Verwarring in Minsk

Nieuws | de redactie
29 maart 2006 |

De druk op de Witrussische dictator heeft toch effect, zo lijkt het. Hij heeft ten eerste zonder opgaaf van redenen zijn feestelijke inauguratie voor onbepaalde tijd verzet.  Wilde geruchten gaan rond in Minsk over ernstige ziekte of ander ongemak bij de potentaat. Tegelijkertijd en geheel onverwacht krijgen de Nederlandse studenten die met een brief aan Loekasjenko namens vele Europese politici onderweg zijn naar Minsk een visum in Warschau. Dat zou betekenen dat zij met hun eis van vrijlating van de politieke gevangenen en herstel van vrijheid en democratie toegelaten worden in het land van Loekasjenko. Internationale media hebben hun actie inmiddels opgepikt en bij hun grensovergang zouden ook camera’s uit Nederland verslag willen gaan doen.

De repressie gaat intussen onverdroten voort. De universiteiten zijn alle studenten aan het royeren die aan demonstraties en andere acties hebben meegedaan na de vervalste verkiezing. De gevangenissen in Minsk zijn zo overvol geraakt, dat opgepakte mensen tot ver buiten de hoofdstad voor de rechter gebracht zijn en opgesloten werden. Daardoor is het lot van velen van hen onzeker.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK