Impact wetenschap in beeld

29 februari 2012 - Als onderzoeker is het van belang de wetenschappelijke en maatschappelijke impact van je werk te kennen. Er zijn middelen om dat te achterhalen. Een nieuw rapport van SURF biedt een overzicht van de belangrijkste tools hiervoor. Voor relevante onderzoeksevaluaties is het echter nog te vroeg.

Dat onderzoekers de tools om de impact van hun publicaties te volgen kunnen gebruiken, betekent niet automatisch dat deze technologieƫn legitiem gereedschap vormen voor wetenschapsevaluatie. Daarvoor is een veel strenger protocol voor datakwaliteit en betrouwbaarheid vereist. De in het SURF-rapport 'Users narcissism and control' besproken tools zijn nog niet zo ver.

In het rapport dat is opgesteld door Paul Wouters en Rodrigo Costas van het Leidse Centre for Science and Technology Studies (CWTS) wordt getoond op welke manieren wetenschappers in  real-time kunnen volgen hoe het werk gelezen, geciteerd, gebruik en ingezet wordt. In de afgelopen jaren zijn de digitale mogelijkheden hiervoor waanzinnig gegroeid. De onderzoekers analyseerden 16 van deze tools waaronder Google Scholar en PlosONE altmetrics.

Omdat deze tools, zo stellen de onderzoekers, niet afdoende is voor een daadwerkelijke onderzoeksevaluatie, adviseren zij om een samenhangend onderzoeksprogramma op te zetten naar de ontwikkeling van webgebaseerde meetinstrumenten.

Zo'n programma moet zich richten op het onderzoek naar de dynamiek, eigenschappen en potentiĆ«le toepassing van nieuwe online meetinstrumenten.  Het onderzoeksprogramma kan deze tools relateren aan de reeds bestaande indicatoren voor wetenschappelijke impact en onderzoeken hoe deze een rol zouden kunnen spelen in onderzoeksevaluaties.

Het volledige SURF-rapport leest u hier.