Studenten verder onder druk in Belarus

Nieuws | de redactie
21 maart 2006 |

De OVSE stelt vast dat het regime in Belarus vergaande intimidatie heeft gebruikt om de verkiezingen te vervalsen. Zo werden studenten en overheidsbeambten onder druk gezet hun stem aan Loekasjenko te geven en werden activisten opgepakt en mishandeld. Maar er was nog meer: “A statement by the security services, accusing the opposition and civil society of planning to seize power and associating them with terrorism, contributed significantly to a climate of intimidation and insecurity.” In de stemlokalen was de situatie al even ‘problematic’ zo stelt de OVSE droogjes, bijvoorbeeld doordat “over 30 per cent of voters cast their ballot during five days of early voting. Lack of security provisions for the ballot box increased the possibility of fraud. The mission also received a number of reports that managers and directors pressured staff to vote early.”  Op het platteland werd vaak collectief gestemd, zoals in Sovjettijd gebruik was, zodat ook daar de uitslag tevoren vast kon staan. 

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK