Shell: Nederland “Europees aan verliezende hand als kennisleverancier”

Nieuws | de redactie
27 januari 2006 |

Zelfs bij stijging van het aantal bèta-techniek studenten loopt Nederland Europees verder achter. De toename elders is namelijk groter en sneller, zo liet David Pappie, de manager Global Attraction & Recruitment van Shell, zien op een seminar van het Platform Bèta en Techniek. Twee zorgpunten noemde hij met name: in Nederland werft Shell wel meer jonge talenten, maar de toename zit in het aantal buitenlanders dat hier studeert, niet in de ‘eigen kweek’. “Nederland wordt een kennisimporteur in plaats van kennisexporteur op die manier en daardoor is dit land mondiaal aan de verliezende hand als leverancier van kennis en talent”.
Tweede zorgpunt vindt Pappie de neiging van bèta-technische opleidingen om de “marktwaarde van de student te willen verhogen met het inbouwen van allerlei managementvakken”. Hij pleit ervoor de diepgang voluit voorop te zetten in de initiële studie en de verbreding in de loopbaan zelf tot wasdom te brengen.
Dit laatste punt leidde in het debat tot duidelijke tegenreacties; zo zei TUD-decaan Marco Waes dat dit alleen maar de gebaande paden van de studenten naar grote bedruijven bevestigen zou. “Het probleem zit daar helemaal niet. Dat is dat we te weinig studenten hebben die naar het MKB gaan, te weinig starters daar in het bijzonder en zo ook te weinig nieuwe, jonge docenten in deze vakken. Dàt leidt tot een spiraal omlaag”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK