Een-molecuul-motor aan UTwente

Nieuws | de redactie
27 januari 2006 |

 Een enkel molecuul dat werkt als nano-stoommachine: dat is de moleculaire motor die onderzoekers van de UTwente hebben ontwikkeld. Geïnspireerd door de natuur – waar ook ‘motoren’ bestaan die chemische energie omzetten in mechanische – ontwikkelden de onderzoekers onder leiding van prof. Julius Vancso (MESA+ Institute for Nanotechnology) een synthetische variant: een polymeermolecuul, dat hard of zacht wordt, en daarmee krimpt of uitzet.

Volledig uitgerekt is de polymeerketen enkele tientallen nanometers lang. In de keten kan een cyclisch proces op gang gebracht worden waarin delen van de keten beurtelings hard en zacht worden. Het resultaat is een hoeveelheid vrijkomende mechanische energie, die voldoende is om toekomstige nanoschaal onderdelen aan te drijven: pompen, kleppen, hefbomen met nanometer -oftewel een miljoenste millimeter- afmetingen.
Groot voordeel van dit type motor is dat ze uiterst precies zijn te positioneren op een oppervlak. Zo is het mogelijk om meerdere motoren op een rij te zetten, waarbij elke motor individueel is aan te sturen. Op deze manier kan een hele serie motoren worden ‘aangesloten’ op een rij nano-onderdelen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK