Nederland innoveert ‘origineel’, maar is het genoeg?

Nieuws | de redactie
2 februari 2006 |

In een evaluatie van het Europese beleid om ‘Lissabon’ te bereiken heeft de Commissie-Barroso de inspanningen van de Nederlandse regering positief beoordeeld: “Overall the NRP is clear and coherent and in several areas shows ambition and originality”. De Commissie prijst Nederland voor het verminderen van de regeldruk voor ondernemers en geeft daarbij aan dat de Nederlandse initiatieven op dit gebied recent tot voorbeeld hebben gediend voor andere landen. Andere sterke punten zijn financiële prikkels om uitkeringsgerechtigden aan het werk te krijgen en maatregelen om mensen langer te laten doorwerken. Aandacht verdienen enkele opvallend zwakke plekken. Wat betreft het R&D- beleid zegt de EC fijntjes dat ‘a further developed policy for R&D…would be appropriated.”

Reden daarvoor is de volgende analyse: “Measures to stimulate R&D and innovation are sensible, but may be insufficiënt to achieve the target set for private R&D investment or to improve total R&D intensity to the extent needed.” Daarbij ontbreken bovendien vaak heldere tijdslijnen voor de doorvoering van het beleid. Bij het opleidingsniveau van jongeren scoort ons land zeer matig: een 19e plaats onder de 25. Ook vindt de Commissie dat Nederland meer maatregelen moet nemen om de werkgelegenheid onder allochtonen en parttimers te bevorderen. De voorstellen in het Nederlandse hervormingsprogramma terzake moeten daarom “with vigour” doorgevoerd worden.
U vindt de Europese evaluatie hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK