Communistisch plagiaat

Nieuws | de redactie
27 januari 2006 |

In de communistische partij van de Volksrepubliek China was de jurist Zhou Yezhong tot grote hoogte gestegen: in 2002 mocht hij voor het politburo een voordracht houden over het constitutionele recht. De hoogleraar in Wuhan en vice-president van de Grondwetsassociatie is een van de belangrijkste praatpalen van partijleier Hu. Maar nu is hij in opspraak geraakt: zijn ideeën zouden berusten op plagiaat, zo analyserde de vrijzinnige hooglerar He in de Chinese Jongerenkrant. De censuurorganen verboden snel daarna berichtgeving hierover. Want Zhou zou zijn ideeën in een nieuw boek hebben overgeschreven uit een boek van de dissident Wang Tiancheng. Wang probeerde begin jaren negentig een democratische partij te stichten en werd daarvoor in 1992 tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij is dan ook verbijsterd over dit geval van plagiaat: “Hij heeft modieuze begrippen als mensenrechten, democratie en rechtstaat voor partijdoelen opnieuw verpakt en is daardoor zo hoog opgeklommen”, aldus Wang. Dit wijst volgens hem op de ‘ ideologische leegte’ van de communistische partij.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK