• A
 • A
 • Resultaten van onderwijskundig onderzoek toepassen in de praktijk, het blijft een lastige opgave. ScienceGuide sprak met directeur Jelle Kaldewaij van NRO over kennisoverdracht, de meerwaarde van academisch geschoolde docenten, en het Wilhelmus.
  Instituten
  4 oktober - De opvolgers van onder meer Ben Feringa zijn bekend. Jacques Dubochet, Joachim Frank en Richard Henderson winnen de Nobelprijs voor de Scheikunde van 2017. Ze krijgen de prijs voor de ontwikkeling van cryo-elektronenmicroscopie waarbij biomoleculen in bevroren staat in beeld worden gebracht.
  2 oktober - De eerste Nobelprijs van 2017 is voor Jeffrey Hall, Michael Rosbash en Michael Young. De Amerikanen krijgen de Nobelprijs voor de geneeskunde voor hun ontdekkingen in de moleculaire werking van het systeem dat mens en dier in staat stelt hun biologische klok te synchroniseren met hun omgeving.
  27 september - Worden private investeringen gericht op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN wel goed benut? Samen met negen universiteiten, waaronder de Chinese Tsinghua University en Oxford University, werkt de Universiteit Maastricht aan een onderzoeksagenda die dat moet gaan beoordelen.
  Heelal
  16 augustus - De waarde van CERN is volgens oud-onderzoeker Lyn Evans groter dan de wetenschappelijke opbrengsten. “Er is een kant aan CERN die mensen eigenlijk niet zien. En dat is dat wij hier de wereld samenbrengen, op een effectievere manier dan bijvoorbeeld de VN dat doet.”
  26 april - Als het aan Donald Trump ligt, gaan onderzoeksinstituten als het Environmental Protection Agency zware tijden tegemoet. Op sociale media heeft zich verzet ontpopt onder de vlag van alternatieve Twitter-accounts als @ActualEPAFacts en @RogueNASA. Maar zitten daar daadwerkelijk medewerkers van NASA en EPA achter?
  Praktijk
  3 november - Het dreigement hing al langer boven de markt maar nu voegen verschillende Duitse wetenschappers de daad bij het woord: een heuse boycot van Elsevier. Dat betekent geen artikelen meer opsturen, geen reviews en enkele wetenschappers zeggen nu hun plaats in de redactie van verschillende tijdschriften van Elsevier op.
  27 oktober - Een spannende strijd zoals met uitgevers als Elsevier wordt er niet gevoerd, maar ook het hbo werkt hard aan het toegankelijk maken van onderzoek. Saxion ontving deze week de eerste HBOAward van SURF en mag zich komend jaar de voorvechter van Open Access in het hbo noemen.
  23 oktober - Wie wordt de lector van het jaar ‘17|’18? Dit jaar zijn het ISO en ScienceGuide op zoek naar een lector die de verbinding zoekt tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Welke lector komt tot nieuwe leerroutes, stoomt studenten klaar voor de banen van morgen of werkt met bedrijven aan leven lang leren? Stuur uw nominatie in tot 15 december.
  Visie
  31 oktober - Door vier ‘focus areas’ aan te wijzen wil de Europpese Commissie nadrukkelijk sturen op[ de richting van onderzoek en innovatie. Voor die laatste drie jaar van Horizon 2020 is €30 miljard beschikbaar, al steggelen het Europees Parlement en de Raad van Ministers nog over de precieze bedragen.
  31 oktober - “Niet iedere (v)mbo-docent hoeft onderzoeker te worden! Integendeel, maar het is raadzaam als (v)mbo-docenten een onderzoekende houding ontwikkelen.” Henk Ritzen zwaait af als lector bij Saxion. In zijn afscheidsrede trekt hij lessen voor de vernieuwing van het beroepsonderwijs.
  13 oktober - Minister Bussemaker is van mening dat de arbeidsvoorwaarden van promovendi niet zijn verslechterd, zoals het Promovendi Netwerk Nederland onlangs aangaf. De minister geeft aan dat hun onderzoek onvoldoende aanleiding geeft om deze conclusies te trekken.
  Innovatie
  25 augustus - Nederland heeft een mondiale koppositie op het gebied van nanotechnologie. Maar die positie is kwetsbaar, ziet Guus Rijnders, voorzitter van NanoLabNL. “Als je voorop wilt blijven lopen, zul je continu de apparatuur moeten vernieuwen.”
  4 juli - Afgelopen week nam Los Angeles county het besluit om het nieuwe Museum of Narrative Art van George Lucas een bouwvergunning te geven. “Lucas is niet de beste verteller maar het is goed om dit type onderzoek een serieuze plek in de maatschappij te geven”, aldus lector Hartmut Koenitz (HKU).
  31 mei - “We zijn inmiddels allemaal bekend met het probleem dat niet alle artikelen ‘waar’ zijn. Je kunt er over klagen in de kroeg, op een congres of in journal club. Maar je kunt het ook echt proberen te veranderen.” Op het WCRI congres vertelde Boris Barbour over de eerste ervaringen met het discussieplatform PubPeer dat hij mede oprichtte.