• A
 • A
 • In het kunstonderzoek staat de praktijk altijd centraal. Dat maakt het een van de loten aan de brede stam van de wetenschap. Hoogleraar Henk Borgdorff stelt in zijn oratie bij de Universiteit Leiden dat het kunstonderzoek vaak ten onrechte wordt afgezet tegen de rest van de wetenschap.
  Instituten
  23 februari - Een van de belangrijkste belemmeringen van ouder worden is kwetsbaarheid. Professor dr. Ivan Bautmans gaat als visiting professor aan de slag bij het Hanze-lectoraat Healthy Aging om te kijken wat nodig is om efficiënte oefentherapie voor ouderen op te stellen.
  17 februari - Het gedrag van cellen varieert naar gelang het oppervlak waarop deze cel zich bevindt. Via een wiskundig model concludeert voormalig FOM-promovendus Elizaveta Novikova dat een steviger oppervlak twee effecten op heeft op de celbeweging.
  14 februari - Onderzoekers van AMOLF, Universiteit Leiden en Universiteit van Texas hebben een materiaal ontwikkeld dat ingaat tegen een van de basisprincipes van de natuurkunde. Normaliter verspreiden materialen die ingedrukt worden, de druk regelmatig, maar het nieuwe materiaal werkt anders.
  Heelal
  19 oktober - Na het succes van Philea en Rosetta is de ESA – nu in samenwerking met de Russen – bezig om de Schiaparelli lander veilig op Mars neer te zetten. Doel: kijken of er tekenen van leven zijn. Vandaag zet Schiaparelli als alles goed gaat voet aan de grond op Mars.
  28 september - Op dertig september komt de missie van Rosetta eindelijk ten einde. Dan wordt zij op komeet 67P herenigd met Philae. De lander werd onlangs eindelijk gevonden. “Een hele opluchting,” zegt Koen Geurts van DLR. “Het was een beetje als Beagle 2 die na twaalf jaar eindelijk op Mars werd gevonden.”
  Praktijk
  24 februari - De HAN en hogeschool Van Hall Larenstein bundelen de krachten rond een lectoraat Sustainable River Management. Lector Jeroen Rijke wil kennispartijen, overheden, de private sector en burgers laten samenwerken in zogeheten Living Labs aan duurzaam en toekomstbestendig rivierbeheer.
  22 februari - Op 9 maart wordt Chris Kuiper geïnstalleerd als lector Transformaties in de zorg voor jeugd op de Hogeschool Leiden. Hij beschouwt deze transformaties kritisch, maar geeft ook met praktische oplossingen mede vorm aan de veranderingen.
  21 februari - Waarom wordt er zoveel regeldruk ervaren in het onderwijs, en vooral: hoe brengen we hier verbetering in? Prof. mr. Pieter Huisman van de Erasmus School of Law gaat het uitzoeken met een NWO-subsidie.
  Visie
  20 februari - “Je kunt veel van Europa vinden, maar als het om regelzucht gaat kun je niet zeggen dat ze er niks tegen doen.” Gijs Jan Brandsma van de Universiteit Utrecht ziet politieke partijen Europa in verkiezingstijd vaak als schietschijf gebruiken. “Van links tot rechts, altijd prijs.”
  15 februari - “Ik geloof dat wij hier alleen wat kunnen veranderen als er leiderschap getoond wordt.” Minister Bussemaker roept bij de viering van honderd jaar vrouwelijke hoogleraren, zichzelf, bestuurders, maar bovenal decanen op om leiderschap te tonen bij het benoemen van vrouwelijke hoogleraren.
  15 februari - Op Earth Day, 22 april, verenigen wetenschappers zich voor de Science March. Om de wetenschap te vieren en een stevig geluid te laten horen aan politici en beleidsmakers. Was in eerste instantie alleen Washington DC het toneel van protest, inmiddels gaat de Science March mondiaal.
  Innovatie
  31 januari - Onder de vlag van het SURF Open Innovation Lab gaan SURFsara en de Chinese telecomgigant Huawei samenwerken aan innovaties in slimme gezondheidszorg en energie. SURFsara-directeur Anwar Osseyran ziet grote kansen voor leden van SURF voor de verbetering van onderwijs en onderzoek.
  30 januari - De Hyperloop, het futuristische nieuwe transportconcept van Tesla-oprichter Elon Musk, laat mensen en goederen met hoge snelheid door buizen reizen. Maar hoe ziet zo’n vervoersmiddel er uit? Studenten van de TU Delft wonnen gisteren de bij het transportconcept horende SpaceX Hyperloop Pod Competition.
  27 januari - Technologiestichting STW is begin dit jaar opgegaan in NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW). EZ-minister Henk Kamp hoopt dat het domein voortbouwt op de expertise, werkwijze en netwerken van STW, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer.