Regio regeert HBO

8 februari 2012 - Het nieuwe bestuur van de HBO-raad kent bijna alleen mannen van buiten de Randstad. Grootstedelijk Nederland met zijn complexe, uitdagende hoger onderwijs heeft er nauwelijks stem.

De nieuwe voorzitter Thom de Graaf, zal als oud-burgemeester van Nijmegen een vrij vertrouwde omgeving aantreffen in zijn nieuwe Haagse baan. Veel van zijn nieuwe collegabestuurders van de HBO-raad hebben immers nauwe banden met het Gelderse en Oost-Nederland. Naast HAN-voorzitter Bormans en voormalig HAN-voorman Wintels treedt nu ook Saxion CvB-voorzitter Wim Boomkamp toe tot het bestuur van de hogescholenkoepel, terwijl de voorman van de CHE in Ede, Kees Boele, bijtekent.

Grote Randstad ontbreekt

Vanuit de grote steden en de hogescholen met een reusachtige emancipatoire opdracht in de Randstad zit niemand in het bestuur van de koepel. Nieuw met Boomkamp samen is namelijk Avans-voorzitter Paul Rüpp uit West-Brabant. Vertrokken zijn vice-voorzitter Geri Bonhoff (HU) en Henk Pijlman van de Hanze Hogeschool.

Blijft bovendien slechts één vrouw over, die tevens de enige is met de wortels in het urbane HBO: Jet de Ranitz van de AHK. Van de anderen in het bestuur kan alleen Bormans nog claimen met dat zeer grote deel van het hoger onderwijs persoonlijk ervaring te hebben. Hij is lid geweest van het bestuur van de HvA voor haar fusie met de UvA en werkte bovendien een periode voor Inholland, in de eerste fase na de fusie daarvan tot één HBO-instelling.