‘Ik moest wel vijf keer lezen voordat ik het geloofde’

Nieuws | de redactie
15 februari 2006 |

Op initiatief van de Stichting Bevordering Hoger Onderwijs (SBHO) heeft Avans Hogeschool op 28 oktober 36 beurzen van €2500,- uitgereikt aan excellente technische studenten. Voor deze ‘Pieken in Techniek’-beurzen werden op alle zes technische academies van Avans de zes beste propedeusestudenten van het afgelopen jaar geselecteerd. De prijswinnaars mogen deze stimuleringsprijs naar eigen inzicht besteden. Een gesprek met een van de prijswinnaars en de initiatiefnemer.

Sylvia Laurensse studeert Technische Bedrijfskunde aan de Academie voor Technologie en Management van Avans. Zij had deze beurs totaal niet verwacht: “Na een drukke week op school kwam ik op vrijdagavond bij mijn ouders in Venray. Daar lag een brief van school. Ik opende de brief, en mijn oog viel op een zwart regeltje middenin, waarin stond dat ik een beurs van €2500,- kreeg. Ik had de prijs totaal niet verwacht. Ik vind het ook een enorm bedrag. €2500,-… Ik heb de hele zomer gewerkt, maar daarmee minder verdiend. Deze beurs komt zeer goed van pas. Want volgend jaar wil ik voor vijf maanden naar India. Daar wil ik in een meubelfabriek gaan helpen met het verbeteren van de productieprocessen, zodat ze zich ook op de internationale markt kunnen gaan richten. In mijn hoofd heb ik het bedrag trouwens al tien keer uitgegeven. Het voelt echt als stimulans, en het geeft me misschien ook voldoende zelfvertrouwen om hierna naar de universiteit te gaan”.

Voor Sylvia is deze beurs dus een welkome en welverdiende ondersteuning. Maar wie heeft deze beurs eigenlijk ingesteld en waar komt het geld vandaan? Voorzitter Dick Kleverlaan van de Stichting Bevordering Hoger Onderwijs vertelt dat deze beurs bedoeld is om de instroom van technische studenten in het hbo te bevorderen: “De SBHO Breda is voortgekomen uit een Regionaal Industriefonds. Kort na de Tweede Wereldoorlog werden er allerlei van deze Regionale Industriefondsen opgericht om mensen sneller op te leiden voor de industrie. Wij bestaan dus al heel lang. Ons vermogen bestaat uit investeringen uit de maakindustrie uit deze regio, vooral machinefabrieken. Veel maakindustrie is overigens inmiddels uit Breda verdwenen. Maar wij houden ons nog altijd bezig met het stimuleren van het hbo, in het bijzonder in West- Brabant. De laatste jaren richten wij ons daarbij vooral op techniek.

Wij maken ons zorgen over de instroom van technische studenten. We willen mensen via financiële prikkels stimuleren om techniek te gaan studeren, omdat we denken dat dat het beste helpt. We hebben gekozen voor een bedrag van €2500,- per student, omdat we vinden dat het een bedrag moet zijn dat in het oog springt. Zo hopen we bekendheid te geven aan de techniek, en de instroom van technische studenten te bevorderen”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK