Kenniseconomie verlangt offensief ruimtelijk beleid

Nieuws | de redactie
30 januari 2006 |

Nederland zal meer synergie moeten kweken tussen zijn mainports (Schiphol, de havens) en de kenniseconomie. Dit staat in het advies ‘Nederlandse steden in internationaal perspectief: profileren en verbinden’, dat de VROM-raad heeft uitgebracht. De kenniseconomie bloeit vooral in de brainports: de internationaal ontsloten en aantrekkelijke stedelijke centra. De ontwikkeling van de brainports is zeer belangrijk voor de internationale concurrentiepositie. Daarom adviseert de VROM-raad topvoorzieningen in de brainports bij elkaar te brengen. Dan versterken ze elkaar en kunnen ze beter tot innovatie leiden. Dit vergt een breder ruimtelijk beleid van het rijk dan nu bestaat. Om afgestudeerden te behouden en de komst van buitenlandse bedrijven en kenniswerkers, die noodzakelijk zijn om te kunnen innoveren, te bevorderen moet er in de brainport-steden meer diversiteit komen. De raad adviseert meer ruimte te creëren voor ongeplande ontwikkeling in de stad.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK