‘Lissabon’ vereist meer flexibiliteit

Nieuws | de redactie
27 januari 2006 |

Hoe kan Europa opboksen tegen de USA en de opkomende Aziatische economieën? Met één monetair beleid en een flexibele en liberale arbeidsmarkt, aldus de Europese Commissie. Dat klopt, concludeert Robert Inklaar in zijn Gronings promotieonderzoek naar de vooruitzichten van de euro en de zogeheten Lissabon agenda.
Zowel op korte, als op lange termijn zijn de vooruitzichten voor de euro goed, zo blijkt uit Inklaars onderzoek. “Het was de vraag of je met twaalf of meer zo verschillende landen wel één monetair beleid kunt voeren. Maar de landen blijken een soortgelijke economische conjunctuur te hebben.” Wat betreft Lissabon is hij onzekerder: “Vooral op ICT-gebied lopen we achter. Europa heeft er moeite mee de baten van nieuwe technologie te benutten. Dit remt met name in de dienstverlening de groei. Neem bijvoorbeeld de supermarkt die ontzettend veel gegevens verzamelt over klanten en hun aankopen. Voordat die optimaal benut worden, moet er nog veel geregeld worden. In Europa zit je ook al snel met culturele en taalverschillen, maar het is ook deels mentaliteit. Sommige Nederlanders vinden het al een barrière als ze een uur verderop moeten gaan werken.”
Behalve flexibeler omgaan met de arbeidsmarkt, zou ook het sociale beleid beter op elkaar afgestemd moeten worden. “Met eenvoudig om te zetten pensioenen en verzekeringen, maak je het voor mensen makkelijker om in een ander land aan de slag te gaan.” Een ander verbeterpunt is de lichte allergie voor conflicten die in Nederland, maar ook in de rest van Europa heerst. “Neem zoiets als de ‘supermarktoorlog’. Daar worden we in Nederland heel nerveus van, terwijl het juist een principe is dat door de overheid aangemoedigd moet worden. Een sterke economie krijg je niet door allerlei belangengroepen altijd maar te vriend te houden…”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK