• A
 • A
 • 24 april - De tien jaar dat Nederland meedoet aan het ERC programma hebben bepaald geen windeieren gelegd. Alhoewel de bevolking van Nederland op Europees niveau maar 3% van het totaal is, krijgt het 9% van de beurzen. En dat is niet alleen goed nieuws.
  20 april - Mbo, hbo en wo zijn onvoldoende flexibel en responsief tegenover de leerbehoeften van volwassenen in Nederland. Het OECD-Skills Strategy Report voor Nederland laat zien dat de Nederlandse economie er weliswaar goed voor staat, maar dat overheid en onderwijs niet op de lauweren mogen rusten.
  Opinie
  18 april - Gaat het wel goed bij de inspectie? Dat vraagt onderwijshoogleraar Paul Kirschner zich af. Hij uit zijn zorgen over het veelvuldig aanhalen van de onderwijsmythe 'leerstijlen' in het onlangs verschenen rapport van de Inspectie: 'De Staat van het Onderwijs'.
  7 april - Wat gaat digitalisering in het hoger onderwijs ons brengen, en voor welke belangrijke keuzes staan we? Jet de Ranitz en Ad de Graaf reageren op de vragen die eerder op ScienceGuide werden gesteld.
  Nieuwsbrief
  20 april - De Nieuwsbrief van 19 april met Ferdinand Mertens over beleidsmaatregelen als het Lerarenregister, Paul Kirschner over Onderwijs2032 en leerstijlen, Farid Tabarki als helpende hand bij de Hogeschool Rotterdam en alles over de March for Science op 22 april in Amsterdam.
  13 april - Robbert Dijkgraaf wenst meer ambitie van Nederland als kennisland, Jet Bussemaker blikt terug op haar ministerschap, de Staat van het Onderwijs werpt kritische blik op selectieve opleidingen en ius promovendi onderwerp van debat in de Senaat. U leest dit en meer in onze Nieuwsbrief.
  21 april - Ook met de nieuwe wet op namen en graden kan de minister niet zo maar een frauderende onderwijsinstelling sluiten. Dat schrijft Bussemaker naar aanleiding van Kamervragen van de VVD over de Islamitische Universiteit Europa.
  20 april - Een nieuwe brief van Kees Boele (HAN) aan zijn collega Jet de Ranitz (Inholland). Dit maal over de worsteling van Boele met het wel of niet meedoen aan de Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK). “Ik merk in mijn hogeschool verdeeldheid. Ook tussen de belangrijke gremia van toezichthouder en medezeggenschap.”
  21 april - Tory rebels push government for better deal on overseas students. Liberia outsourcing education. China aims to be a global leader on energy. How legislation is choking European innovation and all on the French elections this Sunday. This week's On the Agenda.
  18 april - Aanstaande zaterdag moet het Museumplein zich vullen met wetenschappers en zij die de wetenschap een warm hart toedragen. De ‘March for Science’ krijgt veel steun maar sommige partijen willen hun naam er niet officieel mee verbinden.
  24 april - Een grote studie wijst uit dat promovendi gezondheidsrisico’s lopen. Er was al eerder aandacht voor dit probleem, maar voor het eerst laat een internationaal onderzoeksteam zien dat geestelijke gezondheidsproblemen bovenmatig veel voorkomen bij jonge wetenschappers.
  22 april - In 600 steden in de wereld lopen wetenschappers vandaag de March for Science. Ook in Amsterdam kwamen rectoren bijeen om hun steun voor ongebonden wetenschappelijk onderzoek uit te spreken. “Overheden, autoriteiten en politici moeten ons het vertrouwen geven,” zei VU-rector Vinod Subramaniam.
  6 april - Tariq Sewbaransingh is voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de LSVb. Hij was tot voor kort student-lid van de niet onomstreden Commissie van den Donk en was tijdens de Amsterdamse Bunge- en Maagdenhuisbezettingen de voorzitter van de Centrale Studentenraad van de UvA.
  24 maart - De ‘onvolprezen duurzaamheidskampioen’ Unilever komt er niet goed van af in een artikel van de onderzoeksjournalisten bij Investico dat woensdag verscheen. De duurzaamheidscode van Unilever wordt dan wel ondersteund door wetenschappers, maar het lijkt toch vooral te gaan om creatieve definitievorming.