• A
 • A
 • Op de dag van de hoorzitting tussen Elsevier en de universiteiten over de openbaarmaking van hun contracten heeft ScienceGuide de hand weten te leggen op de overeenkomst. In de afspraken tussen partijen lijkt het er op dat de uitgever er alles aan doet om de weg naar Open Access zo lang en onaantrekkelijk mogelijk te maken.
  Instituten
  21 maart - Vorig jaar werd hij al in Europa gelauwerd, nu krijgt topambtenaar Robert-Jan Smits ook in Nederland erkenning voor zijn inzet voor de wetenschap. De directeur-generaal Onderzoek en innovatie van de Europese Commissie ontvangt de Akademiepenning van de KNAW.
  9 maart - Mensenhandel is een miljardenindustrie in Eritrea en het regime in het Oost-Afrikaanse land speelt daar welbewust een grote rol in. Mirjam van Reisen (Universiteit Leiden) concludeert na meer dan vijf jaar veldwerk dat in Eritrea een goed lopende ‘industrie’ bestaat met een geschatte omzet van €1 miljard.
  6 maart - Overheden en bedrijven zijn onvoldoende voorbereid op cyberdreigingen door hackers. Onderzoekers van Rathenau Instituut laten zien dat Nederland als ICT-intensieve economie een aantrekkelijk doelwit is. Het versterken van de cybersecurity moet volgens hen meer prioriteit krijgen.
  Heelal
  19 oktober - Na het succes van Philea en Rosetta is de ESA – nu in samenwerking met de Russen – bezig om de Schiaparelli lander veilig op Mars neer te zetten. Doel: kijken of er tekenen van leven zijn. Vandaag zet Schiaparelli als alles goed gaat voet aan de grond op Mars.
  28 september - Op dertig september komt de missie van Rosetta eindelijk ten einde. Dan wordt zij op komeet 67P herenigd met Philae. De lander werd onlangs eindelijk gevonden. “Een hele opluchting,” zegt Koen Geurts van DLR. “Het was een beetje als Beagle 2 die na twaalf jaar eindelijk op Mars werd gevonden.”
  Praktijk
  22 maart - Op de dag van de hoorzitting tussen Elsevier en de universiteiten over de openbaarmaking van hun contracten heeft ScienceGuide de hand weten te leggen op de overeenkomst. In de afspraken tussen partijen lijkt het er op dat de uitgever er alles aan doet om de weg naar Open Access zo lang en onaantrekkelijk mogelijk te maken.
  21 maart - Is het gras voor gepromoveerden groener binnen-of buiten de wetenschap? Het is bekend dat de grootste groep uiteindelijk buiten de wetenschap gaat werken, maar we weten opvallend weinig over hun ervaringen binnen- en buiten de wetenschap?
  17 maart - Hoe gaan hogescholen en universiteiten om met hun elektronische afval? Onderzoek van SURF laat zien dat er grote verschillen zijn. Instellingen vinden veiligheid en het wissen van data belangrijk, evenals duurzaam beleid.
  Visie
  20 maart - “Het zou heel raar zijn als eerbiedwaardige instituties als hogescholen en universiteiten gaan wachten tot het departement zegt wat zij moeten doen”, aldus Wim van de Donk. Hij heeft zijn advies over kwaliteitsafspraken af en wil met verticale en vooral horizontale afspraken het hoger onderwijs laten innoveren.
  21 februari - In het kunstonderzoek staat de praktijk altijd centraal. Dat maakt het een van de loten aan de brede stam van de wetenschap. Hoogleraar Henk Borgdorff stelt in zijn oratie bij de Universiteit Leiden dat het kunstonderzoek vaak ten onrechte wordt afgezet tegen de rest van de wetenschap.
  20 februari - “Je kunt veel van Europa vinden, maar als het om regelzucht gaat kun je niet zeggen dat ze er niks tegen doen.” Gijs Jan Brandsma van de Universiteit Utrecht ziet politieke partijen Europa in verkiezingstijd vaak als schietschijf gebruiken. “Van links tot rechts, altijd prijs.”
  Innovatie
  31 januari - Onder de vlag van het SURF Open Innovation Lab gaan SURFsara en de Chinese telecomgigant Huawei samenwerken aan innovaties in slimme gezondheidszorg en energie. SURFsara-directeur Anwar Osseyran ziet grote kansen voor leden van SURF voor de verbetering van onderwijs en onderzoek.
  30 januari - De Hyperloop, het futuristische nieuwe transportconcept van Tesla-oprichter Elon Musk, laat mensen en goederen met hoge snelheid door buizen reizen. Maar hoe ziet zo’n vervoersmiddel er uit? Studenten van de TU Delft wonnen gisteren de bij het transportconcept horende SpaceX Hyperloop Pod Competition.
  27 januari - Technologiestichting STW is begin dit jaar opgegaan in NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW). EZ-minister Henk Kamp hoopt dat het domein voortbouwt op de expertise, werkwijze en netwerken van STW, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer.