USA discussieert over VU-oprichter Kuyper

Nieuws | de redactie
31 januari 2006 |

president Bush dit jaar in Grand Rapids, Michigan, op het door Nederlandse migranten gestichte Calvin College. In een opmerkelijke rede betoogde hij dat de kracht van de Amerikaanse samenleving niet uit de regering komt, maar juist uit het maatschappelijke middenveld.
Hij citeerde daarbij twee denkers uit de negentiende eeuw die naar Amerika kwamen om de nieuwe samenleving daar te analyseren en belangrijke beschouwingen publiceerden.
De eerste is de bekende Franse schrijver Alexis de Tocqueville, de tweede VU-oprichter en oud-premier Abraham Kuyper.


 

“De Tocqueville wrote that tyrants maintained their power by “isolating” their citizens — and that Americans guaranteed their freedom by their remarkable ability to band together without any direction from government.”

Volgens Bush moet individuele vrijheid en een kleine overheid gecombineerd worden met een verantwoordelijke samenleving. Bush beriep zich daarbij op de VU en ARP-oprichter. “Kuyper contrasted the humanizing influence of independent social institutions with the ‘mechanical character of government.’ And in a famous speech right here in Grand Rapids, he urged Dutch immigrants to resist the temptation to retreat behind their own walls — he told them to go out into their adopted America and make a true difference as true Christian citizens”.

Dit gaf hem aanleiding tot een vurige oproep aan de studenten zich tijdens en na hun studie actief in te zetten in de samenleving. Hij onderstreepte de onverminderde relevantie van Kuypers analyse van de noodzaak om als immigranten actief deel te nemen in de nieuwe omgeving en daarin ‘verschil te maken’. “We’ll do our part, but, ultimately, service is up to you. It is your choice to make. As your generation takes its place in the world, all of you must make this decision: Will you be a spectator, or a citizen? To make a difference in this world, you must be involved.”
Overigens liet Bush ook in Grand Rapids zijn bekende zelfspot blijken. Hij vertelde hoe zijn vrouw reageerde op zijn nostalgische voorpret: “You know, Laura, I love being around so many young folks. You know, it gives me a chance to re-live my glory days in academia.” She said, “George, that’s not exactly how I would describe your college experience.”

Theoloog en Kuyper-kenner Clifford Anderson, curator van het Abraham Kuyper Instituut in Princeton aan het Theological Seminary, geeft exclusief op ScienceGuide commentaar op deze opmerkelijke toespraak. Hij zegt in zijn reactie op Bush’ rede onder meer: “I was impressed by his emphasis on the character-forming purpose of private associations in civil society.” Lees hier het essay van Anderson over de invloed van Abraham Kuyper op George W. Bush en de betekenis die dit merkbaar heeft op het binnenlands beleid van de president en het debat hierover.

Collegevoorzitter Wim Noomen van de VU reageerde naar ScienceGuide met evenveel belangstelling als reserve op de belangstelling van de president “voor ónze Founding Father.” Lees zijn verhaal hier.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK