• A
 • A
 • Universiteiten bieden steeds vaker promotieplekken aan van minder dan de vier jaar full time die wordt gehanteerd als standaard. Dat blijkt uit onderzoek van het Promovendi Netwerk Nederland dat vacatures inventariseerde op Academic Transfer. “Zo breng je promovendi bij voorbaat al in een precaire positie,” aldus Rolf van Wegberg.
  Instituten
  31 augustus - Wie in Nederland op eigen houtje een opleiding erkend wil krijgen, komt een hoop obstakels tegen. Maar wat betekent dat voor iemand die een losse opleiding van de grond wil krijgen? “Ik wil gewoon laten zien dat we een volwaardige vakopleiding zijn,” vertelt Elso Post van de Floral Academy.
  23 augustus - “We hebben gewoon geen goede vragen meer” De relatief vroege ontdekking van het Higgs-boson stelt CERN voor een nieuwe kwestie: wat nu? De vraag of de toekomst van het instituut nog wel in versnellers ligt en zo ja, rechte of een ronde, houdt de natuurkundige gemeenschap flink bezig.
  16 augustus - De waarde van CERN is volgens oud-onderzoeker Lyn Evans groter dan de wetenschappelijke opbrengsten. “Er is een kant aan CERN die mensen eigenlijk niet zien. En dat is dat wij hier de wereld samenbrengen, op een effectievere manier dan bijvoorbeeld de VN dat doet.”
  Heelal
  16 augustus - De waarde van CERN is volgens oud-onderzoeker Lyn Evans groter dan de wetenschappelijke opbrengsten. “Er is een kant aan CERN die mensen eigenlijk niet zien. En dat is dat wij hier de wereld samenbrengen, op een effectievere manier dan bijvoorbeeld de VN dat doet.”
  26 april - Als het aan Donald Trump ligt, gaan onderzoeksinstituten als het Environmental Protection Agency zware tijden tegemoet. Op sociale media heeft zich verzet ontpopt onder de vlag van alternatieve Twitter-accounts als @ActualEPAFacts en @RogueNASA. Maar zitten daar daadwerkelijk medewerkers van NASA en EPA achter?
  Praktijk
  21 september - Bij de Hanzehogeschool in Groningen is gisteren BuildinG geopend. Het onderzoekscentrum voor aardbevingsbestendig bouwen moet kennis en vakmanschap verzamelen om Groningen in geval van bevingen te helpen. De expertise daarvoor komt uit Istanbul in de vorm van lector İhsan Engin Bal (Hanze).
  13 september - “Ik zou het jammer vinden als mijn werk alleen maar in een boek of een blad terecht zou komen.” Hoogleraar Bram Nauta (UTwente) ontwikkelt in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven nieuwe elektronische chips. “Het is moeilijk genoeg om een ambacht te zijn, maar toch commercieel genoeg voor het bedrijfsleven.”
  18 juli - Welk deel van de Nederlandse publicaties is nu open access? Volgens Jeroen Bosman en Jeroen Sondervan (UU) is de schatting van het Rathenau onjuist. Het is geen 12% maar eerder 30-40%.
  Visie
  12 september - In 2013 verscheen Het Academisch Manifest - Van een bezette naar een publieke universiteit. Deze publicatie van Hans Radder en Willem Halffman, leidde tot veel internationale respons vanuit de academische wereld. Deze zomer verscheen een bundeling van de internationale reacties.
  30 augustus - “De kwaliteit van de aanvragen is abominabel, maar dat zetten we natuurlijk niet in de krant.” Het rommelt achter de schermen van het topsectorenbeleid. Om de kwaliteit van de gehonoreerde aanvragen te verhogen mag NWO van EZ nu inspringen om de beoordeling te doen.
  1 augustus - “I am not going to waste my time trying to convince the sceptics.” One of the world’s most renowned ambassadors of open science, Brian Nosek, wants to make researchers experience the process and provide idealists with the opportunity to start their own publication networks.
  Innovatie
  25 augustus - Nederland heeft een mondiale koppositie op het gebied van nanotechnologie. Maar die positie is kwetsbaar, ziet Guus Rijnders, voorzitter van NanoLabNL. “Als je voorop wilt blijven lopen, zul je continu de apparatuur moeten vernieuwen.”
  4 juli - Afgelopen week nam Los Angeles county het besluit om het nieuwe Museum of Narrative Art van George Lucas een bouwvergunning te geven. “Lucas is niet de beste verteller maar het is goed om dit type onderzoek een serieuze plek in de maatschappij te geven”, aldus lector Hartmut Koenitz (HKU).
  31 mei - “We zijn inmiddels allemaal bekend met het probleem dat niet alle artikelen ‘waar’ zijn. Je kunt er over klagen in de kroeg, op een congres of in journal club. Maar je kunt het ook echt proberen te veranderen.” Op het WCRI congres vertelde Boris Barbour over de eerste ervaringen met het discussieplatform PubPeer dat hij mede oprichtte.