Psychosociale belasting bepaalt RSI-klachten

Nieuws | de redactie
27 januari 2006 |

Fysieke belasting bij kantoorwerkers blijkt slechts een beperkt effect te hebben op RSI-klachten. Zogeheten psychosociale belasting blijkt wel van belang te zijn, zowel voor kantoorwerkers als voor werknemers in de industrie. Met name hoge taakeisen en beperkte sociale steun van collega’s verergeren de klachten. Ook het type persoonlijkheid en sommige gedragsaspecten blijken van belang. Dit blijkt uit onderzoek van S.G. van den Heuvel (VU).

Werknemers die overmatig betrokken zijn bij het werk en degenen met een ongunstige individuele werkstijl – weinig pauzes nemen, hoge eisen stellen en dergelijke- hebben vaker last van RSI. Voor een preventieve aanpak van RSI-klachten wordt een integrale aanpak aanbevolen. RSI, ofwel klachten aan nek, schouders, ellebogen, armen, polsen of handen, is een veel voorkomend gezondheids- en verzuimprobleem. Het kan zelfs langdurige arbeidsongeschiktheid veroorzaken. Aanvankelijk leek het erop dat dit soort klachten voornamelijk werd veroorzaakt door fysieke belasting op het werk, zoals houding en repeterende bewegingen. Van den Heuvel bracht de psychosociale invloeden op het ontstaan van deze klachten aan het licht. Zij gebruikte daarvoor gegevens van twee prospectieve cohortstudies: een bedrijfssurvey en een interventiestudie


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK