Bronstijd ‘zeevolken’ opgespoord

Nieuws | de redactie
24 april 2006 | Met de rooftochten van de Zeevolken aan het einde van de Bronstijd (ca. 1200 v. Chr.) kwam een einde aan het Hettitische rijk, een van de machtigste staten in het tweede millennium voor Christus. Promovendus Fred Woudhuizen ontdekte dat het hier niet ging om een losse groepjes piratenstammen, zoals regelmatig wordt beweerd, maar om een aantal coherente etnische groepen

, die samenwerkten om rijkdommen te vergaren in het welvarende Nabije Oosten. Hij promoveert op vrijdag 28 april 2006 op zijn dissertatie De etniciteit van zeevolken aan de EUR.
Met behulp van moderne antropologische theorieën over etniciteit onderzocht Woudhuizen de herkomst van de volken. Hij ontdekte dat zij niet alleen maar uit Klein-Azië en het Egeïsche gebied kwamen, zoals sommigen menen, maar voor een deel ook uit de centraal Mediterrane regio: Italië, Sardinië en Sicilië. Zo kon hij achterhalen waarom de Zeevolken op dreef raakten: zij werden op hun beurt weer verdreven door een massale invasie van de dragers van de Europese urnenvelden cultuur. Voor dit onderzoek combineerde Woudhuizen verschillende typen data en methoden, uit zowel de archeologische als de historische en linguïstische wetenschap.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK