• A
 • A
 • “Ik nodig jullie, collega’s, uit om vanaf dag een de beroepsopleiding te verbinden met de levensvragen.” Tijdens een ietwat stemmige jaaropening bij de HAN benadrukte voorzitter Kees Boele het belang van het civiele effect van het hoger onderwijs.
  Onderzoek en onderwijs
  30 juni - Het zal nog een lange overgangsfase worden tot aan de volledige autonome auto, maar in de tussentijd volgen verschillende stappen in de automatisering van voertuigen elkaar snel op. Zo snel zelfs dat het de vraag is of bestuurders het wel bijbenen.
  16 juni - “Er zijn zelfs stemmen die zeggen dat volledige autonomie een illusie is.” Tijdens het eerste congres van het ‘International Journal of Driving Science’ bediscussieerden onderzoekers, regelgevers, non-profits en het bedrijfsleven de toekomst van de zelfrijdende auto.
  13 juni - “Starten vanuit de ervaring, de vraag, de zorg van de student en niet vanuit het geprogrammeerde aanbod.” Lerarenopleider Maaike Nap (HAN) bespreekt aan de hand van haar ervaringen hoe een docent betrokkenheid creëert.
  31 mei - “De docent moet grenswerker worden met een stevig pedagogische ondertoon. Flexibel en ondernemend.” Menno Pistorius, directeur van de Faculteit Educatie aan de HAN beziet de toekomst van het docentschap en pleit voor een beroepsgroep die zelf de touwtjes in handen neemt bij het normeren van de kwaliteit.
  Discussie
  20 december - Martine Derks haakt aan bij het lopende debat over leven lang leren, zij denkt dat de veronderstelling van Ad de Graaf dat experimenten binnen hogescholen op niets uit zullen lopen voorbarig is en introduceert een flexibele vorm die open staat voor de professional.
  14 november - Om de twee weken schrijven Jet de Ranitz (Inholland) en Kees Boele (HAN) elkaar over de uitdagingen waar zij in hun hogeschool voor staan. Deze week licht Kees zijn visie op de prestatieafspraken toe. "Vanuit mijn paradigma vind ik het fenomeen prestatieafspraak ten principale verkeerd."
  13 juni - De prestatieafspraken van de HAN met haar omgeving en stakeholders zijn “een prima voorzet”, zegt Frans van Vught van de Review Commissie Hoger Onderwijs. Voor het WO lijkt hem dit minder geschikt, echter.
  Nieuws
  - HAN-lector Lisbeth Verharen heeft onder grote belangstelling haar ambt aanvaard met het uitspreken van de intreerede: 'Being there. Samen werken aan het versterken van sociale kwaliteit'.
  - De HAN zet onder meer in op flexibilisering van het onderwijs. Meer specifiek: het flexibiliseren van deeltijdopleidingen. Technische opleidingen zijn "opgeknipt" in modules met bijbehorende certificaten.
  - Op de innovatiecampus van de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) in Zeist krijgt HAN Sport en Bewegen een eigen plek in het ‘open voetbal innovatienetwerk’.
  - De foto-expositie ‘Weer toekomst!’ laat de andere kant van het vluchtelingendebat zien. De kant die we niet vaak horen. De kant van integratie van vluchtelingen door studie en werk. Van 25 september t/m 6 oktober is bij de HAN in Nijmegen hierover een bijzondere expositie te zien.