• A
 • A
 • De nieuwste aanwinst voor de Zernike campus, de Energy Academy Europe, werd woensdag geopend. Het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland moet de samenwerking op het gebied van duurzame energie tussen de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de regio bestendigen.
  Instituten
  29 mei - De prestatieafspraken waren onder andere bedoeld om zo veel mogelijk studenten zo snel mogelijk op de juiste plek te krijgen. Het opnemen van een zogenaamde ‘tweedekans’ student gaat echter gepaard met financiële tegenvallers, die onevenredig verdeeld zijn over de instellingen. Het ministerie komt met mogelijke oplossingen.
  23 mei - “Ons begrip van hoe minuscuul kleine beslissingen ons leven drastisch kunnen veranderen is in een paar decennia sterk ontwikkeld.” Kersvers lector van de HKU Hartmut Koenitz benadrukte in zijn lectorale rede hoe belangrijk interactive narrative design gaat worden voor ons begrip van een complexe wereld.
  18 mei - Eind 2015 ging in de bergen bij Rome één van de grootste ondergrondse laboratoria ter wereld van start. XENON1T is inmiddels anderhalf jaar op zoek naar donkere materie. De gezochte deeltjes zijn nog niet gevonden, maar “we zijn er trots op dat we in de voorhoede van de race zitten,” zegt Elena Aprile (Columbia University).
  Heelal
  26 april - Als het aan Donald Trump ligt, gaan onderzoeksinstituten als het Environmental Protection Agency zware tijden tegemoet. Op sociale media heeft zich verzet ontpopt onder de vlag van alternatieve Twitter-accounts als @ActualEPAFacts en @RogueNASA. Maar zitten daar daadwerkelijk medewerkers van NASA en EPA achter?
  19 oktober - Na het succes van Philea en Rosetta is de ESA – nu in samenwerking met de Russen – bezig om de Schiaparelli lander veilig op Mars neer te zetten. Doel: kijken of er tekenen van leven zijn. Vandaag zet Schiaparelli als alles goed gaat voet aan de grond op Mars.
  Praktijk
  23 mei - De permafrost op Spitsbergen smelt en dat leek even een bedreiging voor ’s werelds grootste zadenbank. De opslag voor zaden van bijna een miljoen plantensoorten is tegen veel bestand, maar hier hadden de beheerders niet op gerekend.
  18 mei - In 2013 muntte Koning Willem-Alexander de term participatiesamenleving. Wat heeft dat de afgelopen jaren betekent voor de verzorgingsstaat? Inholland-lector Thomas Kampen ziet hoe de verhoudingen tussen professionals en burgers in de zorg aan het veranderen zijn.
  17 mei - De vraag hoe de maatschappelijke waarde van hogescholen verbeterd en duidelijk gemaakt moet worden leverde bij een bijeenkomst op de Haagse Hogeschool en gebalanceerd duw- en trekspel op. Zijn valorisatie en impact wel de maatstaven en hoe goed betrekken hogescholen de maatschappelijke partners?
  Visie
  22 mei - Is het erg dat robots in huis continu meeluisteren met wat er gezegd wordt? Dat was zo maar een van de vragen op de ‘TILTing perspectives’ conferentie aan de Tilburg University waar de invloed van techniek op de maatschappij centraal stond.
  18 mei - “Het combineren van ouderschap en studie kan net zo goed als topsport gezien worden.” In het hbo valt 75% van de studerende moeders uit, daarom willen zij meer aandacht voor dit probleem. Studerende moeders willen net als topsporters ook een aangepast flexibel studieprogramma.
  1 mei - De VSNU en Oxford University Press hebben geen overeenkomst kunnen bereiken voor de toegang tot wetenschappelijke tijdschriften. Voor de VSNU was het uitgangspunt de transitie naar open access zonder daar dubbel voor te betalen. Vooral de medische wetenschap wordt hierdoor getroffen.
  Innovatie
  11 mei - De Europese Unie dreigt in 2018 de stekker uit het programma Europractice te trekken. 'Doodzonde' zeggen de technische universiteiten. Het EU-programma helpt universiteiten om op kleine schaal prototypes van chips te ontwerpen, fabriceren en testen.
  4 mei - Groningen heeft al 32 jaar een stedenband met Tianjin, een stad met 11 miljoen inwoners aan de oostkust van China. Maar wat gebeurt daar precies mee?. De Hanzehogeschool geeft daar nu met partners in het Chinese hoger onderwijs handen en voeten aan.
  30 maart - Schaal het Techniekpact op en investeer €1 miljard in onderzoek en innovatie. Dat is de belangrijkste inzet van de industriecoalitie waar FME, de Koninklijke Metaalunie, Bouwend Nederland en de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche Uneto-Vni deel van uitmaken voor het regeerakkoord.