Bos botst met studenten

Nieuws | de redactie
28 april 2006 | Wouter Bos stelt dat bij de SF 'de slager betaalt voor de studie van een advocaat'. Daarmee ziet hij gemakshalve over het hoofd dat zowel de slager als de advocaat net zo goed meebetalen aan de studie van een HBO-verpleegkundige of lerares, stelt LSVb-voorzitter Jonathan Mijs. Die investering betaalt de student later zowel financieel als maatschappelijk ruimschoots terug. “Daarbij laat Bos achterwege dat belastinggeld gestoken in hoger onderwijs het juist mogelijk maakt voor sociale minima om op te klimmen langs de sociale ladder. Vooral de hogeschool speelt nog steeds een belangrijke emancipatierol in Nederland.”Het pleidooi van de PvdA valt voor de studenten op “een ongelukkig moment.” Op 15 mei aanstaande worden de ‘leerrechten’ definitief behandeld in de Tweede Kamer. Een stelsel puur gericht op lenen, zoals Bos bepleit, zal veel potentiële studenten weerhouden om te kiezen voor het hoger onderwijs, vreest de LSVb. “Ik ben bang dat veel potentieel talent niet aan een opleiding zal beginnen als daarvoor vereist is dat je je flink in de schulden steekt. Zeker studenten wiens ouders niet hebben gestudeerd, waaronder veel allochtone studenten, zullen die stap waarschijnlijk niet durven zetten.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK