• A
 • A
 • Vandaag opent ScienceGuide het Lerarendiscours. In een serie artikelen bespreken bestuurders, opleiders en leraren wat er moet gebeuren met het Nederlandse lerarenbeleid. Oud-staatssecretaris Jacques Wallage hield zich zijn hele leven bezig met het leraarschap en doet de aftrap.
  Instellingen
  15 maart - Om de twee weken schrijven Jet de Ranitz (Inholland) en Kees Boele (HAN) elkaar over de uitdagingen waar zij in hun hogeschool voor staan. In deze verkiezingsweek verzucht Kees zich over de vaste patronen waar het lokale en het Haagse in verzeild raken.
  27 februari - In 2011 kreeg Binali Yıldırım een eredoctoraat van de Technische Universiteit van Berlijn. Inmiddels is hij premier van Turkije en met president Erdoğan verantwoordelijk voor de vergaande inperking van de academische vrijheid. Studenten in Berlijn willen nu dat de universiteit zijn eredoctoraat intrekt.
  Educatie
  10 maart - “Wellicht moeten leraren in het basisonderwijs meer betaald krijgen dan die in het voortgezet onderwijs.” Bram Buskoop (SP) wist hoe hij de zaal met studenten uit de lerarenopleiding moest bespelen bij een verkiezingsdebat op de iPabo.
  8 maart - Nederland staart zich blind op ‘normen en waarden’. Dr. Wouter Sanderse, lector beroepsethiek van de leraar bij Fontys, pleit er voor in het onderwijs meer de nadruk te leggen op karakter en morele competenties. “Met een deugdbenadering komt de morele bal in eerste instantie bij onszelf te liggen.”
  Visie
  22 maart - In het debat over de internationale campus van de Rijksuniversiteit Groningen bleek dat er verschillende visies zijn op wat de meerwaarde van internationale hoger onderwijs zijn. Stenden-lector Robert Coelen legt uit wat de branch campussen van Stenden studenten en staf heeft gebracht.
  14 maart - Ondanks zijn omvang wordt het mbo als onderwijssector lang niet altijd goed gekend. Een reeks bijdragen van lectoren en hoogleraren op ScienceGuide brengt daar verandering in. Ellen Klatter (Hogeschool Rotterdam) en Marc van der Meer (Tilburg University) trappen daartoe af.
  Leraarschap
  13 maart - Het is de grote onderwijshype van de afgelopen jaren: leerstijlen. Iedere leerling zou een optimale manier hebben om te leren, en daar moet het onderwijs op aangepast worden. Ongegronde, onsamenhangende onzin, zo stellen 30 academici vandaag in The Guardian.
  8 maart - Het thema van Internationale Vrouwendag 2017 #BeBoldForChange staat in het teken van de strijd voor een meer genderinclusieve wereld. Ook in het onderwijs is sprake van ongelijkheid. Een ongelijkheid die bovendien groeit: vrouwen krijgen er steeds meer de overhand.
  Kwaliteit
  8 maart - “Het is niet niks wat daar gebeurd is in het hbo, dat is echt heel erg knap.” Vier jaar na het rapport ‘Vreemde Ogen Dwingen’ is er in het hbo volgens auteur Jan Anthonie Bruijn veel gebeurd om de examinering te professionaliseren. Ook Paul Rullmann die de evaluatie uitvoerde vindt het een “knappe prestatie.”
  6 maart - Wie wordt de opvolger van het Delftse Ekolectric als winnaar van de Pro-Motor award? Vijf projecten van onder meer het RDM Centre of Expertise en het ROC Twente zijn genomineerd voor die prijs die de innovatieve samenwerking tussen het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs huldigt.