Oude menschen

Nieuws | de redactie
27 januari 2006 | Volgende week begint de jaarlijkse Boekenweek. Het motto is ontleend aan Couperus: ‘Van oude menschen... de derde leeftijd en de letteren’ De Nijmeegse Psychogerontoloog Gerben Westerhof doet onderzoek naar levensverhalen van mensen, met name ouderen. Welke keuzes hebben ze gemaakt en hoe kijken ze terug op hun leven?  “Deze methode komt uit de narratieve psychologie: door het vertellen van een verhaal over je leven kun je erover nadenken en de balans opmaken. Waar sta ik nu en hoe wil ik verder?

We hebben veel interviews gedaan met ouderen tussen 65 en 75 jaar. Mensen die net met pensioen zijn, los komen van maatschappelijke verplichtingen en nadenken over wat ze nog willen in het leven.

Deze zogeheten derde levensfase kenmerkt zich door veel vrije tijd. Maar hoe vul je die zinvol in? De samenleving biedt daar tot dusver weinig rolmodellen voor. Sommige ouderen gaan na hun pensionering gewoon op de oude voet door. Een tweede groep geniet juist van de extra vrije tijd, die ziet de pensionering als toegift. Een derde groep ten slotte beschouwt het als een nieuwe fase in hun leven, met nieuwe kansen. Deze laatste groep staat het meest open voor veranderingen in de samenleving, de eerste groep neigt juist eerder tot nostalgie.

Een belangrijke vraag in mijn onderzoek is waar mensen spijt van hebben en hoe ze daarmee omgaan. Het is belangrijk om het standaardverhaal over jezelf te doorbreken. Voel je niet voortdurend slachtoffer van alles wat misging in het leven, maar kijk ook naar wat je wél verwezenlijkt hebt. Laat spijt achter je, want dingen zijn toch niet terug te draaien. Dat is overigens een inzicht dat komt met de jaren. Vergeleken met jongeren geven ouderen vaker aan geen spijt te hebben van keuzes en gebeurtenissen in hun leven.

Denk goed na over welke persoon je bent en wat je altijd al hebt willen doen in je leven. Sommige doelen kun je ook op latere leeftijd nog verwezenlijken. Dat is de belangrijkste les: voel je nooit te oud.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK