Weer studenten opgepakt in Minsk

Nieuws | de redactie
20 februari 2006 | Met de presidentsverkiezing van 19 maar in zicht treedt dictator Lukashenko van Belarus Lukashenko geheel vertrouwd op. Ook nu weer zijn de studenten zijn doelwit om de burgers te intimideren. Bij een herdenkingsoptocht voor de reeks ‘verdwenen’ oppositiepolitici en verslaggevers van de voorbije jaren zijn vrijdagnacht ongeveer 20 aanvoerders van de studentenbeweging Zoeber (‘Bison’) opgepakt. Aangezien sinds kort het publiekelijk uiten van onenigheid met het regime strafbaar is gemaakt als ‘aantasting van de goede naam van de natie’, mag voor hun lot gevreesd worden. Zoebr-voorzitter Jevgeni Afanagel en collega’s werden al op beschuldigingen van vandalisme gearresteerd

tijdens een bijeenkomst waar ze een demonstratie voorbespraken. Ook is een oppositie- aanvoeder tot tweeëneenhalf jaar werkkamp veroordeeld, ondanks dat de aanklacht wegens het illegaal aannemen van giften uit het buitenland voor zijn politieke activiteiten plotseling was ingetrokken.

Lukashenko kreeg van zijn beschermheer Poetin een opsteker in de campagne voor zijn ongrondwettige herverkiezing: Moskou maakt bekend dat de lage gasprijzen voor Belarus ook na de verkiezingen met miljarden subsidie voortgezet zullen worden. Het contrast met de recente chantage van de democratisch gekozen regering – Joesjtsjenko in Oekraïne rond de gasprijzen spreekt boekdelen, ook voor de kiezers in Belarus, lijkt het regime te hopen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK