Doorbraak in onderzoek longemfyseem

Nieuws | de redactie
21 februari 2006 |

Het is algemeen bekend dat longemfyseem wordt veroorzaakt door roken. Het exacte mechanisme achter de afbraak van de longblaasjes was echter nog grotendeels onbekend. Utrechtse farmacologen hebben dat proces nu in kaart gebracht. Het blijkt dat de afbraakproducten van de long zelf het afbraakproces voortzetten en versterken. Utrechte onderzoekers publiceren hierover in het februarinummer van Nature Medicine. Longemfyseem is een chronisch obstructieve longziekte (COPD) en in Europa doodsoorzaak nummer drie. Elke teug sigarettenrook zit vol met schadelijke radicalen. Deze reactieve radicalen brengen schade toe aan het bindweefsel (collageen) van de longblaasjes. Hierdoor worden kleinere fragmenten van het collageen gevormd.

Prof.dr. Gert Folkerts en prof.dr. Frans Nijkamp van het Utrechtse Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen hebben ontdekt dat deze afbraakproducten ontstekingscellen naar de luchtwegen toetrekken en activeren. Door de activatie van de ontstekingscellen worden er opnieuw stoffen (enzymen) gevormd die de longblaasjes afbreken. De Utrechtse farmacologische onderzoeksgroep heeft onderzocht welk collageenfragment specifiek verantwoordelijk is voor het ontstaan van longemfyseem en wat het werkingsmechanisme is van dit fragment. Nu dat grotendeels is opgehelderd, is de onderzoeksgroep hard bezig om een nieuw medicijn te ontwikkelen tegen de vorming en/of de werking van het collageenfragment.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK