Nieuwe kijk op romancier én binariteit

Nieuws | de redactie
23 februari 2006 |

Bestuurssecretaris Maarten Knoester van InHolland promoveert vandaag in Leiden op een mooi proefschrift over het geloof en de geloofsbeleving van de Engels romancier John Galsworthy. Velen kennen hem van de vaak verfilmde reeks romans over de familie Forsythe, die een indringend beeld geven van het leven en de Engelse samenleving in de Edwardiaanse tijd rond 1900. Maar Knoester laat ook nog even zien –in zijn stellingen- dat tijdgenoot George Bernard Shaw een profetische blik had op de binariteitsdiscussie in het Nederlands HO van na de volgende eeuwwisseling. Hij citeert hem uit een van zijn toneelstukken: “Very nice sort of place, Oxford, I should think, for people that like that sort of place. They teach you to be a gentleman there. In the Polytechnic they teach you to be an engineer or such like.” Bijzonder in Knoesters werk zijn de sterke overeenkomsten die hij aangeeft tussen het werk van Couperus en diens dieper liggende maatschappelijke thema’s en dat van Galsworthy, als ook de invloed van de Franse filosoof Henri Bergson op het late werk van de schrijver.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK