• A
 • A
 • Samen in zee in onderzoek

  - De twee belangrijkste Nederlandse instellingen op het gebied van fundamenteel kust- en zeeonderzoek bundelen hun krachten. KNAW en NWO volgen daarmee het advies van Douwe Breimer, oud-rector en collegevoorzitter van Leiden.

  Het Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie (CEME) in Yerseke, een van de drie onderdelen van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), gaat onder koepelorganisatie NWO samen met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ-NWO) op Texel. Met deze krachtenbundeling bouwen de instellingen voort op de al langer bestaande intensieve samenwerking.

  Met de overgang van het CEME van het NIOO naar het NIOZ ontstaat een instituut dat alle aspecten van het zeeonderzoek bestrijkt. Hiermee wordt bovendien de nationale kennisinfrastructuur versterkt, onder meer door een efficiëntere benutting van de zeeonderzoeksfaciliteiten.

  Het nieuwe onderzoeksinstituut krijgt daarmee een sterkere positie voor het doen van internationaal hoogwaardig fundamenteel kust- en zeeonderzoek. Het NIOO zet als KNAW-instituut haar internationaal georiënteerde ecologische onderzoek op het gebied van zoetwater en land voort.

  Met hun besluit nemen KNAW en NWO het advies van de Adviescommissie Herschikking CEME integraal over. De commissie bestond uit Douwe Breimer (oud Rector Magnificus van de Universiteit Leiden), Steph Menken (hoogleraar Evolutiebiologie aan de Universiteit van Amsterdam) en Sjoerd Wendelaar Bonga (emeritus hoogleraar Dierfysiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen).