Japanse sonde met dank aan RUG

Nieuws | de redactie
2 maart 2006 |

De satelliet Astro-F werd woensdag gelanceerd vanaf de Japanse basis Uchinoura Space Center en moet infrarood beelden van het heelal maken. Daarmee is de sonde de opvolger van de Nederlandse IRAS- satelliet, die al in de jaren tachtig de eerste infrarood-kaart van het heelal wist te maken. De software voor gegevensbewerking is grotendeels verzorgd door SRON-Groningen van de RUG. Sterrenkundige Peter Barthel vertelt dat voor de nieuwe satelliet de expertise is gebruikt die met IRAS was ontwikkeld. Vanwege deze bijdrage is er voor het Nederlandse onderzoek daarom een deel van de waarneemtijd op de nieuwe satelliet gereserveerd.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK