• A
 • A
 • Welk deel van de Nederlandse publicaties is nu open access? Volgens Jeroen Bosman en Jeroen Sondervan (UU) is de schatting van het Rathenau onjuist. Het is geen 12% maar eerder 30-40%.
  Instituten
  30 juni - Het zal nog een lange overgangsfase worden tot aan de volledige autonome auto, maar in de tussentijd volgen verschillende stappen in de automatisering van voertuigen elkaar snel op. Zo snel zelfs dat het de vraag is of bestuurders het wel bijbenen.
  16 juni - Vier Spinozapremies zijn er dit jaar door NWO uitgereikt. De Universiteit Utrecht en Universiteit Leiden vielen beiden twee keer in de prijzen. De premies gaan naar drie bètawetenschappers en naar ontwikkelingspsycholoog Eveline Crone.
  29 mei - De prestatieafspraken waren onder andere bedoeld om zo veel mogelijk studenten zo snel mogelijk op de juiste plek te krijgen. Het opnemen van een zogenaamde ‘tweedekans’ student gaat echter gepaard met financiële tegenvallers, die onevenredig verdeeld zijn over de instellingen. Het ministerie komt met mogelijke oplossingen.
  Heelal
  26 april - Als het aan Donald Trump ligt, gaan onderzoeksinstituten als het Environmental Protection Agency zware tijden tegemoet. Op sociale media heeft zich verzet ontpopt onder de vlag van alternatieve Twitter-accounts als @ActualEPAFacts en @RogueNASA. Maar zitten daar daadwerkelijk medewerkers van NASA en EPA achter?
  19 oktober - Na het succes van Philea en Rosetta is de ESA – nu in samenwerking met de Russen – bezig om de Schiaparelli lander veilig op Mars neer te zetten. Doel: kijken of er tekenen van leven zijn. Vandaag zet Schiaparelli als alles goed gaat voet aan de grond op Mars.
  Praktijk
  12 juli - Deze maand doet Sicco de Knecht een project over labelling in de psychiatrie. In zijn eerste blog schrijft hij over dat nieuwe toverwoord dat het academisch onderzoek de 21e eeuw in moet loodsen: interdisciplinariteit.
  10 juli - De zaak rond de openbaarmaking van de open access deals met Springer en Elsevier is rond nu ook Springer afziet van een bezwaarprocedure. Het contract dat Springer met de Nederlandse universiteiten sloot blijkt zeer vergelijkbaar met dat van Elsevier.
  10 juli - Er zijn steeds minder dubbellectoraten in Nederland, constateert Ineke Delies die zo’n lectoraat leidt. Bij Stenden Hogeschool en het ROC Alfa College laat zij zien wat dat het mbo en hbo kan opleveren. “Je ziet dat je echt samen werkt aan een duurzame en doorlopende kennisketen.”
  Visie
  17 juli - “Bij replicatiestudies moet je de lat altijd hoger leggen dan bij de oorspronkelijke studie, daarom is het niet makkelijk om die op te zetten.” NWO kende afgelopen week de eerste onderzoeksbeurzen voor replicatiestudies toe.
  19 juni - “People have had enough of experts”, zei de Britse politicus Michael Gove in 2016 aangaande de wetenschappers die meededen in het Brexit-debat. Deze uitspraak en het sentiment dat er bij hoort hebben academische wereld duidelijk geraakt, zo bleek ook bij het KNAW-symposium over vertrouwen in de wetenschap.
  16 juni - “Er zijn zelfs stemmen die zeggen dat volledige autonomie een illusie is.” Tijdens het eerste congres van het ‘International Journal of Driving Science’ bediscussieerden onderzoekers, regelgevers, non-profits en het bedrijfsleven de toekomst van de zelfrijdende auto.
  Innovatie
  4 juli - Afgelopen week nam Los Angeles county het besluit om het nieuwe Museum of Narrative Art van George Lucas een bouwvergunning te geven. “Lucas is niet de beste verteller maar het is goed om dit type onderzoek een serieuze plek in de maatschappij te geven”, aldus lector Hartmut Koenitz (HKU).
  31 mei - “We zijn inmiddels allemaal bekend met het probleem dat niet alle artikelen ‘waar’ zijn. Je kunt er over klagen in de kroeg, op een congres of in journal club. Maar je kunt het ook echt proberen te veranderen.” Op het WCRI congres vertelde Boris Barbour over de eerste ervaringen met het discussieplatform PubPeer dat hij mede oprichtte.
  11 mei - De Europese Unie dreigt in 2018 de stekker uit het programma Europractice te trekken. 'Doodzonde' zeggen de technische universiteiten. Het EU-programma helpt universiteiten om op kleine schaal prototypes van chips te ontwerpen, fabriceren en testen.