Kennisintegratie in bedrijven

Nieuws | de redactie
27 januari 2006 |

Op universiteiten wordt veel over kennisvalorisatie gepraat. Maar over hoe dat proces vervolgens eigenlijk werkt binnen bedrijven is veel minder bekend. Jeroen Kraaijenbrink, UT-aio, ontdekte dat binnen ondernemingen systematiek en overzicht vaak ontbreken als het gaat om het effectief integreren van externe kennis. Hij ontwikkelde daarom een complex model dat het totale proces van kennisintegratie weergeeft. `Je moet dit model zien als een bril die opgezet kan worden om problemen van kennisintegratie op te sporen, te verklaren en op te lossen.’
Zo vroeg hij onder meer naar de belangrijkste kennisbron van bedrijven: `Verrassend genoeg bleek die in de meeste gevallen in een ander land te liggen. Vaak is het een buitenlands bedrijf binnen dezelfde branche. Dat komt waarschijnlijk omdat ik hightech bedrijven heb geïnterviewd die in een bepaalde niche heel specifieke dingen doen. Het is een interessante uitkomst, zeker omdat vaak gedacht wordt dat voor kennisintensieve bedrijven de regio, waaronder de universiteit, een van de belangrijkste kennisbronnen is.’
De promotie op 27 januari op het proefschrift Towards a systemic model of knowledge integration: a study in the context of high-tech small and medium sized firms is verbonden aan een seminar over kennisvernieuwing in bedrijven op de 25e. Hier kunt u meer vinden over dit seminar


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK