Symbool studentenverzet opgepakt in Minsk

Nieuws | de redactie
22 maart 2006 |

De studente die het symbool werd van het verzet tegen de dictatuur en de wens van een Europese democratie in Belarus, Tatsiana Khoma, is door het regime gevangen gezet. Bij de acties van de veiligheidsdiensten van Loekasjenko rond het Oktoberplein is zij met enige anderen opgepakt. Ook Volha Kuzmich, de buitenland-contactpersoon van de democratische studentenbond BSA zou gevangen gezet zijn. Tatsiana werd vorig jaar gekozen in het bestuur van de Europese studentenkoepel ESIB en daarvoor geroyeerd door haar universiteit. Daarmee verloor zij ongeveer al haar burgerrechten en bijvoorbeeld ook haar onderdak in Minsk. In heel Europa werden protesten georganiseerd. Het regime beweerde daarop dat men studenten moest beschermen tegen buitenlandse invloeden die hen onder andere voor mensensmokkel zouden misbruiken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK