Geweld in Belarus

Nieuws | de redactie
24 maart 2006 |

Een groot aantal aanhangers van de oppositie tegen dictator Lukashenko is de afgelopen dagen gearresteerd, omdat zij demonstreerden tegen de verkiezingsuitslag waarmee president Lukashenko zich liet herkiezen. Morgen vindt om 12.00 uur op het Museumplein in Amsterdam een solidariteitsdemonstratie plaats voor Wit-Rusland, op de vroegere nationale feestdag ‘Dag van de Vrijheid’. Door het regime was die dag verboden verklaard. De actie wordt georganiseerd door de studentenbonden en jongerenorganisaties. De ondersteunende site hiervoor is denim-revolution.hyves.nl.

CDA-Euro-fractieleider Camiel Eurlings heeft naar aanleiding van de berichtgeving op ScienceGuide  in Brussel vragen gesteld over de jongste gewelddadigheden van het regime: “Het gaat niet alleen om de bekende studentenleiders Tatsiana Khoma en Volha Kuzmich maar om meer dan honderd mensen die opgepakt zijn en waarvan op dit moment niets bekend is. Ik vind dat de Raad grote druk moet uitoefenen op de regering van Belarus om deze mensen vrij te laten. Dit kan in de vorm van het bevriezen van tegoeden of het tot “persona non grata” verklaren van kopstukken van het regime Lukashenko. Als de Europese Unie zich nu niet krachtiger laat horen is dit het slechtst mogelijke signaal:  zowel richting Lukashenko die meer dan ooit gekozen lijkt te hebben voor de harde en geweldadige onderdrukkingsaanpak, alsook richting de kwetsbare democratische oppositie die nu meer dan ooit steun vanuit Europa nodig heeft.”

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK