Aardgas kan langer mee

Nieuws | de redactie
27 januari 2006 |

Aardgas dat uit de Noordzee wordt gewonnen is vaak sterk vervuild met water. Op het boorplatform worden de minuscule waterdeeltjes, die soms wel 50% van het gasvolume bepalen, op dit moment eruit gehaald door middel van enorme bezinkbakken. Bij hoge waterconcentraties wordt de verblijftijd van aardgas echter dermate lang, dat het volume (en daardoor ook de kosten) te groot worden voor een boorplatform. Eva Mondt van de TU/e heeft een nieuwe techniek ontwikkeld om water van aardgas te scheiden. Daarmee kan het winnen van aardgas veel langer doorgaan. Met haar ontwerp, waarvan ze ook al een prototype heeft gebouwd, loopt het scheidingsproces veel sneller bij een veel kleiner volume. Het principe van de techniek is eigenlijk heel simpel, en is vergelijkbaar met de wascentrifuge thuis. Door aardgas heel snel in een cilinder rond te draaien ontstaat een centrifugale kracht die wel 1000 maal groter is dan de zwaartekracht. Hierdoor worden de zwaardere waterdeeltjes heel snel uit het gas geslingerd. Eva Mondt wist in haar promotie-onderzoek met een slim ontwerp de centrifuge rechtstreeks in de gasleiding te plaatsen. Het zuivere gas kan daardoor meteen na zuivering doorstromen naar het vasteland, waardoor de zware bezinkbakken tot het verleden behoren.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK