Aanpak hulp Belarus-studenten herijkt

Nieuws | de redactie
27 april 2006 | De concrete opvang van vervolgde studenten uit Belarus in Nederland dreigt te worden geblokkeerd door bureaucratische eisen op dit terrein. ScienceGuide confronteerde Mark Rutte met dit probleem. Zijn reactie: “Nederland is solidair met de mensen daar. Ik werk samen met minister Verdonk om hier snel een uitweg aan de vervolgde studenten te bieden”. ScienceGuide vroeg waarom Verdonk dan vasthoudt aan de eis dat een student uit Belarus een paspoort toestemming van het regime moet hebben om uit te reizen. “Juist de studenten die gevangen gezet zijn en geroyeerd van hun universiteiten door Loekasjenko, zouden volgens Verdonk aan diezelfde dictator verlof moeten vragen hierheen te komen?”

Rutte gaf aan dat hijzelf en zijn collega’s niet op de hoogte waren van het feit dat het regime vorig jaar de wet gewijzigd had om juist zulke contacten van studenten en jongeren met de Europese buurlanden af te stoppen. “In het kamerdebat vorige week hebben Verdonk en ik gesteld dat wij in principe willen vasthouden aan de regels die gelden. De situatie die u hier aangeeft is mij niet bekend, maar dat is de reden waarom wij de Kamer hebben gemeld dat BZK de concrete omstandigheden in Belarus beziet, nagaat hoe het daar loopt in de praktijk”. Op de vraag van ScienceGuide hoe het mogelijk is, dat deze situatie in de dictatuur bekend is bij de betrokken organisaties en media, maar niet bij de deskundigen in het kabinet, zei Rutte: “Precies, dat gaan we dus na. We willen in principe de regels hier vasthouden, maar als dat niet blijkt te werken, moeten we daar heel goed naar kijken”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK