Een-molecuul-motor aan UTwente
Een enkel molecuul dat werkt als nano-stoommachine: dat is de moleculaire motor die onderzoekers van de UTwente hebben ontwikkeld. Geïnspireerd door de natuur – waar ook ‘motoren’ bestaan die chemische energie omzetten in mechanische – ontwikkelden de onderzoekers onder leiding van prof. Julius Vancso (MESA+ Institute for Nanotechnology) een synthetische variant: een polymeermolecuul, dat hard of zacht wordt, en daarmee krimpt of uitzet.
Volledig uitgerekt is de polymeerketen enkele tientallen nanometers lang. In de keten kan een cyclisch proces op gang gebracht worden waarin delen van de keten beurtelings hard en zacht worden. Het resultaat is een hoeveelheid vrijkomende mechanische energie, die voldoende is om toekomstige nanoschaal onderdelen aan te drijven: pompen, kleppen, hefbomen met nanometer -oftewel een miljoenste millimeter- afmetingen.
Groot voordeel van dit type motor is dat ze uiterst precies zijn te positioneren op een oppervlak. Zo is het mogelijk om meerdere motoren op een rij te zetten, waarbij elke motor individueel is aan te sturen. Op deze manier kan een hele serie motoren worden ‘aangesloten’ op een rij nano-onderdelen.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Schade door aangekondigde langstudeerboete doet zich nu al voor”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”