• A
 • A
 • 22 maart - Vaste columnist Ad de Graaf heeft de evaluaties van de prestatieafspraken gelezen en brengt de verhitte discussie terug naar de essentie. Een vorm van prestatiebekostiging is misschien onvermijdelijk maar voordat we over het 'hoe' gaan praten vindt hij dat er eerst naar het 'waarom' gekeken moet worden.
  21 maart - Voor Hans Schutte had het leenstelsel tijdens de jaren dat hij DG Hoger Onderwijs op OCW was “verreweg het meeste impact.” Nu hij directeur-generaal is bij DUO blikt hij in SURF Magazine terug en kijkt vooruit. “Een volgend kabinet zou de middelen moeten vinden om ook extra te investeren in het onderzoek.”
  Opinie
  20 maart - Wat staat er nu eigenlijk in het rapport van de Evaluatiecommissie en wat mist er in de evaluatie? ScienceGuide hield het rapport ‘Van afvinken naar aanvonken.’ tegen het licht en woog de conclusies en aanbevelingen tegen de uitkomsten en het eerdere rapport van de commissie Veerman.
  17 maart - Daags voor de commissie Van de Donk met haar evaluatie van de prestatieafspraken deelt Olchert Brouwer zijn visie op toezicht: "Interne democratie kan de externe verantwoording niet vervangen."
  Nieuwsbrief
  22 maart - De Nieuwsbrief van 22 maart met onder meer de start van het Lerarendiscours met Jacques Wallage, de voordelen van een internationale campus, alles over de prestatieafspraken met commentaren van Roelof Bisschop (SGP) en Ad de Graaf en de Akademiepenning voor Robert-Jan Smits.
  22 maart - Een speciale NIeuwsbrief de dag na de landelijke verkiezingen. Wie gaan er straks hoger onderwijs en onderzoek voor hun rekening nemen in de Kamer? Wat is de toekomst van het leenstelsel? En heeft minister Bussemaker haar plannen de afgelopen jaren waargemaakt?
  22 maart - In het debat over de internationale campus van de Rijksuniversiteit Groningen bleek dat er verschillende visies zijn op wat de meerwaarde van internationale hoger onderwijs zijn. Stenden-lector Robert Coelen legt uit wat de branch campussen van Stenden studenten en staf heeft gebracht.
  20 maart - Prestatieafspraken hebben de onderwijskwaliteit, het studiesucces en de profilering van universiteiten en hogescholen bevorderd. De afspraken hebben ook een positief effect gehad op het overheidsbeleid. Dit concludeert de Reviewcommissie Hoger onderwijs in haar eindadvies.
  23 maart - On the day of the hearing between Elsevier and the Dutch universities ScienceGuide has uncovered the contract which publicity was the centre of the dispute. The open access paragraph in the contract reveals how Elsevier plans to fight open access every step of the way.
  17 maart - This week's On the Agenda with Russia's soft power using international students, mobile phones as teaching tools in refugee camps, how Trump is damaging science, how innovation could reshape India and all on The Netherlands in the aftermath of its elections.
  21 maart - Vorig jaar werd hij al in Europa gelauwerd, nu krijgt topambtenaar Robert-Jan Smits ook in Nederland erkenning voor zijn inzet voor de wetenschap. De directeur-generaal Onderzoek en innovatie van de Europese Commissie ontvangt de Akademiepenning van de KNAW.
  17 maart - Hoe gaan hogescholen en universiteiten om met hun elektronische afval? Onderzoek van SURF laat zien dat er grote verschillen zijn. Instellingen vinden veiligheid en het wissen van data belangrijk, evenals duurzaam beleid.
  15 maart - Het lijkt er op dat de opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen vandaag buitengewoon hoog uit zal vallen. Dit komt onder andere door de hoge opkomst onder jongeren. Vele hogescholen en universiteiten hebben dit jaar hun eigen stemlokalen en het loopt daar naar verluid storm.
  1 maart - Ben jij een bachelorstudent hbo/wo en op zoek naar een leuk afstudeerproject? Dan zijn wij op zoek naar jou. ScienceGuide gaat zijn look veranderen en jij kunt meedoen met dat proces in de vorm van een intensieve stage. Reageer voor 15 maart!