit Excellentie van Sirius en de HvA op 2 oktober zal de lector die het meest heeft bijgedragen aan meer uitdaging van studenten en hun talentontwikkeling worden gehuldigd. Wie van uw hogeschool draagt u voor?
  15 september - “In termen van ‘value for money’ zijn Nederlandse wetenschappelijk onderzoekers wereldwijd ongeëvenaard.” zegt FOM-voorman Wim van Saarloos. “Maar met de geringe en nog steeds afnemende aandacht voor bèta-disciplines wijken wij opzienbarend af van de belangrijkste concurrenten.”
  15 september - Plek ’J’. Daar zal de Rosetta binnenkort zijn lander Philae op de ‘Chury’ komeet laten landen. De ESA vond dat stukje bodem het minst riskant. ‘J’ zit aan de ‘kop’ van de komeet, “een mooie maar dramatische wereld, wetenschappelijk opwindend.”
  16 september - Het is een van de beter bewaarde geheimpjes van Den Haag. De PvdA-minister van OCW is al vele jaren dik met de CDA-werkgevers bobo in de Malietoren. Heel wat plannen maakten zij al samen, al tijdens Paars-II. Werkt dat nu nog door in het HO-beleid?
  10 september - Inholland won haar en de AHK was “verdrietig maar trots”. Wie wordt dan nu de nieuwe kunstpaus in Amsterdam? Pieter Hilhorst? Kristel Baele? Roberta Alexander?
  @ScienceGuideEU voor het laatste internationale nieuws
   $(function(){
    $("#BVXIPMNXFQ").tweet({
     avatar_size: 35,
     count: 6,
     query: "from:ScienceGuideEU ",
     filter: function(t){ return ! /^@\w+/.test(t["tweet_raw_text"]); },
     template: function(i){return i["avatar"] +" " + i["user"] + " " + i["time"] + " " + i["text"]},
     loading_text: " ",
     refresh_interval: 60
    }).bind("loaded",function(){$(this).find("a").attr("target","_blank");});;
   });