• A
 • A
 • “De strijd vlak na de strijd is altijd heel belangrijk. Kijk deze morgen nog naar de strijd tussen de Koerdische Peshmerga en het Iraakse leger.” Oud-generaal David Petraeus gaf op bezoek bij NHL en Stenden zijn visie op Donald Trump, terrorisme en de grootste bedreigingen voor de wereldvrede.
  Nieuws
  8 september - Het duurde even maar NHL en Stenden hebben nu ook groen licht gekregen van OCW voor de fusie van beide hogescholen. Voorlopig zal de hogeschool als NHL Stenden door het leven gaan, maar de verwachting is dat er een nieuwe naam komt in de toekomst.
  13 juli - “We gaan iets nieuws bouwen, maar niet zonder daarbij oog te houden voor de eigenheid van de twee hogescholen”. De nieuwe collegevoorzitter van NHL Stenden Hogeschool, Erica Schaper blikt alvast vooruit.
  4 april - Vorig jaar werd de internationale pabo van Stenden Hogeschool door de NVAO erkend als zelfstandige opleiding. Nu bijna een jaar later wint de International Teacher Education for primary schools (ITEps) de Orange Carpet Award bij het jaarcongres van Nuffic.
  27 maart - Het studiesucces van havisten die naar het hbo gaan moet omhoog. Vier op de tien havist-hbo’ers vallen uit of zitten bij de verkeerde opleiding. Het Aansluitingsnetwerk VO-HO Fryslân pleit daarom voor een extra leerjaar waarin leerlingen les krijgen op de havo en tegelijk ervaring opdoen op het hbo.
  19 januari - Overal in Nederland wordt werk gemaakt van een goede overstap van voortgezet naar hoger onderwijs. Bij het oudste aansluitingsnetwerk vo-ho in Friesland pleit Thom de Graaf voor meer experimenteerruimte. “geef de hogescholen en haar samenwerkingspartners de ruimte om zelf ideeën te ontwikkelen.”
  Achtergronden
  26 september - Klaas-Wybo van der Hoek signaleert een nieuwe nuchterheid in het debat over internationalisering in het hoger onderwijs. Toch zijn er tegelijkertijd zorgen over het opkruipende isolationisme in een killer internationaal klimaat.
  22 september - Door een wetswijziging is het vanaf 1 september niet langer mogelijk om lectoraten te vestigen in het mbo. Dat is zonde, stelt Ineke Delies die een gezamenlijk lectoraat heeft van hbo (Stenden) en mbo (Alfa College).
  10 juli - Er zijn steeds minder dubbellectoraten in Nederland, constateert Ineke Delies die zo’n lectoraat leidt. Bij Stenden Hogeschool en het ROC Alfa College laat zij zien wat dat het mbo en hbo kan opleveren. “Je ziet dat je echt samen werkt aan een duurzame en doorlopende kennisketen.”
  22 maart - In het debat over de internationale campus van de Rijksuniversiteit Groningen bleek dat er verschillende visies zijn op wat de meerwaarde van internationale hoger onderwijs zijn. Stenden-lector Robert Coelen legt uit wat de branch campussen van Stenden studenten en staf heeft gebracht.
  15 februari - Het is nog altijd spannend of de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) straks echt van start kan met de internationale campus in het Chinese Yantai. Bij Stenden volgen ze de ontwikkelingen met interesse. De hogeschool heeft al enige jaren ervaring met campussen in onder meer Qatar en Zuid-Afrika.