• A
 • A
 • De tien jaar dat Nederland meedoet aan het ERC programma hebben bepaald geen windeieren gelegd. Alhoewel de bevolking van Nederland op Europees niveau maar 3% van het totaal is, krijgt het 9% van de beurzen. En dat is niet alleen goed nieuws.
  Instituten
  10 april - Verschillende partijen in de Eerste Kamer hebben de minister vragen gesteld over de praktische uitwerking en de noodzaak van het uitbreiden van het ius promovendi. Het lijkt er op dat Senaat minder makkelijk akkoord gaat met de uitbreiding dan de Tweede Kamer.
  29 maart - Acht jaar NWO maakte de fysicus naar eigen zeggen een mildere man maar toch kan de oud-voorzitter Jos Engelen nog erg scherp zijn in zijn uitspraken. De omvorming van NWO was te ambtelijk en de investeringen in wetenschap te mager.
  21 maart - Vorig jaar werd hij al in Europa gelauwerd, nu krijgt topambtenaar Robert-Jan Smits ook in Nederland erkenning voor zijn inzet voor de wetenschap. De directeur-generaal Onderzoek en innovatie van de Europese Commissie ontvangt de Akademiepenning van de KNAW.
  Heelal
  19 oktober - Na het succes van Philea en Rosetta is de ESA – nu in samenwerking met de Russen – bezig om de Schiaparelli lander veilig op Mars neer te zetten. Doel: kijken of er tekenen van leven zijn. Vandaag zet Schiaparelli als alles goed gaat voet aan de grond op Mars.
  28 september - Op dertig september komt de missie van Rosetta eindelijk ten einde. Dan wordt zij op komeet 67P herenigd met Philae. De lander werd onlangs eindelijk gevonden. “Een hele opluchting,” zegt Koen Geurts van DLR. “Het was een beetje als Beagle 2 die na twaalf jaar eindelijk op Mars werd gevonden.”
  Praktijk
  24 april - Een grote studie wijst uit dat promovendi gezondheidsrisico’s lopen. Er was al eerder aandacht voor dit probleem, maar voor het eerst laat een internationaal onderzoeksteam zien dat geestelijke gezondheidsproblemen bovenmatig veel voorkomen bij jonge wetenschappers.
  18 april - Gaat het wel goed bij de inspectie? Dat vraagt onderwijshoogleraar Paul Kirschner zich af. Hij uit zijn zorgen over het veelvuldig aanhalen van de onderwijsmythe 'leerstijlen' in het onlangs verschenen rapport van de Inspectie: 'De Staat van het Onderwijs'.
  12 april - Onderzoekers die gebruik willen maken van grote faciliteiten als de radiotelescopen van de Square Kilometer Array moeten bij hun NWO Roadmap-aanvragen nu duidelijk aangeven welke ICT-infrastructuur zij nodig hebben. Voor SURF biedt die ontwikkeling veel nieuwe mogelijkheden.
  Visie
  20 april - Een nieuwe brief van Kees Boele (HAN) aan zijn collega Jet de Ranitz (Inholland). Dit maal over de worsteling van Boele met het wel of niet meedoen aan de Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK). “Ik merk in mijn hogeschool verdeeldheid. Ook tussen de belangrijke gremia van toezichthouder en medezeggenschap.”
  20 maart - “Het zou heel raar zijn als eerbiedwaardige instituties als hogescholen en universiteiten gaan wachten tot het departement zegt wat zij moeten doen”, aldus Wim van de Donk. Hij heeft zijn advies over kwaliteitsafspraken af en wil met verticale en vooral horizontale afspraken het hoger onderwijs laten innoveren.
  21 februari - In het kunstonderzoek staat de praktijk altijd centraal. Dat maakt het een van de loten aan de brede stam van de wetenschap. Hoogleraar Henk Borgdorff stelt in zijn oratie bij de Universiteit Leiden dat het kunstonderzoek vaak ten onrechte wordt afgezet tegen de rest van de wetenschap.
  Innovatie
  30 maart - Schaal het Techniekpact op en investeer €1 miljard in onderzoek en innovatie. Dat is de belangrijkste inzet van de industriecoalitie waar FME, de Koninklijke Metaalunie, Bouwend Nederland en de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche Uneto-Vni deel van uitmaken voor het regeerakkoord.
  31 januari - Onder de vlag van het SURF Open Innovation Lab gaan SURFsara en de Chinese telecomgigant Huawei samenwerken aan innovaties in slimme gezondheidszorg en energie. SURFsara-directeur Anwar Osseyran ziet grote kansen voor leden van SURF voor de verbetering van onderwijs en onderzoek.
  30 januari - De Hyperloop, het futuristische nieuwe transportconcept van Tesla-oprichter Elon Musk, laat mensen en goederen met hoge snelheid door buizen reizen. Maar hoe ziet zo’n vervoersmiddel er uit? Studenten van de TU Delft wonnen gisteren de bij het transportconcept horende SpaceX Hyperloop Pod Competition.